Hody, které svatomartinské slavnosti provázejí již z doby Josefa II., kdy se začínala ochutnávat nová vinařská úroda, rozhodně žádná dieta nejsou, ale odepřít si je nemusíte. Buďte však labužníky, nikoliv nenasytnými žrouty. Dobroty a mladé víno si užívejte střídmě, výčitky svědomí ani pohled na váhu vás pak trápit nemusí.

„Hody jsou jednou za rok, ne každý den, tak proč si je nedopřát. Jde jen o množství. Zbytečně neplýtvat tukem a nesníst půlku husy najednou,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Chcete-li mít jistotu, že se nepřejíte, pozvěte na propečenou husičku rodinu nebo přátele a z hodování udělejte společenskou událost. „Hody by neměly být jen o jídle. Jde o to v klidu a pomalu si vychutnat to, co tradice vyžaduje. Na talíř si dát menší porci knedlíků, velkou porci zelí a klidně i více masa, ale bez kůže,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Jak hřešit s čistým svědomím?

Husu vybírejte nejlépe chlazenou z českého chovu, má obvykle vyšší obsah svaloviny a méně tuku.

Váha by se měla pohybovat mezi 3 až 4,5 kg.

Chcete-li snížit tučnost husy, před pečením z ní odkrájejte přebytečný tuk. Během pečení pak propichujte kůži, aby se tuk vypekl.

Porci na talíři již zbytečně nedomašťujte.

Dušené zelí nezahušťujte moukou. Pokud ho chcete hustší, raději do něj najemno nastrouhejte a povařte v něm syrový brambor.

Máte-li rádi zelí sladší, zahustěte ho strouhaným jablkem, které mu navíc dodá výbornou chuť a zároveň nahradí zbytečnou dávku cukru.

Vývar na kaldoun uvařte den předem. Když vychladne, seberte z povrchu ztuhlý tuk a vyhoďte ho.

Také kaldoun nezahušťujte jíškou, ale větším množstvím kořenové zeleniny.

Svatomartinské koláče jen ochutnejte, nejlépe k snídani či dopolední svačině.