Na nárůst váhy pak řada žen reaguje i tím, že přestávají jíst, což je velká chyba. Jídelníček stačí jen upravit a snažit se tak vyhnout možným rizikům.

Jezte ryby – mořské i sladkovodní

Mezi rizika, která s věkem lidem hrozí, patří cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak a také osteoporóza. „Je důležité mít v jídelníčku ryby,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. „Hlavně kvůli kvalitním bílkovinám a kvalitním tukům,“ dodává. Ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají s nadváhou, s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Denně bychom měli přijmout 1 – 2 gramy těchto kyselin, což je v praxi asi 50 gramů sledě.

Chybou je snaha drasticky omezit svůj energetický příjem a žádný pohyb

Petr Havlíček upozorňuje i na nevyvážený životní styl. „Omezit  drasticky svůj energetický příjem a nemít žádný pohyb, je velkou chybou,“ uvádí. Karolína Hlavatá upozorňuje na další nešvary: „Problémem je nepravidelný jídelní režim a například i vynechávání snídaní.“ Na vynechávání jídel je třeba dát pozor i jinak. Řada žen řeší omezení příjmu potravy tak, že přestane jíst přílohy. Ty jsou ale zdrojem sacharidů, které například zeleninový salát nenahradí. Nedostatek sacharidů pak jen přispívá k výkyvům nálady.

Zařaďte kvalitní bílkoviny a luštěniny

"Ženy by měly jíst hodně kvalitních bílkovin, které jsou v mase, vejcích, mléčných výrobcích. Ale dopřávat by si měly i luštěniny, zejména sóju. Obsahuje totiž rostlinný fytoestrogen, což je látka, jež zmírňuje projevy menopauzy, jako jsou návaly, pocení a zhoršená nálada," radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Menší pocit žízně

S přibývajícím věkem částečně mizí pocit žízně. Je ale chyba pít jen tehdy, když máte žízeň. Dodržujte klasický příjem tekutin a určitě jej nesnižujte.  Doporučené množství se pohybuje kolem dvou litrů (v závislosti na aktivitě a teplotě se může měnit). Ideální je čistá voda, vhodné jsou ale i ovocné a bylinkové čaje. Pozor je ale třeba dávat na alkohol. "Stačí totiž jedna nebo dvě sklenky denně a tuk se ukládá do oblasti břicha," dodává dietoložka Karolína Hlavatá.