O zdraví 18. 1. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Citrusy mohou ovlivnit účinnost léků. Hlavně grep a pomelo

Citrusové plody jsou v období zimních měsíců velmi oblíbené. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C obsahují také draslík, vápník, hořčík a fosfor i menší podíl vlákniny. Mají poměrně nízkou energetickou hodnotu. Grep a pomelo však není vhodné kombinovat s celou řadou léků.

Léky a citrusy se někdy neslučují. Ovoce ovlivňuje účinnost léků
Stock Photos: Citrusové plody ze Shutterstock.com

Citrusové plody nepatří mezi příliš energeticky náročné ani sladké druhy ovoce. Obsahují cca 85 % vody a na bílkoviny i tuky jsou velmi chudé. Nejvíce jsou zastoupeny sacharidy, a to zejména cukry. Jejich obsahem se mezi sebou jednotlivé druhy liší – nejméně sacharidů obsahuje nepřekvapivě citron, nejvíce naopak pomeranč.

  • Citrusové plody jsou dobrým zdrojem vitamínu C (byť nejsou úplnými rekordmany), obsahují ale i provitamin A (betakaroten), jsou bohaté na draslík, najdeme v nich také hořčík, fosfor a vápník. Vlákniny obsahují spíše nižší podíl. Mají osvěžující sladko-kyselou chuť, grepy a pomela i mírně nahořklou.

Oloupali jste citrus? Omyjte si raději ruce.

Ozdoby z pomerančeKůra citrusových plodů je obvykle ošetřena pesticidy – proto je vhodné ovoce před loupáním omýt teplou vodou. Po oloupání bychom si ideálně měli ruce omýt mýdlem, než začneme ovoce dále porcovat a jíst.

U řady plodů je ideální odstranit i bílou část nacházející se pod kůrou – obsahuje hořčiny, které jí dávají specifickou chuť, ale také pektin (vlákninu). Pektin získaný z citrusových plodů se využívá při zavařování plodin.

Pokud máte rádi citrusovou vůni, můžete nakrájet citrusové plody na trochu silnější plátky a usušit je. Krásně vypadají a při sušení vám i příjemně provoní dům či byt. Voňavé silice se nacházejí v kůře a při jejím porušení se ihned uvolňují, využívají se hojně v aromaterapii a kosmetice. Jejich vůně povzbuzuje a aktivuje.

Léky a grep či pomelo? Raději ne…

Citrusové plody není vhodné konzumovat při potížích s refluxní chorobou a pálením žáhy, atopickém ekzému, ale i při užívání některých léčiv. Řada lidí ví, že zejména grapefruit nebo šťávu z něj by raději měli vynechat, stejně tak to ale platí třeba i pro pomelo.

  • Látky obsažené v grapefruitu či pomelu mohou zvýšit účinek léčivé látky a nebo zvýraznit nežádoucí účinky léčiva.

Kombinace se nedoporučuje s celou řadou léků (vždy záleží na účinné látce přítomné v léku) – antihistaminika, léky ovlivňující krevní tlak nebo srdeční arytmie, léky snižující hladinu cholesterolu, ale i některé typy antibiotik. Pokud užíváte léky, raději se tak poraďte s lékařem či lékárníkem, zda můžete bez obav pomelo či grapefruit konzumovat nebo si raději vybrat jiný typ ovoce.





Mohlo by vás také zajímat: