Ať už sáhnete po jakékoliv rybě, nemůžete z hlediska zdravého stravování udělat chybu. Ryby jsou skvělou prevencí proti onemocnění srdce a krevního oběhu. Snižují hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu a u dětí správný rozvoj mozkových funkcí.

Kvalitní bílkoviny a zdravý tuk

Které rybě dát přednost? „Všechny ryby, ať už mořské nebo sladkovodní, obsahují dobře stravitelné kvalitní bílkoviny. Mořské mají velmi zdravý tuk, obsahuje omega 3 mastné kyseliny a mají velmi chutné pevné maso, které má v sobě také jod,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá. I když sladkovodní ryby mají nižší obsah omega 3 mastných kyselin, lze již na našem trhu sehnat i kapra, který má jejich obsah relativně vysoký. Pokud jste se rozhodli hlídat váhu, pak nejdietnější je treska, která má v sobě velmi málo tuku.

Ryby jsou zdrojem vitamínů A, B1, B6, B12 a D. Je v nich fluor, fosfor, hořčík, zinek, železo, selen, vápník a jod.

Raději pečte, opékejte a duste

Aby ryba zůstala co nejzdravějším pokrmem, záleží na její úpravě. Smažení není právě ideální varianta. Nejdietnější způsob jak rybu připravit, je podusit v páře. „Chutně ji lze upéct také v troubě. Rybu naplníme bylinkami, například petrželí, plátky citronu, osolíme a přidáme pro chuť trochu másla. Lze ji také osolenou, pokmínovanou a pokapanou citronem opéct na řepkovém oleji či másle na pánvičce,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Jak jsou ryby nutričně hodnotné?

druh ryby bílkoviny tuky energetická hodnota
Kapr 16 g 6,1 g 443 kJ
Losos 25,3 g 15,2 g 850 kJ
Pstruh 19,7 g 4,6 g 500 kJ
Treska 14,8 g 0,100 g 254 kJ
Pangasius  13 g 4 g  377 kJ 
Amur 20 g 6 g 503 kJ

Uvedeno na 100 gramů.

Když smažit, tak...

Smažením uděláte z každé ryby kalorickou bombu. Jste-li přesto skalními vyznavači klasického českého kapřího řízku, pak dodržte alespoň pár zdravých pravidel.

  • Když smažit, tak na řepkovém oleji. Obsahuje prospěšné omega 6 a omega 3 mastné kyseliny.
  • Raději ve fritovacím hrnci než na pánvičce. V hrnci lze nastavit takovou teplotu, aby se olej zbytečně nepřepaloval.
  • Zbavte se přebytečného tuku. Usmaženou porci buď osušte a vysajte ubrouskem, nebo ji na dvě vteřiny ponořte do hrnce s vroucí vodou a rychle vytáhněte.

Jak úprava změní energetickou hodnotu porce (100 g) kapra?

Pečení           584 kJ

Dušení           560 kJ

Smažení        1160 kJ