Růžičková kapusta je jeden z mála druhů zeleniny odolných vůči mrazu a k dostání čerstvý i přes zimu. Využijte proto nastávajícího jarního období, kdy doplníte vitamíny sezónní zeleninou a posilníte tak svou imunitu a fyzickou i mentální kondici. Kapusta je listová zelenina a je velmi cenná pro naše zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny C, B, K, kyselinu listovou a najdeme v ní minerály draslík, železo, vápník, selen a další. Působí příznivě na snižování cholesterolu, zvýšení imunity, podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, napomáhá celkové detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta je známá pro svou nezaměnitelnou a výraznou chuť. Nejvíce chuti a živin si uchová vařená v páře, nebo jen krátce povařená. Je důležité kapustu nerozvařit, jednak ztrácí obsah významných vitamínů, ale také vzniká onen nepříjemný zápach rozvařené zeleniny. 

RECEPT: JARNÍ KAPUSTOVÉ ŠPAGETY

INGREDIENCE (na 1 porci):

celozrnné špagety 80 g

česnek 1 stroužek

sýr Lučina linie (nebo Philadelphia light) 80 g

kuřecí šunka 50 g (nebo uzené tofu 50 g)

růžičková kapusta 150 g

olivový olej 1 lžička

sůl, pepř špetka

koření dle chuti (provensálské, bazalka)

 

POSTUP:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme prolisovaný česnek. Přidáme na kostičky pokrájenou šunku (nebo tofu) a chvíli restujeme. Pak přidáme krémový sýr, podlijeme vodou a necháme sýr rozpustit a chvíli povařit. Mezitím si na páře uvaříme kapustičky (cca 6 minut), které ihned po uvaření vložíme do studené vody. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme koření dle chuti. Na závěr přidáme uvařené špagety a kapustičky. Vše důkladně promícháme a servírujeme. 

 

Energetická hodnota 1 porce: 2 260 kJ

71 g sacharidů

30 g bílkovin

14 g tuků

15 g vlákniny

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: http://www.whfoods.com