Rebarbora neboli reveň k nám doputovala z Asie. Podle tradiční čínské medicíny je zdrojem vitality. Tibeťané ji považovali právem za léčivou. Reveňové řapíky obsahují cenné vitaminy a minerální látky. Vaše tělo ji proto přivítá právě na jaře. Květen je ideálním obdobím pro sklizeň i koupi rebarbory.
To dobré v rebarboře
Je významným zdrojem vitaminů skupiny B – hlavně niacinu, který je důležitý pro krevní oběh. Kyselina pantotenová zas pomáhá zdravé pleti a vlasům. Kyselina listová má význam pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. Reveň je bohatá na hořčík, mangan, vápník, který podporuje stavbu kostí a je důležitý pro ženy v menopauze. Draslík podporuje vylučování vody z těla. Jako správná zelenina je bohatým zdrojem vlákniny. Její specifickou kyselost způsobuje kyselina jablečná a citronová.
Zpracování
Reveň jíme vždy tepelně upravenou, nikdy ne syrovou. Ke konzumaci se využívají řapíky listů, listové čepele nejíme - obsahují totiž velké množství kyseliny šťavelové a jedovaté sloučeniny. Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část.
Pozor na ni!
Rebarbora ale není pro každého. Nepodávejte ji malým dětem do 10 let. Není vhodná pro jedince s nemocnými ledvinami a se sklonem k tvorbě kamenů. Nedoporučuje se ani těhotným a kojícím ženám.
RECEPT: REBARBOROVÉ MUFFINY
SUROVINY:
250 g celozrnné hladké mouky
250 g rebarbory (podélně rozpůlené a nakrájené na kostičky)
200 g polotučného jogurtu
100 g třtinového cukru
75 g Flory Gold
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1 lžička vanilkového extraktu (možné nahradit vanilkovým cukrem)
mleté mandle nebo ovesné vločky na posypání
POSTUP:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte kapkou řepkového oleje nebo vyložte papírovými košíčky. V rendlíku rozpusťte Floru Gold a nechte zchladnout. Smíchejte třtinový cukr s rebarborou a odložte. V míse promíchejte mouku, sodu, kypřící prášek a špetku soli. Vedle v misce promíchejte vajíčka, jogurt, rozpuštěnou Floru Gold a vanilkový extrakt (možné nahradit vanilkovým cukrem, snižte pak dávku třtinového cukru). Směs přilijte k rebarboře (nelekejte se, je-li výsledná směs moc šťavnatá). Suchou i mokrou směs krátce promíchejte. Těsto rychle rozdělte do formiček, pak ho bohatě posypte strouhanými mandlemi nebo ovesnými vločkami. Pečte 15–18 minut dozlatova. Nechte vychladnou na mřížce.