O výživě 22. 12. 2025 |  Monika Poledníková Monika Poledníková

Téměř neznámé druhy ovoce a zeleniny ze supermarketů

Exotické druhy ovoce a zeleniny jsou chutné, zdravé a často je ani pořádně neznáme. Mnohé z nich jste možná už zahlédli v regálech supermarketů, ale zatím jste nenašli odvahu je ochutnat. Přitom mohou obohatit jídelníček nejen chutí, ale i vysokým obsahem prospěšných látek. Seznamte se s méně tradičními druhy ovoce a zeleniny a jejich přínosem pro zdraví.

Depositphotos.com

Mučenka – exotické ovoce s více druhy 

Mučenka není jen jeden druh ovoce. Nejznámější je mučenka jedlá, označovaná také jako marakuja. V supermarketech je dnes poměrně běžná, i když ne vždy po celý rok. Jde o sladké, aromatické ovoce, které se nejčastěji konzumuje vydlabáváním dužiny lžičkou. 

Slupka je kožovitá, modrá až purpurová. Uvnitř se nachází oranžovozelená, velmi šťavnatá dužina s chutí připomínající černý rybíz. 

Dalším druhem je mučenka sladká – granadilla. Má kulatější až protáhlý tvar a žlutooranžovou slupku. Dužina obsahuje černá semínka obklopená šedým rosolem. Granadilla je velmi sladká a chuťově připomíná angrešt. 

Jak poznat zralou mučenku: 
Zralý plod má zvrásněnou slupku. Pokud koupíte hladkou mučenku, nechte ji při pokojové teplotě několik dní dozrát.  

Konzumace mučenky a její přínosy pro zdraví 

Mučenka je bohatá na: 

  • vitamíny skupiny B 

  • provitamín A 

  • vitamín C 

  • minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, železo) 

  • vlákninu 

Dužinu lze konzumovat samotnou, přidat ji do smoothie, ovocných salátů, dezertů nebo polev na dorty. Oblíbená je také mučenková marmeláda nebo džus. 

Papája – exotické ovoce podporující trávení 

Papája je exotické ovoce, které tvarem připomíná hrušku. Má zelenožlutou slupku a sladkou oranžovou dužinu. Uvnitř se nacházejí černá semínka, která se běžně nekonzumují, ale lze je použít jako náhradu černého pepře díky jejich ostré chuti. 

Papája se konzumuje rozkrojená, bez semínek. Dužinu lze jíst samotnou nebo nakrájenou, často s kapkou citronové či limetkové šťávy. Využívá se v ovocných i zeleninových salátech, dezertech a hodí se také ke kombinaci s masem. 

Z nutričního hlediska je papája bohatá na: 

  • vitamíny A, B a C 

  • vápník 

  • enzym papain, který podporuje trávení 

 

Lucuma – přírodní sladidlo a superpotravina   

Lucuma patří mezi exotické superpotraviny. Vzhledem připomíná mango, malou dýni nebo hrušku. Má jemně oříškovo-vanilkovou chuť, často přirovnávanou k javorovému sirupu. 

Obsahuje: 

  • beta-karoten 

  • vitamín B3 

  • železo 

  • vápník 

  • vlákninu 

Čerstvá i sušená lucuma se používá jako přírodní alternativní sladidlo, které je šetrné k organismu a nemá nežádoucí účinky. 

Avokádo – exotické ovoce s vysokou nutriční hodnotou 

Ačkoli je dnes běžně dostupné, avokádo stále patří mezi exotické potraviny. Přestože se často považuje za zeleninu, jedná se o ovoce. Na rozdíl od většiny druhů ovoce není sladké, má jemně ořechovou chuť. 

Avokádo má hruškovitý tvar a zelenou až černou slupku. Dužina je žlutá a krémová. Je bohaté na cenné živiny a pozitivně působí na zdraví: 

  • podporuje kardiovaskulární systém 

  • snižuje krevní tlak 

  • působí protizánětlivě 

  • zlepšuje paměť a koncentraci 

  • zmírňuje projevy bolestivé menstruace 

  • chrání zrak a snižuje riziko šedého zákalu 

Recept – Salát s avokádem 

Přísady:
120 g černé quinoy
1 růžový grep
1 malá červená cibule
½ avokáda
1 menší bulva fenyklu
2 hrsti čerstvého špenátu
mořská sůl
mletý barevný pepř
hrst pražených piniových oříšků

Na dresink:
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
šťáva z limetky nebo citronu

Příprava:
Quinou zalijeme 1,5násobným množstvím vody, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Poté přiklopíme a necháme přibližně 20 minut dojít. Uvařenou quinou necháme vychladnout v míse. Grep oloupeme a vykrájíme měsíčky. Cibuli, avokádo, fenykl a špenát nakrájíme na menší kousky a přidáme ke quině. Dochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem a promícháme. V misce připravíme dresink a salát jím při servírování přelijeme. Nakonec posypeme praženými piniovými oříšky.

Čajot – dietní zelenina s jemnou chutí 

Čajot je zelenina připomínající křížence avokáda a hrušky. Patří do stejné skupiny jako cuketa, patizon nebo tykev. Chuťově se blíží okurce, kedlubně nebo chřestu. 

Výhodou čajotu je, že: 

  • není nutné jej loupat 

  • lze konzumovat i semena s oříškovou chutí 

  • mladé listy se používají podobně jako špenát 

Čajot je velmi dietní, podporuje trávení, má močopudné a protizánětlivé účinky a tradičně se mu připisuje schopnost pomáhat při žaludečních obtížích a ledvinových kamenech. 

Mangold – listová zelenina podporující nervový systém 

Mangold je příbuzný špenátu, má však pevnější strukturu a výraznější chuť. Nejčastěji se konzumuje tepelně upravený. Mladé listy lze výjimečně jíst i syrové. Řapíky se připravují podobně jako chřest. 

Mangold je významným zdrojem: 

  • hořčíku (důležitého pro nervový systém a mozek) 

  • rutinu, který působí protizánětlivě a posiluje cévní stěny 

Je doporučován při úzkostných stavech a depresích. 

Recept – Čočka s mangoldem, olivami a citronem 

Přísady:
150 g tmavozelené čočky
olivový olej
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 svazky mladého mangoldu
2 hrsti oliv
1 citron
sůl

Příprava:
Čočku zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme přibližně 10–12 minut do změknutí. Poté necháme dojít pod pokličkou. Na olivovém oleji krátce orestujeme plátky česneku a chilli papričku, přidáme nakrájené řapíky mangoldu a krátce podusíme. Poté přidáme natrhané listy mangoldu, uvařenou čočku a olivy. Dochutíme citronovou šťávou a solí a vše krátce prohřejeme.

Zdroj informací: KLÍMA, Petr, Zeleninová kuchařka, SmartPress, Praha, 2017  

 

 



Mohlo by vás také zajímat: