Krásně oranžovou barvu mají meruňky díky vysokému obsahu beta-karotenu, významnému antioxidantu s mnoha preventivními účinky. Meruňky obsahují také vitamíny C, A, B a z minerálů převážně železo a draslík. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Meruňky posilují imunitu, peristaltiku střev a snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Mají také blahodárný účinek na vlasy, nehty a pleť díky kyselině pantotenové a pomáhají odbourávat stres a psychické napětí. Meruňky se také doporučují při chronickém zánětu sliznic, dutin a ekzémech. Ideálním zdrojem všech živin jsou meruňky čerstvé, ale výborně chutnají také meruňkové džemy, zavařeniny, knedlíky, meruňkové koláče a bublaniny.
Vyzkoušejte můj zdravý letní recept bez vážení na kefírovou bublaninu z celozrnné mouky, medu a posypanou kokosem. Nejraději mám právě meruňkovou, ale můžete použít jakékoli jiné čerstvé letní ovoce.
RECEPT: MERUŇKOVO KEFÍROVÁ BUBLANINA
SUROVINY:
Meruňky nebo jiné čerstvé ovoce
Mouka celozrnná špaldová 2 hrnky
Vejce 2 ks
Prášek do pečiva 1 balení
Špetka soli
Kefírové mléko 1 hrnek
Med 4-5 lžic (podle kyselosti ovoce)
Rostlinný olej 2 lžíce
Citrónová šťáva
Skořice lžička
Kokos na posypání
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180° C a plech vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme vejce, olej, med, špetku soli, šťávu z citrónu, skořici a kefír. Důkladně promícháme. Těsto vlijeme na plech a poklademe čerstvým ovocem a posypeme kokosem. Dáme péct do trouby na cca 30 minut.
Energetická hodnota 1 kus: 470 kJ
18 g sacharidů
4 g bílkovin
2 g tuků
2 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.czfcdb.cz