O zdraví 6. 7. 2020 | Mgr. Lucie KremlíkováMgr. Lucie Kremlíková

Astma a potraviny. Vliv středomořské diety na onemocnění

Astma i alergie patří mezi časté zdravotní obtíže. Potraviny hrají významnou roli. Řada potravin jako je rajče, jahoda, oříšky patří mezi alergeny. Na druhou stranu středomořská dieta vykazuje pozitivní účinek v prevenci astmatu.

Stock Photos: MinskDesign /Shutterstock.com

Chronický zánět dýchacích cest

astmaAstma je závažné onemocnění. Jedná se o chronický zánět dýchacích cest, který zužuje jejich průměr. Vzhledem k tomu se pacientům trpícím astmatem obtížněji dýchá, mají pocit dechové nedostatečnosti, objevit se může sípání, hvízdání či bolesti na hrudi.

V noci je může budit suchý, dráždivý kašel, který narušuje spánek a zhoršuje únavu. Velmi závažný je astmatický záchvat, který může trvat i několik minut a ohrožovat člověka na životě.

  • Rozvoj astmatu je podmíněn genetickými predispozicemi, ale také vlivy vnějšího prostředí, mezi které patří samozřejmě i způsob stravování. Ten se v současné době považuje za významný faktor, který ovlivňuje vznik astmatu.

Výživa a výběr potravin

V současné době je na trhu mnoho potravin, které se průmyslově zpracovávají, dlouhodobě skladují a přepravují na velké vzdálenosti. Díky tomu dochází ke změně obsahu živin a jejich kvality. A to může mít negativní vliv i na rozvoj astmatu. Některé studie ukazují, že vliv na vznik onemocnění u dítěte má i výživa matky během těhotenství.

jídloStejně tak jako můžeme nevhodným stravováním podpořit rozvoj onemocnění, můžeme naopak vhodně zvoleným jídelníčkem astmatu předcházet či ho případně i léčit. Za klíčové se považují tři skupiny látek – antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny a vitamín D.

  • Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Patří sem vitamíny A, C a E, karotenoidy, selen a zinek. Jejich dostatečný příjem má pozitivní efekt na funkci dýchacích cest. Vhodnější je získávat antioxidanty v běžné stravě než ve formě potravinových doplňků. Jejich dostatečný příjem si zajistíme konzumací 400g zeleniny a 200g ovoce každý den.
  • Další zmiňovanou skupinou jsou polynenasycené mastné kyseliny. Jako optimální se doporučuje upřednostňovat rostlinné oleje (zejména olivový a řepkový) před živočišnými tuky, zařazovat do jídelníčku ořechy, semena a alespoň dvakrát týdně ryby.
  • Vitamín D získáváme dvojím způsobem – 90% jeho dodávky by mělo být zajištěno vystavením kůže slunečnímu záření a 10% ze stravy. Vhodným zdrojem jsou tučné ryby, játra a vaječné žloutky. Lidé trpící astmatem, kteří jsou dlouhodobě léčeni kortikosteroidy, mají zvýšenou potřebu vitamínu D.

Pozitivní účinek v prevenci a léčbě astmatu má tzv. středomořská dieta. Ta je charakteristická právě dostatečným příjmem čerstvého ovoce a zeleniny, rostlinných olejů a rybího masa. Pestrost jídelníčku a vzájemné interakce látek obsažených přirozeně v potravinách mají lepší účinky než samostatné podávání jednotlivých látek v podobě potravinových doplňků.





Mohlo by vás také zajímat: