Zdroj: Various fresh herbs hanging in bundle on a rod to dry z Shutterstock

Než se ale pustíme do jejich konzumace, je dobré mít na paměti, že i to, co nám za jistých okolností prospívá, je třeba užívat s rozmyslem a v přiměřeném množství. „Nesmíme zapomínat na to, že v každé léčivce je účinná část, a tak je většinou potřeba bylinné čaje střídat a nelze z nich dělat základ pitného režimu,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Některé bylinky jsou dokonce přímo nevhodné při užívání některých léků nebo při některých onemocnění či zdravotních stavech. „Například třezalka by se neměla užívat v těhotenství kvůli možným předčasným stahům dělohy,“ objasňuje Karolína Hlavatá. Je proto důležité, dříve než bylinku začneme užívat, zjistit si o ní základní informace.

Výjimkou jsou některé byliny, které lze bez problémů pít neomezeně po celý rok. Patří mezi ně například kopřiva, máta, heřmánek, maliník, jahodník.

Je čas se připravit

Co s bylinkami právě v tomto období? Je třeba začít myslet na to, že už brzy nastane nová bylinková sezóna. „Základem, aby nám bylinky prospívaly, je jejich správné trhání, sušení a uchovávání. Na to je třeba se už nyní přichystat. Je dobré si pořídit košík, papírové sáčky, síta na sušení. Je také vhodný čas načíst si informace o bylinách, abychom věděli, kdy se sbírají listy, kdy květy, za jakého počasí, jaké kvality, na jakém místě je sušit, v kolika vrstvách a tak dále,“ vysvětluje dietoložka.

Jste-li připraveni, rozvrhněte si, jaké bylinky můžete v určitém ročním období sbírat či nejvíce potřebovat.

Jaro

Kopřiva chutná a léčí

Na jaře jsme po zimě unavení a naše tělo si říká o očistu. Skvělou službu nám udělá kopřiva. Obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů. Kromě toho, že nasušená poslouží k očistě organismu po celý rok, na jaře je ideální čerstvá i do pokrmů. Lze z ní připravovat polévky, kopřivový špenát, přidávat ji do nádivek a podobně. Chutná a zároveň léčí.

Zatočte s rýmou a kašlem

Na jaře rozhodně nepřehlédněte prvosenku jarní. Působí na dýchací orgány, uvolňuje hleny, léčí prochlazení, chřipku a astma. Pomáhá při suchém kašli. Sbírat lze také podběl, který má dezinfekční a protizánětlivé účinky a používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání. Sbírají se i čerstvé listy maliníku či jahodníku.

Pampeliška dodá chuť k jídlu

Smetánka lékařská neboli pampeliška pomáhá při nechutenství, žlučníkových či ledvinových kamenech, příznivě působí na činnost jater, pomáhá regulovat množství cukru v krvi při cukrovce.

Bylinky naložte

„Bylinky nemusíme zpracovávat jen sušením. Právě na jaře je ideální doba například na výrobou kostivalové masti. Připravit si můžeme i tinktury, když bylinky naložíme do lihu nebo do francovky,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Léto

Máta ochladí

V létě už většinou náš organismus srší energií a to co nás trápí, je horko. I při osvěžení se bylinky skvěle uplatní. „Pro toto období je nejlepší máta do pití, salátů i sladkých dezertů. V salátech nás osvěží i bazalka,“ radí dietoložka. Zklidnit dokáže při přehřátí také čaj z meduňky, který snižuje tlak.

Lichořeřišnice posílí

Výbornou bylinkou léta je i lichořeřišnice, která je nejen zdrojem vitaminů a minerálních látek, ale také posiluje imunitu a je účinným přírodním antibiotikem a pomáhá například při salmonelóze. Čerstvá dokáže příjemně ochutit i ozdobit například saláty.

Podzim

Lipový květ sníží horečku

Na podzim při prvních virózách a chřipkách přijde vhod lipový květ. „Čaj z lipového květu je účinný proti chřipce. Má silný potopudný účinek a schopnost snižovat horečku. Odlehčuje průduškám a je proti kašli,“ říká Karolína Hlavatá.

Divizna zlepší dýchání

Ve vaší bylinkové lékárničce by neměla chybět ani divizna velkokvětá. Uvolňuje hleny, čistí průdušky při chrapotu. Zmírňuje dráždění horních dýchacích cest.

Zažeňte angínu

Není nad prevenci, a tak se pro podzimní a nakonec i zimní dny zásobte šalvějí a tymiánem. Mají šetrný antibiotický účinek, a tak při pravidelném umírněném užívání eliminují chřipky a angíny již v zárodku a tím posilují náš organismus.

Zima

Vytvořte čajové směsi

„V zimě je výborné vytvořit si z bylinek, které jsme během roku nasušili, směsi. Popíjet z nich čaje, a tím posilovat organismus,“ doporučuje dietoložka. Samozřejmě bychom měli mít při ruce i šípek, co je zdroj vitamínu C.

Zahřeje exotika

A jelikož nás v této části roku nejvíce sužuje chlad a zima, můžeme sáhnout i po exotickém koření, které nás prohřeje. Ideální je kurkuma skořice, chilli, kari či hřebíček.