Stejně jako k létu patří sluníčko, jídelníček je v období teplých měsíců obvykle odlehčenější, plný ovoce, zeleniny, mnohdy i ryb. A to jsou právě potraviny, které nám ke zdravě vypadající pleti pomohou více, než polykání tablet.

„Do vitamínových či multivitamínových preparátů a potravních doplňků nikdy výrobce nedokáže vložit vše co může naše tělo získat z pestré stravy,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová s tím, že například ovoce a zelenina nám poskytuje celé spektrum látek od vitamínů přes minerální látky po fytochemikálie. „Jejich antioxidační, ochranné účinky pro organismus, a tedy i pleť, působí jen v komplexu. Je proto nesprávné si myslet, že když si koupím nějaký doplněk stravy, budu hned vypadat lépe. Jen užívání betakarotenu super opálení nezaručí,“ říká Zuzana Douchová.

Krása odráží zdraví

Zdravě vypadající, hladká pleť je odrazem toho, že je v našem těle vše v pořádku. „Pokud tedy chceme, abychom měli zdravě vypadající pleť, musíme tělu dodat také kvalitní, v uvozovkách, palivo. Jistě všichni známe, že když jsme udělali nějakou výraznou dietní chybu, měli nedostatek spánku, odrazí se to na kvalitě kůže,“ uvádí nutriční terapeutka. Jak tedy pokožce ke kráse pomoci? Stačí dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Voda a tuk

Pleť bez jiskry – suchá, šupící se – ukazuje na nedostatečný pitný režim, ale také nedostatek omega 3 mastných kyselin v jídelníčku. Vsaďte proto na zeleninové saláty, dodají potřebnou vodu. Doplněné ořechy, ty jsou zdrojem právě nenasycených mastných kyselin. „Výtečné je obohatit salát avokádem. Posypat lze i drceným lněným semínkem, má příjemnou oříškovou chuť,“ radí Zuzana Douchová další zdroj kvalitních tuků. Ty zajistí i za studena lisované oleje – olivový, řepkový, mandlový, lněný... „A hlavně ryby, nemusíte se bát ani mastnějších, makrely, lososa, sardinek. Středomořský jídelníček, velké množství ryb a zeleniny, se odrazí i na kvalitě pleti,“ říká Zuzana Douchová.

Vláknina proti pupínkům

     
 
Zkuste například ovesné vločky
od Emca s vysokým obsahem
vlákniny.
 

Zapomínat bychom neměli ani v létě na celozrnné obiloviny. „Každý den bychom měli mít v jídelníčku celozrnné pečivo, vločky, celozrnné těstoviny... Obsahují nejen potřebné vitamíny skupiny B a celé spektrum minerálních látek, ale také vlákninu. Ta v zažívacím traktu funguje jako kartáč, pomáhá čistit organismus zevnitř,“ říká Zuzana Douchová. A právě vitamíny skupiny B, selen, zinek a další látky v obilovinách obsažené, v kombinaci s vlákninou, umí dát vale i pupínkům.

Pro opálení barevné plody

Užívání betakarotenu nám opravdu nezaručí, že se rychleji a kvalitněji opálíme, že nám „barva“ vydrží déle. „Multiplex látek, antioxidanty, které získáme z ovoce a zeleniny, ale pomáhá chránit buňky kůže před poškozením při opalování. Neznamená to však, že když si dáme zeleninový salát či případně několik tablet, zavrhneme opalovací krémy,“ upozorňuje Zuzana Douchová a přidává doporučení: „Vsaďte spíše na barevné druhy ovoce a zeleniny. Například lykopenu, který je obsažen v rajčatech vyzrálých na slunci, se připisují pozitivní účinky při tvorbě kolagenu v kůži.“