Amarant, rostlina s krásným českým názvem laskavec, pochází ze Střední Ameriky, kde byl pěstován Aztéky a Inky již před třemi tisíciletími. Tyto národy si ho cenily pro výživné vlastnosti a oslavovaly ho jako potravinu bojovníků. Ne náhodou znamená amarant v překladu nesmrtelný. Podle svého využití se řadí, stejně jako pohanka, k pseudoobilovinám.

Výživový zázrak

Ze všech obilovin a příbuzných rostlin mají amarantová semena a listy nejvyšší obsah bílkovin. Navíc jsou to bílkoviny, které jsou svým složením velmi podobné živočišným proteinům. Obsahují esenciální aminokyselinu lysin, albuminy a sirné aminokyseliny. V semenech najdeme amarantový tuk, který tvoří především nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová, linolenová a linolová, a látka skvalen, která brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu a představuje také významný antioxidant.

Z vitaminů a minerálních látek je amarant bohatý na železo, hořčík, vápník a draslík. Semena vynikají obsahem vitaminu B2 – riboflavinem a vitamínu E. Listy obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B a beta karoten, křemík a nikl. Laskavec obsahuje také velké množství vlákniny.

Stejně jako pohanka, neobsahují semena laskavce lepek, takže se z nich vyráběná mouka hodí pro celiaky. Pozitiva z konzumace amarantu mohou čerpat i diabetici. Odborné studie potvrdily, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie.

Amarant v kuchyni

V obchodech se zdravou výživou i v lepších supermarketech můžete koupit amarant ve formě mouky, semínek i vloček. Mouku lze používat na pečení zejména sladkých jídel a semínka se dají vařit, opékat či dusit. Amarantové zrno vaříme 20–25 minut v mírně osolené vodě. Na 1 díl amarantu potřebujeme 2–2,5 dílu vody. Amarant báječně zahustí polévky, lze jej přidat do směsí a rizot. Osmažená semínka laskavce na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka jsou skvělý obal pro ryby či masa nebo jako křupavý posyp na polévky a dušené pokrmy. Listy amarantu můžete připravovat podobně jako špenát nebo se hodí do salátů.