Vegetariáni ze svého jídelníčku odstranili úplně nebo částečně potraviny živočišného původu. Nejčastěji nekonzumují maso. Ale jsou i tací, kteří z jídelníčku vypustili i vejce, mléko nebo vše, co prošlo tepelnou úpravou.

Maso k životu nepotřebujeme, ačkoli je výborným zdrojem bílkovin, železa, vitaminu B12, v případě ryb i jódu” říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. a jedním dechem dodává, že “důležité jsou však alespoň mléčné výrobky, sýry, vejce, tedy zdroje plnohodnotných bílkovin, které obsahují všechny potřebné aminokyseliny ve správném poměru a množství.”

Potraviny rostlinného původu (luštěniny, obiloviny) bílkoviny obsahují také, ale jejich kvalita není tak dobrá. Proto je potřeba velmi pečlivě střídat a kombinovat jednotlivé druhy obilovin a luštěnin, aby člověk získal veškeré spektrum esenciálních, tedy nepostradatelných bílkovin.

Podle Americké dietetické asociace je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění. Jedná se například o srdeční choroby, vysoký krevní tlak, cévní mozkové příhody a všechny potíže související s cévní aterosklerózou.

Vegetarián, který jí ryby

Podle toho, jak moc jsou striktní a jaké další živočišné produkty nekonzumují, je můžeme vegetariány dělit do podskupin:

  • Semi- nebo také demi-vegetariáni – nejedí pouze červené maso, tj. hovězí, skopové, vepřové, zvěřinu. Zato ale jedí ryby, někteří i drůbež, konzumují také mléko, mléčné výrobky a  vejce.

  • Pesco-vegetariáni – nejedí žádné maso mimo ryb. Ze živočišných potravin konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.

  • Lakto-ovo vegetariáni – nejedí žádné maso ani ryby. Konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.

  • Lakto-vegetariáni – nejedí maso, ryby ani vejce. Ze živočišných potravin konzumují pouze mléko a  mléčné výrobky.

  • Vegani – přísní vegetariáni, nejedí žádné živočišné potraviny – veškeré druhy masa, ryby, mléko, mléčné výrobky ani vejce.  Někteří z nich nejedí dokonce ani včelí med. Jejich strava se skládá z obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin.

  • Frutariáni – nejedí žádné živočišné potraviny - maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce, nejedí ani luštěniny a obiloviny. Konzumují jen čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej.

  • Vitariáni - konzumují jen tepelně neupravené potraviny. Nejčastěji pouze rostlinného původu, tedy zeleninu, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Striktnější formy vegetariánství jako veganství a frutariánství vyžaduje obzvlášť pečlivé hlídání přísunu všech potřebných živin. Například pravidelný přísun vitamínu B12 ve formě potravních doplňků. Frutariánská strava může také způsobit nedostatek vápníku, bílkovin, železa, zinku, vitamínu D, většiny vitamínů v B-komplexu a esenciálních mastných kyselin.


Dieta i životní postoj

Důvodů, proč lidé nekonzumují maso, je celá řada. Někdo chápe jídelníček bez masa jako dietu, jiný tak dává najevo svoji lásku ke zvířatům. Některým maso prostě nedělá dobře, tak ho pro své lepší zažívání raději vypustili, i přes to, že jim maso chutná.

Mezi oblíbené náhrady masa v jídelníčku patří například rostlinné maso Robi - nositel loga Vím, co jím. Robi maso je směs rostlinných bílkovin, která má nízký obsah sacharidů, je snadno stravitelná a přitom nepostrádá důležité výživové látky. Oproti klasickým zdrojům rostlinných bílkovin (luštěniny, sója) je Robi maso snadněji stravitelné a nenadýmá. Prodává se v celé řadě podob a výměnou plátku hovězího za ROBI se „ušetří“ 340 kJ na porci, u vepřového pak 980 kJ.