- Pohanková mouka je vhodná nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco pro své zdraví. Pohanka je velmi nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejcennější je pro svůj vysoký obsah rutinu, který pozitivně působí na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci. Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi.
- Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Pokud si dopřejete 150 g jahod, splníte tak denní doporučenou dávku pro dospělé (100 mg). Jahody dále obsahují vitamín A, E, K, z minerálních látek draslík a mangan. Dužina jahod obsahuje téměř 90 % vody, na 100 g obsahují jahody necelých 160 kJ, jsou bohaté na vlákninu. Jahody působí i diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnavé artritidě.
Ingredience: 3 porce
| Na palačinky: | |
| pohanková mouka | 150 g |
| polotučné mléko | 240 ml |
|
vejce 1 ks |
50 g |
| sůl | 1 g |
| řepkový olej | 10 ml |
| Na náplň: | |
| polotučný tvaroh | 250 g |
| javorový sirup | 40 g |
| vanilkový extrakt | 5 g |
| šťáva z citrónu | 10 ml |
| čerstvé jahody | 125 g |
Postup
Z mouky, mléka, vajíčka a špetky soli umícháme řidší těsto na palačinky, které necháme chvíli odležet.- Na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem lijeme těsto a postupně opékáme palačinky jednu po druhé z obou stran.
- Tvaroh smícháme se lžící citrónové šťávy, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
- Hotové palačinky potřeme ochuceným tvarohem, poklademe částí nakrájených jahod, zarolujeme a navrch posypeme zbylými pokrájenými jahodami.
- Takto připravené pohankové palačinky můžeme ještě pokapat trochou javorového sirupu pro sladší chuť.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
3 porce | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 407 | 137 | 1 221 | 350-550 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 25 | 8 | 73 | - |
| sacharidy | g | 58 | 19 | 173 | - |
| z toho cukry | g | 19 | 6 | 56 | - |
| tuky | g | 10 | 3,5 | 31 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,9 | 1 | 8,7 | ≤ 2 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
| vláknina | g | 8 | 2,6 | 23 | ≥1,4 g/100 g |
| sůl | g | 0,6 | 0,2 | 1,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
| přidaný cukr | g | 8 | 3 | 24 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).


Mgr. Zuzana Douchová

