Prevence a Covid-19 20. 8. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Superfoods ze zahrádky - bobulky plné přirozených antioxidantů

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny...léto nám konečně nadělilo tyto drobné zázraky přírody, které jsou nejen chutné, ale především zdraví prospěšné! Malé plody jsou plné antioxidantů, a tím jsou pro lidský organismus mimořádně důležité.

Stock Photos: Igor Normann /Shutterstock.com
  • Bobulovité ovoce snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá zvyšovat citlivost buněk na inzulín.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Obsahuje vlákninu, která ovlivňuje delší pocit sytosti.
  • Prospívají pokožce, jelikož zmírňují tvorbu vrásek, chrání tělo před rakovinou. 
  • Dají se konzumovat v jakékoliv dietě, protože mají nízký obsah cukru.

berries

Ostružinami posilte nejen imunitu

Jsou známé pro své antibakteriální, antivirové a především protirakovinové účinky. Obsahují velkou koncentraci vitamínu C a tím posilují imunitní systém. Účinné látky ostružin posilují vaziva a stěny cév, čímž působí preventivně proti procesu stárnutí, žilním chorobám a hemeroidům. A pokud jste často nervózní a ve stresu, určitě ostružiny zařaďte do svého jídelníčku.

Čaj z ostružiníkových listů působí proti zánětům sliznice dutiny ústní.

Maliny pomohou při léčbě zánětů

košík s ovocemJsou skvělé při léčbě zánětlivých onemocnění, pomáhají zklidnit horečky, jsou mimořádně bohaté na vitamín C.

Vitamín A obsažený v malinách je zase přírodním prostředkem proti očním obtížím. Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévní stěny očí a zlepšuje přísun živin do těchto tkání. V čínské medicíně se maliny používají při nedostatečné ostrosti vidění a šerosleposti a jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace.

Maliny odvodňují organismus a čistí střeva.

Borůvky zlepšují vidění

Borůvky jsou zvláště bohaté na karoten, chrání imunitní systém a tělesné buňky proti bakteriím a volným radikálům. Silná koncentrace vitamínu C a tříslovin podporují tvorbu žaludečního hlenu a odolnost proti virózám. Borůvky dokáží zlepšit vidění při špatných světelných podmínkách.

Jahody podporují štítnou žlázu

Působí protizánětlivě a antibakteriálně, díky určitým tříslovinám pomáhají odvádět z těla těžké kovy a dobře působí v případě trávících obtíží (plynatost, průjmy). Jahody jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou, vitamín C, draslík a obsahují mangan. Což je stopový prvek zajišťující krvetvorbu, vyživuje nervy a mozek, povzbuzuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, podporuje činnost štítné žlázy.

Rybíz chrání sliznice

rybízKaždá bobulka rybízu v sobě ukrývá až 2mg vitamínu C. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při látkové výměně vytváří vitamín A - chránící sliznice.

Rybíz obsahuje mnoho niacinu (vit. B3 důležitý pro nervy, kyseliny pantotenové (vit. B5 důležitý pro pěkné vlasy) a draslíku. Zvlášť vysoký je podíl vápníku.

Třešně i višně při prevenci dny

Třesně působí preventivně proti dně, jelikož snižují hladinu kyseliny močové. Obsahují přírodní barvivo antokyan, který působí na obnovu vazivové tkáně. Třesně jsou skvělou přírodní alternativou pro léčbu zánětů, parodontózy a artritidy. Třešně i višně obsahují mnoho vitamínu C, kyseliny listové, vápníku, železa a draslíku.

Omlazují a podporují zdravý vývoj kůže, proto jsou extrakty z tohoto ovoce často součástí pleťových krémů. Působí konejšivě při revmatickém onemocnění kloubů a podporují snížení tělesné váhy.

Angrešt podporuje růst vlasů

angreštAngrešt existuje bílý, žlutý, zelený a červený, jeho dužina může být sladká nebo kyselá, aromatická či bez aroma. Toto ovoce bylo oblíbené v Evropě už ve středověku a první zmínky o jeho pěstování pochází ze 16. Stol.

Malé bobulky angreštu jsou bohaté na křemík, draslík, zinek, mangan a hořčík. Je plný vitamínu C, B a obsahuje i mnoho provitamínu A. Jeho tvrdá slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které umožňují lépe zužitkovat karoteny obsažené v dužině. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení a čistí naše střeva. Angrešt mimo jiné zbavuje tělo jedovatých těžkých kovů, zlepšuje využití bílkovin, podporuje růst vlasů a nové zdravé kůže, posiluje cévy a vazivové tkáně.





Mohlo by vás také zajímat: