O zdraví 14. 2. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Dárkyň vajíček je málo, párů toužících po miminku mnoho

Pro nemalou část párů, které chtějí mít vlastní rodinu, je početí pomocí darovaných vajíček jedinou šancí. Těch je ale u nás dlouhodobě nedostatek. Proces darování vajíček je totiž opředen polopravdami, které mohou potenciální dárkyně odradit. Darování je ale vždy řízeno lékaři a vše je zároveň pod dozorem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Darování znamená někomu naplnit sen o rodině, který může být refundovaný finanční kompenzací. Co všechno obnáší a proč se toho nebát?

Stock photos: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock.com

Každá žena, která se rozhodne darovat svoje vajíčka, by měla počítat s tím, že na začátku procedury absolvuje několik krevních testů a vyšetření, jež prokážou, že je po zdravotní stránce v pořádku. Všechna vyšetření je možné provést při jednom sezení.

Co potenciální dárkyni vajíček čeká?

Během série vyšetření se zjišťuje, zda dárkyně nemá některá z následujících onemocnění:

  • hepatitida B nebo C
  • HIV 1 a HIV
  • syfilis
  • genetické testy na vyšetření karyogramu
  • cystická fibróza
  • svalová slabost
  • nosičství hluchoty
  • dostatečný počet antrálních folikulů (označení pro klidové folikuly, ze kterých pak po stimulaci může dozrát vajíčko)

Je třeba zjistit, zda geneticky něco nepřenáší a také zda má potenciál mít dostatek kvalitních vajíček.

Darujte vajíčka, získejte informace

Genetické vyšetřeníKompletace výsledků a jejich konečné zhodnocení i genetikem nějakou dobu trvá. Vždy je na místě pečlivost a opatrnost tak, aby se vyloučila různá onemocnění a současně nebyla dárkyně pod zbytečným zatížením. Díky sérii jinak placených testů se ale dárkyně mohu dozvědět řadu cenných informací o svém zdravotním stavu a odhalit případné problémy, na které by se během rutinní návštěvy gynekologa nemuselo vůbec přijít.

Při stimulaci dozrává více jak jedno vajíčko

Pokud jsou všechna vyšetření vyhodnocena jako negativní, může být zahájena hormonální stimulace. Na začátku každého ovariálního cyklu je k dispozici kolem 30 folikulů, ve kterých ale dozrává jen jedno vajíčko. Cílem stimulace je získat více kvalitních vajíček (oocytů) vhodných k odběru.

„Snažíme se vyzískat všechny oocyty, které se v daném ovariálním cyklu podaří nastimulovat. Pokud by nebyl cyklus stimulovaný, přirozeně by zanikly. V dalším cyklu pak opět nastupuje nová kohorta asi 10-30 oocytů, z nichž se za fyziologických podmínek rekrutuje stejně jen jeden dominantní oocyt vhodný k odběru nebo k oplodnění,“ vysvětluje MUDr. Libor Hradecký, Ph.D., vedoucí lékař plzeňské reprodukční kliniky.

Hormonální stimulaci většina snáší

hormonální stimulacePři stimulaci si dárkyně po dobu 8-12 dní podkožně aplikuje hormony, které zrání podpoří. Během tohoto procesu proběhnou pro jistotu 2-3 ambulantní ultrazvukové kontroly. Při nich odborníci zhodnocují správný růst folikulů, aby mohli reagovat jak na nízkou nebo naopak nadměrnou reakci na stimulaci. Takzvaný hyperstimulační syndrom může být potenciálně závažný a ohrožovat ženu na zdraví. Dnes už naštěstí nebývá tak častý.

„Díky zavedení a rozšíření antagonistického stimulačního protokolu došlo ke značné redukci nebo vymizení závažného hyperstimulačního syndromu u dárkyň,“ vyvrací obavy MUDr. Hradecký.

Samotný odběr probíhá v celkové anestesii a trvá 10-30 minut. Další 2 hodiny po odběru setrvá žena na pooperačním observačním pokoji a pak je v doprovodu druhé osoby propuštěna do domácího prostředí, kde zůstává v klidu a přítomnosti druhé osoby pro případ komplikací. Další den se pak dárkyně může pomalu navracet k běžnému životu. Veškerá rizika pak odezní s příchodem menstruačního krvácení, ke kterému dochází zpravidla za 7-12 dní po odběru vajíček.

Kdo se může stát dárkyní vajíček?

  • Dárkyní se může stát každá mladá zdravá žena s negativní rodinnou anamnézou ve věku 19-35 let a s výškou mezi 155 a 185 cm. Důležitá je také přístupnost vaječníků k odběru vajíček. BMI do 30 není nutnou podmínkou.

Mezi první návštěvou reprodukční kliniky a samotným odběrem uplyne zhruba 4 až 6 týdnů, v nichž probíhají testy a vyšetření dárkyně a zejména dvoutýdenní hormonální stimulace. Během této krátké doby by měla žena dodržovat zdravý životní styl a vyhnout se pohlavnímu styku.

Pomozte ostatním splnit si sny. Zůstanete v anonymitě

Právě kvůli nadměrným obavám z komplikací při stimulaci a démonizaci celého procesu je u nás nedostatečná zásoba vajíček. Zájem je přitom obrovský, ať už se jedná o ženy, kterým se nepodařilo opakovaně otěhotnět, mají závažnou formou endometriózy, jsou po nádorových onemocněních, po odstranění vaječníků nebo ženy s předčasnou menopauzou. Pomoci těmto ženám odnosit a porodit zdravé dítě může být přínosné i pro dárkyni. Kromě finanční odměny to jsou zmíněné cenné informace o zdraví a o možnosti počít vlastní dítě. Vaše anonymita je jistá. Tak to stanovuje český zákon, který zaručuje naprostou anonymitu dárců pohlavních buněk.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.ivf-institut.cz/


Mohlo by vás také zajímat: