• Pohanková mouka je vhodná nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco pro své zdraví.
  • Pohanka je velmi nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
  • Nejcennější je pro svůj vysoký obsah rutinu, který pozitivně působí na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci.
  • Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. 

Ingredience 3 porce

pohanková mouka  150 g
polotučné mléko 240 ml

vejce 1ks

50 g
sůl 1 g
náplň  
polotučný tvaroh  250 g
javorový sirup 40 g
vanilkový extrakt  5 g
šťáva z citrónu  10 ml
řepkový olej 10 ml
maliny 125 g

Postup

  1. Z mouky, mléka, vajíčka a špetky soli umícháme řidší těsto na palačinky.

  2. Těsto necháme chvíli odležet.

  3. Na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem lijeme těsto a opékáme palačinky z obou stran.

  4. Tvaroh smícháme se lžící citrónové šťávy, javorovým sirupem a vanilkou.

  5. Hotové palačinky potřeme tvarohem, zarolujeme a posypeme malinami.

  6. Můžeme ještě pokapat pro sladší chuť trochou javorového sirupu.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal  407  137  1 221  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25  8  73 -
sacharidy g  58  19 173  -
z toho cukry g  19  6  56 -
tuky g  10  3,5  31 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,9  1  8,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8  2,6  23 ≥1,4 g/100 g 
sůl g  0,6  0,2  1,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  8  3  24 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).