O zdraví 2. 5. 2019 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Co potřebují tvé kosti? Na vápník mysli každý den

Dostatek vápníku – to jsou pevné kosti a zuby, ve kterých je uloženo jeho největší množství. A pevné kosti, to je pohyb, síla a mobilita těla. Vápník se v našem organismu podílí na spoustě důležitých funkcí a je to nejvíce zastoupený minerál v našem těle.

Stock Photos: Yulia Furman /Shuttesrtock.com

Pevné kosti? To chce (hlavně) pohyb

Nejen díky správné výživě, která je bohatá na vitamíny a minerály, ale i pravidelným pohybem přispíváme našemu zdraví. O silné kosti se stará i pravidelný pohyb. Díky němu se naše kosti stávají pevnější. Každá fyzická námaha pomáhá v těle uvolnit více minerálů, tím se kosti zahušťují, jsou silnější, s menším rizikem zlomenin.

Avšak nejen pohybem člověk je živ, a proto se musí dbát i na dostatečný přísun kvalitní potravy, která obsahuje látky prospěšné pro náš organismus. Vápník je pro naše tělo velice důležitý, a proto si jeho hladinu náš organismus hlídá.

  • Pokud je příjem vápníku nízký, musí si ho organismus obstarat někde jinde. A to právě z našich kostí, kde se tedy obsah vápníku zákonitě sníží a výsledkem může být bohužel řídnutí kostí.
  • Během života se potřeba vápníku mění. Jiná je v mládí, u těhotných, či seniorů.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Jistě jste slyšeli o mléčných výrobcích a sýrech, které jsou bohatým zdrojem tohoto minerálu, ale i vitamínu B12, D a bílkovin. Existují ovšem i zdroje z rostlinné sféry naší planety, které jsou vápníkem doslova nadupané. Může jím být mák, kysané zelí, konopná a chia semínka, fazole, sója, květák, růžičková kapusta, kedlubna či brokolice.

„Využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů je bohužel výrazně nižší než z mléka a mléčných výrobků – kvůli vyššímu obsahu vlákniny, která vstřebávání vápníku ovlivňuje negativně. Vápník můžeme také (společně s vitamínem D) získat třeba ze sardinek ve vlastní šťávě," doplňuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková

Vápník – družný kamarád

VápníkVíce než otázkou, z jakých potravin vápník získat, bychom se ale měli zabývat, s čím vápník kombinovat, aby došlo k jeho vstřebání a využití v organismu. Nerozlučným kamarádem vápníku by se měli stát vitamín D a K2, hořčík, zinek.

Nejdůležitější funkcí vitamínu K2 je zajištění pohybu vápníku v našem těle. Podporuje ukládání tohoto minerálu v kostech a zubech, mimo jiné může i chránit před vznikem tumorů. Pokud nám chybí vitamín K2, může se začít vápník ukládat v měkkých tkáních a cévách, a naopak dochází k minimálnímu uložení právě do kostí. Což rozhodně nechceme.

Zdrojem vitamínu K2 je:

  • Vejce a máslo
  • Fermentované potraviny (kysané zelí a kvašená zelenina)
  • Sýry (gouda, brie)

„Déčko“ s vápníkem také úzce spolupracuje a ovlivňuje právě jeho vstřebávání z potravy. Jeho nedostatek tedy může stát za vznikem osteopenie. Proto bychom neměli zapomínat ani na něj.

  • Zdrojem je nejen sluneční záření, ale i tučné mořské ryby, ementál a gouda, olej z tresčích jater, houby a žloutky, mléko a mléčné výrobky.

Zdravá strava nadevše

Neměli bychom zapomínat, že vstřebávání vápníku také ovlivňuje celková skladba našeho jídelníčku.

  • Přehnané solení, nadmíra konzumace cukru a sladkostí, kávy a alkoholu má na náš organismus negativní dopad.

Také ale výrazně nadměrný příjem bílkovin a nápojů s obsahem kyseliny fosforečné (cola, kofola, aj.), negativní vliv vysokého množství vlákniny na vstřebávání vápníku...

Proto bych se držela jednoduchého pravidla - vyvážená racionální strava je cestou k pevnému zdraví.





Mohlo by vás také zajímat: