Glykemický index (GI) označuje rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Čím rychleji se vstřebá molekula cukru do krve, tím hůře. Po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem dojde k okamžitému vzestupu hladiny cukru v krvi neboli hyperglykemii. Zvýšená hladina cukru v krvi není pro tělo příliš příznivá, a proto se tělo snaží hodnotu cukru v krvi snížit. Vyplaví hormon inzulin. Ten může někdy způsobit nadměrný pokles hladiny cukru v krvi, tzv. hypoglykemii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity a hladu a vede k další konzumaci, nejčastěji něčeho sladkého.
„Sledování GI je proto prospěšné nejen lidem s cukrovkou, ale také těm, kteří se snaží o snížení své hmotnosti. Nižší hladina inzulinu totiž znamená nižší riziko ukládání tuku v organizmu. Inzulin je totiž tukotvorný hormon. Navíc se chronicky zvýšená hladina inzulinu v krvi (hyperinzulinémie) podílí na vzniku kardiovaskulárních nemocí,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Glykemický index jednotlivých potravin se zjišťuje experimentálně. Hodnota GI se stanovuje výhradně u potravin s vysokým obsahem sacharidů, proto hodnoty GI u masa nebo mléčných výrobků nebývají uváděny.
Hodnota GI není neměnná
Roli hraje obsah vlákniny, tuku, bílkovin a přítomnost kyselin (např. vinný ocet, citrónová šťáva, kyselé ovoce). Tyto faktory ovlivňují rychlost vyprazdňování žaludku a tedy i rychlost trávení a vstřebávání sacharidů. V praxi to znamená, že pokud si k pečivu přidáte např. sýr a zeleninu, významně snížíte výsledný GI. "Ke změně glykemického indexu" by došlo i v případě, že přidáte tuk, ale pak již nelze mluvit o správné výživě. Vedle toho velmi záleží na způsobu tepelné úpravy stravy," dodává Hlavatá. Platí, že čím delší a „nešetrnější“ vaření, tím vyšší je i výsledný GI.
NE potravinám s vysokým GI
(sladké pečivo, pečivo z bílé mouky, rozvařená rýže), které způsobí prudký vzestup hladiny krevního cukru, což vyžaduje rychlé zvýšení hladiny inzulínu. Účinkem inzulínu dojde k poklesu glykémie, což bývá spojeno s pocitem hladu.
ANO potravinám s nízkým GI
protože nezpůsobují tak strmý vzestup hladin glykémie a inzulínu po jídle, navozují delší pocit sytosti a jsou spojeny s menším pocitem hladu.
Potraviny s vysokým GI |
GI |
Potraviny s nízkým GI |
GI |
Hranolky smažené |
90 |
Brambory vařené v páře |
65 |
Brambory vařené bez slupky |
87 |
Brambory vařené ve slupce |
50 |
Rýže předvařená |
85 |
Rýže tmavá Natural |
50 |
Špagety vařené 20 minut |
60 |
Špagety vařené al dente |
44 |
Rohlík bílý |
70 |
Chléb žitný (průměr) |
44 |
Pšeničná mouka hladká |
70 |
Pohanková mouka |
50 |
Jde to dělat lépe?
Jídla s vysokým GI |
Jídla s nízkým GI |
|||
Bílý rohlík s džemem | Žitný chléb se sýrem, obložený zeleninou | |||
Croissant | Müsli s jogurtem a ovocem | |||
Těstoviny s kečupem | Rizoto z rýže Natural se sýrem | |||
Hranolky s řízkem | Vařené brambory a opečené maso, zelenina | |||
Sladká limonáda | Džus z čerstvého ovoce |