O výživě 8. 7. 2020 |  Mgr. Zuzana Douchová Mgr. Zuzana Douchová

Tip na zdravou snídani: špaldové palačinky

Špaldová mouka je celozrnnou alternativou pšeničně bílé mouky a díky sladké a oříškové chuti se skvěle hodí do sladkých pokrmů. Konzumace špaldy příznivě ovlivňuje naše zdraví díky vysokému obsahu cenných látek. Vyzkoušejte netradiční špaldové palačinky s nízkotučným sýrem a jahodami!

recept na palačinky
Foto: Tomáš Martínez

Proč špalda?

Špalda je nešlechtěná pšenice špaldová, předchůdkyně dnešní šlechtěné pšenice ozimé. Oproti bílé mouce má zachovány všechny důležité živiny – bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, komplexní sacharidy a vlákninu.

  • Je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku.

Špalda se používá pro své účinky k posílení imunitního systému, je také lehce stravitelná, nezahleňuje organismus a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky a při redukci hmotnosti.

Špalda v mnoha podobách

Ze špaldy se vyrábí celá řada produktů. Jako přílohu můžete použít špaldová zrna, kroupy, špaldoto (obdoba rizota), bulgur, těstoviny či chléb. Ze špaldy se také vyrábí mouka, krupice, vločky, špaldová káva i pivo, sušenky a mnohé další. Špaldové potraviny zakoupíte v jakékoli prodejně se zdravou výživou i ve větších supermarketech.

Špaldová mouka

Špaldová mouka je vhodnou alternativou bílé pšeničné mouky a díky své oříškové chuti jí můžete použít na pečení koláčů, buchet, palačinek či lívanců. Dnes si uděláme špaldové palačinky, které jsem obohatila o nízkotučný sýr cottage cheese, který těsto zvláční a doplní palačinky o kvalitní bílkoviny. Na ředění těsta používám minerálku, po které jsou palačinky krásně nadýchané. Jako náplň servírujte čerstvé ovoce s tvarohem a doslazujte medem nebo javorovým sirupem.     

RECEPT: ŠPALDOVÉ COTTAGE CHEESE PALAČINKY 

SUROVINY na 3 porce:

mouka celozrnná špaldová jemně mletá 150 g
vejce 1 ks
mléko polotučné 100 ml
minerálka na ředění těsta
cottage cheese 150 g
olej rostlinný 1 lžíce - 10 g
špetka soli
jahody (nebo jiné čerstvé ovoce) 400 g
Míša tvarohový mls 250 g
čerstvá máta na ozdobu 

POSTUP:

  1. Z mouky, mléka, cottage cheese, vejce a špetky soli umícháme řidší těsto na palačinky. Ředíme minerálkou dle potřeby.
  2. Těsto necháme chvíli odležet.
  3. Na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem lijeme těsto a opékáme palačinky z obou stran.
  4. Ovoce pokrájíme, smícháme s tvarohem, ochutíme skořicí a medem.
  5. Palačinky podáváme s ovocným tvarohem.

Energie na 1 porci - 407 g = 466 kcal, tuky 16 g-z toho SFA 7,2 g, sacharidy 53 g–z toho cukry 19 g, bílkoviny 23 g, vláknina 7, sůl 0,8, přidaný cukr 9,2 g. - doporučujeme k obědu.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikovaný logem Vím, co jím.

 





Mohlo by vás také zajímat: