Crohnova nemoc patří mezi idiopatické střevní záněty. Jedná se o chronická, zánětlivá střevní onemocnění, která jsou neinfekční povahy. Při současném stavu medicíny je nelze bohužel definitivně vyléčit. Příčiny těchto onemocnění nejsou dosud zcela vyjasněny. Poslední výzkumy ukazují, že za ně může souhra genetických dispozic a zevních faktorů, které vystupují jako spouštěč.

Crohnova nemoc může postihnout kteroukoli část trávicí trubice – nejčastěji to bývá oblast přechodu tenkého a tlustého střeva. Zánět postihuje celou střevní stěnu, sliznici, podslizniční vazivo, svalovinu a povrchový kryt trávicí trubice označovaný jako seroza.

Nemoc se vyznačuje stálými nebo kolikovitými bolestmi břicha, hubnutím a teplotami. Špatné trávení se projevuje nedostatkem živin, železa, vitaminu B12, kyseliny listové apod. Poruchy vstřebávání živin mohou vést k chudokrevnosti, poklesu hladiny důležitých krevních bílkovin, vitaminů a minerálních látek s důsledky, jako je snížení obranyschopnosti, zhoršení kvality vlasů a nehtů nebo pokles psychické i fyzické kondice.

Výživa při Crohnově nemoci je individuální

Protože se Crohnova nemoc vyznačuje mnoha různými příznaky a komplikacemi, je léčba pro každý případ individuální. Vedle léčby medikamenty, endoskopií či v těžších případech chirurgickým zákrokem má při zvládání nemoci své nezastupitelné místo dodržování výživových postupů. Strava musí být individuální. Člověk přijímá jen ty potraviny, o kterých ví, že mu nepůsobí potíže, že ho nedráždí.

  • Jako u většiny nemocí, i zde se doporučuje pravidelná a pestrá strava přijímaná 5–6x denně spíše v menších dávkách.
  • Negativní vliv má strava s nadbytkem rafinovaných cukrů s převahou polysacharidů (například bílé pečivo) a nedostatkem tzv. rozpustné vlákniny, kterou najdeme například v ovoci, jako jsou banány nebo jablka.
  • Při průjmech není naopak vhodné přijímat nerozpustnou vlákninu. Strava s její převahou totiž zhoršuje složení mikrobiálního osídlení trávicího traktu, a tím nepříznivě působí na zánět.
  • Strava by měla pokrýt zvýšené ztráty bílkovin, železa, vápníku, kyseliny listové a vitamínů rozpustných ve vodě – skupina B, C. Běžnou stavu lze obohatit o nutriční doplňky. Jejich použití je nutné konzultovat s lékařem.
  • Dostatečný příjem tekutin v rozsahu 2–3 litry je nezbytný, nevhodné je káva a tekutiny s obsahem cukru. Nutná je abstinence od alkoholu.
  • Pozitivní vliv mají omega-3-nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybím mase a tuku, protože podporují hojení buněk sliznice tlustého střeva.

Protože mají na stav nemoci značný vliv i jiné faktory, neměli by lidé s touto nemocí aktivně kouřit a pozor by si měli dát i na tzv. pasivní kouření. Výzkumy ukázaly, že kuřáci mají o 60 % vyšší riziko zhoršení průběhu Crohnovy nemoci. Pokud to lze, je také na místě vyhýbat se zvýšené psychické, ale i fyzické zátěži.

Vhodné potraviny a ingredience

Nevhodné potraviny a ingredience

Vařená libová masa (kuřecí, vepřové).
Sýry s nízkým obsahem tuku, ryby a vejce.
Vařené brambory, rýže, těstoviny, dobře stravitelná vařená zelenina a ovoce.
Z tuků jsou vhodné zejména rostlinné oleje či margaríny.

Smažená jídla, tučné a uzené masné výrobky, slanina, sádlo.
Jídla nadýmavá a špatně stravitelná, jako např. hrách, fazole, čočka, ořechy a jádra, které mohou zraňovat křehkou sliznici.
Ostrá a dráždivá koření, jako je pálivá paprika, pepř, chilli, česnek a jiné.
Mléčné výrobky při výskytu intolerance mléčného cukru.