Ročně je celosvětově diagnostikováno 14 milionů případů rakoviny, zemře na ni přibližně 8 milionů lidí. Podle prognóz by se do roku 2025 měl počet nových případů zvýšit asi o třetinu. V České republice zasáhne onkologické onemocnění nově každý rok 80 tisíc lidí, z toho více než třetina pacientů onemocnění podlehne.  Odborníci WHO vidí řešení v prevenci - v dodržování zdravého životního stylu. Příčinami vzniku karcinomu jsou nejen genetické předpoklady, znečištěné životní prostředí nebo přibývající věk. Přibližně třetina bývá způsobena nevhodným životním stylem, například obezitou, nízkou konzumací ovoce a zeleniny, stresem, pitím alkoholu, kouřením a nedostatkem pohybu.

Ačkoli počty nově diagnostikovaných nádorů neustále přibývají, šance na přežití u Evropanů rostou. Vyplývá to z poslední zprávy Evropské komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vydané v roce 2014. Platí to rovněž pro pacienty s karcinomem – konkrétně se míra přežití zlepšila u rakoviny děložního čípku, rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Češi na špici v rakovině tlustého střeva

U posledně jmenovaného typu rakoviny by měli zbystřit zejména Češi. Ačkoli ve světovém měřítku postihne nejvíce lidí rakovina plic, jater a žaludku, u Čechů je na prvním místě rakovina tlustého střeva a konečníku. Ročně postihne více než 8000 pacientů, fatální je pro více než 3000 z nich. Vyplatí se proto nespoléhat se jen na lékaře a snažit se onemocnění aktivně předcházet prevencí – nutričně vyváženým stravováním. Důležitá je zejména strava bohatá na vlákninu, Češi jí pouze polovovoceinu dávky doporučené Světvou zdravotnickou organizací WHO.

„Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 g denně, z čehož by měla být alespoň třetina tzv. rozpustné vlákniny. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu. Spolu se snížením konzumace alkoholu - zejména piva - a spotřeby živočišných tuků představuje zvýšení příjmu vlákniny jeden z důležitých prostředků vedoucí ke snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva, upozorňuje docent Michal Vrablík, který působí na III. Interní klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.


Dobrým pomocníkem při výběru vhodných potravin je logo Vím co jím. Sleduje množství rizikových živin - trans mastných kyselin, nasycených mastných kyselin, soli a přidaných cukrů. U některých potravin se rovněž zaměřuje na množství vlákniny. „Při výběru bychom měli upřednostňovat celozrnné výrobky, žitný chléb a zařazovat i jiné druhy obilovin než tradiční pšenici například jáhly, oves nebo žito. Také se snažit denně sníst pět kusů zeleniny a ovoce,“ vysvětluje garantka Vím co jím a piju a dietoložka Karolína Hlavatá, jak zvýšit podíl vlákniny v jídelníčku.

Věděli jste, že:

  • ČR patří v Evropské unii mezi země s nejvyšší spotřebou soli. Tolerovaný příjem (5 g) je překračován téměř trojnásobně. Denní tolerované množství pro sůl lze překročit konzumací většího párku (100 g). Nadměrný příjem soli může vést k rakovině žaludku.
  • Spotřeba přidaného cukru v ČR je vysoká. Pouze 4 % mužů a 1 % žen u nás dodržuje doporučené dávky pro přidaný cukr.  Asi 57 % Čechů se potýká s nadváhou nebo obezitou.
  • Češi denně sní jen 12 g vlákniny. Doporučený příjem je dle WHO 25 g (400 - 600 g ovoce a zeleniny v poměru 1:2).

Zdroje:

http://ec.europa.eu/health/newsletter/143/focus_newsletter_cs.htm

http://www.uzis.cz/rychle-informace/zhoubne-nadory-roce-2011

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/