O zdraví 16. 1. 2020 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Andropauza muže děsí. Mužský přechod zmírní zdravé jídlo i sex

Studie ukazují, že až 73 % mužů nad 40 let věku má zkušenosti se symptomy andropauzy. Zároveň se však ukazuje, že jejich vědomosti o andropauze a možnostech řešení jsou nízké. Zvládnout mužský přechod je možné ať už důrazem na zdravý životní styl, či s pomocí odborníka. Androlog, urolog i sexuolog poradí a doporučí nejlepší postup.

Andopauza - mužská menopauze. Její projevy, příznaky a možná léčba
Stock Photos: Monkey Business Images /Shutterstock.com

Testosteron se tvoří hlavně v noci

Množství testosteronu v mužském těle výrazně roste v období puberty a dosahuje vrcholu kolem 25. roku věku.  Překvapivě už po třicátém roce začíná hladina testosteronu klesat, a to přibližně o 1 % ročně.

Pokles může být významně urychlen mnoha faktory, např. nezdravým životním stylem, včetně stresu. Testosteron se totiž nejvíce tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek ohrožuje mimo jiné workoholiky a muže ve stresu, kterým mozek i v noci pracuje na plné obrátky.

Hladina estrogenu a testosteronuNa rozdíl od žen nedochází u mužů k projevům důsledku poklesu některých hormonů v krátkém časovém úseku, ale jde o děj kontinuální a pozvolný. Postupné ubývání testikulární funkce se u mužů projevuje jako přirozená součást stárnutí. Na rozdíl od ženského přechodu nevede ke ztrátě plodnosti.

Začátek poklesu hladin testosteronu je individuální, zrychluje se v 5. dekádě života. Nepostihuje všechny muže. Existuje asi 20 % mužů ve věkové skupině nad 75 let, kteří mají hladiny testosteronu při horní hranici normy mladých mužů. Tento stav je zřejmě dán geneticky a asi predisponuje k dlouhověkosti.

Mužům neni dobře a trápí je:

  • Pokles libida a potence, zmenšení objemu ejakulátu, snížená kvalita spermií.
  • Citová nerovnováha, pokles sebevědomí.
  • Deprese, úzkosti.
  • Únava.
  • Pokles schopnosti koncentrace.
  • Zhoršení krátkodobé paměti.
  • Návaly, pocení, bušení srdce.
  • Úbytek svalové hmoty a síly.

Postupný pokles klidového metabolismu. Pokles BMR není lineární, největší „sešup“ nastává u mužů po 40. roce, u žen po 50. roce. Se sníženou hladinou testosteronu souvisí i zvýšené riziko vzniku civilizačních onemocnění, jako je obezita (především abdominálního typu), inzulinová rezistence, diabetes 2. typu a kardiovaskulární onemocnění. Laboratorně dochází k:

  • Poklesu hladiny celkového testosteronu.
  • Zvýšení SHBG (sex hormon binding globulin).

Zdravý životní styl mírní příznaky

Životní styl sehrává obrovskou úlohu. Klíčový je pravidelný pohyb, nekouření, přiměřená konzumace alkoholu a samozřejmě také psychická pohoda. Velkou službu může prokázat i úprava jídelníčku.

pestrý jídelníček v období andropauzyU mužů starších 50 let se energetická potřeba snižuje přibližně o 1000 kJ (průměrný energetický příjem pro muže o nižší fyzické aktivitě do 24 let je 10 600 kJ) a oproti mladým mužům do 24 let to je dokonce o 1400 kJ. Ve věku nad 65 let by mělo dojít k dalšímu poklesu v energetickém příjmu, a to průměrně o 900 kJ.

Neuzpůsobení energetického příjmu snižujícím se potřebám metabolismu znamená významně zvýšené riziko vzniku obezity se svými komplikacemi.

 





Mohlo by vás také zajímat: