O výživě 14. 6. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Serotonin a dopamin - kouzelníci dobré nálady. Jak na spokojenou mysl?

Jídlo ovlivňuje nejen naše prospívání, ale i naši náladu a pohodu. Hladověni, častá konzumace jídel rychlého občerstvení, spěch a stres na nás působí negativně. Jak si pomoci jídlem, abychom se cítili a vše zvládali lépe?

Serotonin a dopamin - jakou výživou je získáme?
Stock Photos: SunCity /Shutterstock.com

Dopamin a serotonin 

Ve spojení s dobrou náladou, pohodou a klidem se velmi často zmiňují serotonin a dopamin.

  • Dopamin je látka, která se podílí na přenosu nervového vzruchu, ovlivňuje činnost mozku a v našem těle vzniká z aminokyselin tyrosinu a fenylalaninu.
  • Serotonin je hormon a také přenašeč nervového vzruchu, který se podílí i na řadě dalších funkcí – potlačení bolesti, stimulace peristaltiky trávicího traktu, shlukování krevních destiček a velmi pravděpodobně i spolupůsobení v regulaci denních rytmů a navození spánku.
  • Serotonin se vytváří přeměnou z esenciální aminokyseliny tryptofanu (na přeměně se podílí třeba i vitamín B6).
  • Tryptofan si naše tělo neumí vyrobit (na rozdíl od tyrosinu a fenylalaninu), musíme ho tak přijímat pravidelně v potravě.

Že jídlo dokáže ovlivňovat naši náladu a pohodu vnímá asi každý. Ke zlepšení nálady a zmírnění stresu bychom ale spíše neměli využívat ty méně vhodné a zdravé potraviny – sladkosti, slané pochutiny nebo jídla rychlého občerstvení. Tyto pokrmy nám zklidnění ve výsledku nepřinesou – jen na chvíli zaženou nepříjemné psychické pocity. Pak se však často dostaví pocit až příliš plného nebo těžkého žaludku, únava související s vyššími nároky na strávení snědeného pokrmu.

Jde to jednoduše 

První jednoduchá rada zní – jezte pravidelně a zařazujte zdroje složených sacharidů (ideálně s vyšším obsahem vlákniny). Tak předejdete velkému kolísání hladiny cukru v krvi, které ovlivňuje jak naši náladu, tak ale i výkonnost a vyrovnanost. Máte-li dlouhé pauzy mezi jídly, jíte hlavně zdroje rychlé energie – cukrů – abyste se povzbudili, příliv energie vám nevydrží tak dlouho – záhy se únava a hlad opět vrátí.

  • Ovesné vločky, celozrnné nebo žitné pečivo, rýže natural, luštěniny, jáhly, celozrnný kuskus jako součást hlavního jídla – to vše může pomoci k tomu, abychom nebyli nervózní z hladu.

Správné potraviny pro dobrou náladu a spokojenou mysl

Správné potravinyK dispozici máme celou řadu potravin, které nám mohou pomoci k vyrovnanosti a dobré náladě. Obsahují právě serotonin, dopamin nebo tryptofan, případně látky podporující jejich tvorbu. Dýňová a slunečnicová semena, různé druhy ořechů, ryby (zejm. losos), fazole a další druhy luštěnin, mléčné výrobky jako jsou jogurty, sýry a tvaroh, dále i avokádo, banán, listová zelenina, krůtí, ale i hovězí libové maso. Vhodné jsou i kakaové boby, takže kousek kvalitní hořké čokolády s vyšším obsahem kakaové hmoty si určitě dopřát můžeme. Díky obsahu hořčíku působí i proti stresu. Při pestrém stravování by neměl být problém tyto potraviny zařadit. Pokud je pravidelně nejíte, dejte jim šanci – za 1-2 měsíce uvidíte, jak se budete cítit.

Pomoc z přírody – meduňka, kozlík nebo heřmánek

Pro zklidnění můžeme využít i bylinky. Velmi běžnou a dobře dostupnou je například meduňka – máte-li k dispozici vlastní zahrádku, můžete si ji vypěstovat a šetrně nasušit její listy, pokud ne, k dispozici jsou v prodejnách přímo sáčky pro přípravu nálevu. Meduňka pomáhá ke zklidnění, pomáhá i při stresu, starostech a nespavosti, někdy se doporučuje i při zažívacích potížích.

Další vhodnou bylinkou je kozlík lékařský. Možná od svých babiček znáte tzv. „valeriánské kapky“. Kozlík je vytrvalá bylinka, která příliš hezky nevypadá, ani nevoní – ale pomáhá proti nespavosti, úzkostem a obavám, žaludečním nevolnostem. Využívá se zejména sušený oddenek.

Pro úlevu od trávicích potíží můžeme využít i další běžnou bylinku – heřmánek pravý. Působí také protizánětlivě, není však vhodné jej využívat větší množství a příliš se nehodí pro ty, kdo trpí pylovými alergiemi.

logo

 





Mohlo by vás také zajímat: