O výživě 29. 12. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Připravte si jedinečné silvestrovské likéry. Zn. bez alkoholu

Silvestrovská oslava a dobré pití k sobě neodmyslitelně patří. A v žádném případě to nemusí být nápoje alkoholické. Ty pro naše tělo nejsou žádným přínosem. Zkuste si proto v poslední den roku přichystat nápoje a likéry zcela bez alkoholu. Pochutnáte si stejně a navíc se nemusíte obávat, že byste se druhý den trápili s kocovinou.

Stock photos: fornStudio/Shutterstock.com

Likéry z bylin a vína

Tradičně se na výrobu likérů využívá tvrdý alkohol nebo víno. Čistý alkohol lze snadno z receptů vynechat a nealkoholický likér připravíte prakticky stejně jako ten alkoholický. S vínem je to však jinak. V tomto případě vynechat ingredienci jen tak nelze. Ale řešení existuje!

Skvělou variantou totiž může být víno dealkoholizované, tedy zbavené alkoholu. Výsledný likér tak bude skvěle chutnat, ponese benefity vinného nápoje, ale po jeho vypití budete mít čistou hlavu. Mimochodem právě víno je jedním z nejstarších alkoholických nápojů a vždy bylo ceněno pro své léčivé vlastnosti. Fyziologické a léčivé vlastnosti vína opěvoval i Hippokrates, který jej rovněž doporučoval užívat při nejrůznějších onemocněních. Přičemž tedy červené víno v sobě ukrývá mnohem více léčivých látek než víno bílé.

  • Víno obsahuje minerální soli, organické kyseliny, vitamíny, pektiny a jiné látky, které jsou pro náš organismus přínosné. Jediný prospěšný není alkohol. Tomu se však vyhneme právě vínem dealkoholizovaným.

Likér z červeného vína s vůní koření

  • Přísady: 200 ml dealkoholizovaného červeného vína, 1 lžička cukru nebo medu, 1-2 dílky pomeranče, špetka skořice, 1-2 hřebíčky

Příprava: Všechny ingredience vložíme do rendlíku a přivedeme k varu. Minutu až dvě povaříme a necháme dalších 5 minut louhovat. Poté scedíme a nápoj popíjíme ještě horký, avšak jen po doušcích.

Borůvkový vinný likér

  • borůvkový likérPřísady: 1 kg borůvek, 300 g cukru, 2 lahve (á 0,7 l), dealkoholizovaného bílého vína, 1 vanilkový lusk

Příprava: Borůvky lehce rozmačkáme a smícháme s cukrem. Chvíli povaříme, aby se cukr zcela rozpustil. Necháme zchladnout. Víno přelijeme do velké uzavíratelné lahve. Přilijeme k němu zchladlou borůvkovou směs s cukrem a přidáme vanilkový lusk. Uzavřeme a necháme v lednici 2-3 dny louhovat. Poté scedíme a můžeme ihned popíjet. Likér bychom měli poté spotřebovat ideálně do 7 dnů.

Je libo nealko „panáček“?

Kávový likér s kokosem

  • Přísady: 550 ml kokosového mléka, 80 ml espressa, ½ balíčku vanilkového cukru, 25 g kvalitní hořké čokolády, 40 g medu, 4 vaječné žloutky

Příprava: Kokosové mléko, espresso a vanilkový cukr smícháme a nalijeme do hrnce. Dáme na plotnu a necháme svařit. Poté ke směsi přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a med. Promícháme, odstavíme a necháme chvíli zchladnout. Poté do směsi po jednom zamícháme všechny žloutky a kávový likér necháme na plotně znovu zahřívat. Odstavíme, přecedíme a přelijeme do uzavíratelné lahve. Likér necháme pořádně vychladnout v lednici. Podáváme jej s ledem.

Oříškový likér

  • oříškový likérPřísady: 2 hrnky tuhé části z plechovky kokosového mléka, 2 hrnky lískooříškového mléka, 3 lžíce datlového sirupu, špetka vanilky, muškátového oříšku, skořice a soli, 4 žloutky

Příprava: Žloutky rozmícháme metličkou a přidáme k nim datlový sirup, vanilku, muškátový oříšek, skořici i sůl. Následně pomalu zašleháme i polovinu tuhé části kokosového mléka. Lískooříškové mléko nalijeme do hrnce a zahříváme. Při bodu varu pomalu přilijeme i žloutkovo-kokosovou směs. Snížíme plamen a necháme směs chvíli důkladně zahřívat. Poté odstavíme a necháme zcela zchladnout. Následně přelijeme do uzavíratelné nádoby a dáme do lednice. Podáváme chlazené.

Drinky rovnou do sklenice

Mandarinkový likérový drink

  • Přísady: 2 cl mandarinkového sirupu, 2 cl kokosového sirupu, 1 cl citronové šťávy, 5-7 dílků kompotovaných mandarinek

Příprava: Do limonádové sklenice dáme 3-4 kostky ledu, ovoce a pak ostatní ingredience. Vložíme brčko a limonádovou lžíci.

Likérový Bajaja

  • Přísady: ½ kelímku bílého jogurtu, 2 cl kokosového likéru bez alkoholu, 10 cl ananasového džusu, 1 cl jahodového sirupu

Příprava: Všechny ingredience vložíme do mixéru a umixujeme. Můžeme přidat několik kostek ledu. Koktejl ozdobíme čerstvou jahodou nebo ananasem.

Coco lady

  • kokosový likérPřísady: 2 cl kokosového sirupu, 2 cl mandlového sirupu, 15 cl čerstvého mléka

Příprava: Všechny ingredience vložíme do shakeru a protřepeme. Přelijeme do vysoké sklenice, můžeme ozdobit čepicí šlehačky a posypat strouhaným kokosem.

Cherry cola

  • Přísady: 2 cl třešňového nebo višňového sirupu, 10 cl coly, kousek citronové zmrzliny, 2 cl citronové šťávy, soda na doplnění

Příprava: Veškeré připravené ingredience nalijeme postupně do vysoké sklenice a doplníme sodou. Ozdobíme koktejlovými třešinkami.

Likérový drink Florida

  • Přísady: 10 cl grapefruitového džusu, 5 cl pomerančového džusu, 5 cl citronového džusu, 5 cl karamelového likéru, soda

Příprava: Všechny suroviny nalijeme do shakeru a promícháme. Přelijeme do sklenice, doplníme trochou sody a ozdobíme lístkem máty peprné.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
KELBLOVÁ, Miloslava: Koktejly, 931 receptů míšených nápojů, Grada Publishing, 2002, Praha.
SEMJONOVA, Anastasja, Praktická výroba bylinných tinktur, Fontána, 2007, Olomouc.




Mohlo by vás také zajímat: