Rakytník řešetlákový je trnitý keř či strom pocházející z Ruska. Dnes je však rozšířený v mnoha koutech Evropy a Asie. V dávné minulosti přišli obyvatelé Sibiře, Mongolska a Číny na jeho léčivé účinky a stal se významnou součástí tradiční medicíny.

Užíval se při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních onemocněních, dále také v místní kosmetice. Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při intoxikacích a kardiovaskulárních chorobách.

Oranžové až červené bobule jsou malým zázrakem!

Léčebné účinky rakytníku jsou skutečně rozmanité. Využívat se dají všechny části dřeviny, nejčastěji se však setkáme s využíváním a zpracováním plodů rakytníku.

Co v sobě skrývá bobulka rakytníku

Rakytník obsahuje vitamin B  – B1, B2, B6, B3 (nikotinamid, vitamin PP), který udržuje harmonickou funkci centrální nervové soustavy, B9 (kyselina listová) způsobující syntézu nukleových kyselin, správnou krvetvorbu, růst a vývoj plodu.

Rakytník obsahuje přibližně 10 krát více vitamínu C než pomeran!

Vitamin C se uchovává i v produktech z plodů již vyrobených. Vitamín D přispívá ke správnému růstu a vývoji kostí a zároveň reguluje množství vápníku a  fosforu  v krvi.  Vitamín E je antioxidantem a ochráncem esenciálních mastných kyselin. Využívá se při nemocech jako je mužská  sterilita, svalová dystrofie  a také u  kardiovaskulárních poruch. Vitamín K má na starosti udržování krevní srážlivosti.

Co můžeme z rakytníku připravit

Rakytnik

Rakytníkový sirup

K jeho výrobě nám postačí bobule rakytníku a cukr. Můžeme si jej koupit nebo připravit doma. Pomůže nám při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitaminů, v rekonvalescenci i proti jarní únavě.

Rakytníkový likér

Sesbírané plody rakytníku naložíme do 80% alkoholu, v němž je luhujeme 8 - 14 měsíců. Po roce zrání je likér ideální ke konzumaci. Lidová medicína trvdí, že jeden panák likéru denně je zaručenou prevencí proti všem zdravotním neduhům.

Rakytníkový olej

Olej  z rakytníku si můžeme také připravit doma. K jeho přípravě potřebujeme usušené slupky z bobulí rakytníku. Olej má vysoce regenerační schopnosti, jedná se o biogenní stimulátor, který především ovlivňuje růst tkání při poškození kůže a sliznic. Má také značné baktericidní účinky. Lžička denně by pro nás měla být lékem.

Z rakytníku se však vyrábí také lahodný džem, cukrovinky, šťáva i další zaručeně zdravé produkty. Co vyzkoušíte vy?