Vysoký cholesterol v krvi je již dlouhodobě zkoumané téma. Mnoho vědeckých studií jednoznačně prokázalo souvislost konzumace nasycených mastných kyselin s vysokým obsahem cholesterolu v krvi a tím i rizikem vzniku aterosklerózy. Dále se ukazuje, že v zemích s vyšší spotřebou živočišných tuků, které nasycené mastné kyseliny obsahují, je výrazně vyšší výskyt kardiovaskulárních chorob. Je proto tedy důležité dávat si pozor, které tuky konzumujeme.

Tuky, které raději omezujte – nasycené mastné kyseliny

Vyskytují se převážně v tucích živočišného původu. Ale můžeme je také objevit i v tucích rostlinných, tzv. tropických tucích (kokosový, palmový). V tomto případě je však nutné rozlišovat, kolik těchto tropických tuků výrobek obsahuje. Pokud jsou uvedeny ve složení výrobku, je nutné se v tomto případě řídit tabulkou výživových údajů a upřednostňovat výrobky s převahou nenasycených mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Měli bychom jich přijímat jen jednu třetinu z celkového doporučeného množství mastných kyselin za den. Jsou obsaženy například v másle, sádle, ale také v tučných mléčných výrobcích, uzeninách a tučném masu. Pozor bychom si měli dávat také na čokolády s nízkým obsahem kakaa, které také obsahují špatné tuky.

Které tuky přijímat – nenasycené mastné kyseliny

Dobré tuky můžeme najít převážně v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených. Pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko onemocnění srdce. Také podporují správný růst a vývoj dětí. Obsahují především mononenasycné  a polynenasycené mastné kyseliny.

Tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin by měly tvořit až dvě třetiny z doporučeného množství  tuků, které za den přijmeme. Najdeme je například v tučných mořských rybách, jako je tuňák, makrela nebo sardinky ale také i pstruh a rostlinných roztíratelných tucích. Nejlepší je používat kvalitní margaríny a z olejů řepkový, slunečnicový, sójový a olivový. Arašídy, vlašské ořechy a olejnatá semínka obsahují tyto dobré tuky také.

    

Margarínem proti vysokému cholesterolu

První margarín se objevil před více než 150 lety. Nejedná se o náhražku másla, ale o správnou cestu, po které se vydat pokud chceme zvýšit konzumaci nenasycených mastných kyselin a tím snížit hladinu cholesterolu v krvi.  Některé obsahují i aktivní složku rostlinné steroly, které zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve a tím snižují hladinu cholesterolu v krvi.