Bezlaktózová, veganská i bezlepková

Rostlinné nápoje, smetany a další produkty jsou ideální volbou nejen pro vegany, ale i pro ty, kteří trpí laktózovou intoleranci či alergií na mléko nebo při zvýšeném cholesterolu. Neobsahují živočišné tuky, laktózu ani cholesterol. Rostlinné výrobky však patří i do zdravého jídelníčku pro zpestření, obsahují řadu vitamínů a minerálů. Mléka sójová, mandlová a rýžová jsou navíc i bezlepková.

Různé druhy

Mléko a mléčné výrobky nahrazují rostlinné produkty různých zdrojů, značek a chutí. Hodí se všude tam, kde byste normálně použili mléko, smetanu, jogurt či tvaroh. Rostlinných nápojů nahrazujících mléko je celá řada. Nejznámější jsou sójové produkty, ale oblíbené jsou i obilninová mléka (ovesné, rýžové, špaldové, z ječmene či pohanky) a mléka z ořechů či semen (mandlová, kokosová, konopná a další). Sója a ořechy jsou silným alergenem, proto opatrně při podávání dětem. Doporučuji rostlinné nápoje podávat dětem až od tří let. Rostlinná mléka také nemohou nikdy nahradit mléko mateřské. Běžná rostlinná mléka neobsahují probiotika, omega 3 mastné kyseliny ani vitamín B12, ale řada rostlinných produktů je o tyto látky již obohacena. Navíc obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, které působí preventivně na celý organismus.

Mléko a mléčné nápoje

Sójové mléko a nápoje se vyrábějí nejčastěji. V této kategorii najdeme také největší výběr. Ostatní druhy nápojů však stojí také za vyzkoušení. Například ovesný nápoj obsahuje kvalitní bílkoviny a rozpustnou vlákninu beta glukan. Mandlové mléko je nejlépe stravitelné a bezlepkové. Stejně tak rýžové a kokosové. Tyto nápoje jsou chutné samy o sobě, ale také na přípravu kaší, koktejlů, do těsta i na přípravu bešamelu, mléčné kávy či pudinku.

Smetana

Rostlinné smetany plně nahradí klasickou smetanu a hodí se do omáček, polévek i na výrobu zmrzliny. Pokrmy jsou tak zahuštěné, krémové, ale přitom lehké a zdravé. Rostlinné smetany můžete zakoupit sójové, mandlové, rýžové i kokosové. Tyto smetany však nejsou vhodné na šlehání, obsahují příliš málo tuků. Vyzkoušejte například rostlinnou zmrzlinu. Moje oblíbená kombinace je mandlová smetana s mraženými jahodami, které rozmixujete se lžící medu a necháte zamrazit.

Tip Vím co jím: Zelňačka s uzeným tofu

Jogurty a dezerty

Nejznámější jsou sójové, které se vyrábí s různými příchutěmi. Jsou nízkokalorické a nízkotučné. Mohou však obsahovat více cukrů a méně bílkovin. U neochucených rostlinných jogurtů si člověk musí zvyknout na odlišnou chuť, avšak u ochucených dezertů není po sóje ani památky.

Tvaroh a čerstvé sýry

Klasický tvaroh či žervé může plně nahradit rozmixované bílé tofu. Můžete tak vyrobit zcela rostlinný tvarohový koláč, pomazánku či různé dezerty. Tofu obsahuje navíc kvalitní bílkoviny, minimum tuků a žádný cholesterol. Je také bohatým zdrojem vápníku a železa.

Tip Vím co jím: Avokádová tofu pomazánka

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – psycholog a nutriční poradce