O zdraví 13. 2. 2023 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Vyhřezlá ploténka dokáže potrápit, operací ale končit nemusí

Výhřez ploténky v bederní páteři po třicátém roce věku má asi 70 % populace. Zdaleka ne všichni o tom ale vědí a mají nějaké potíže. Mnoho výhřezů je takzvaně němých a dlouho o nich dotyčný nemusí mít vůbec ponětí. Jak ale postupovat, když se obtíže objeví? Zdaleka neplatí, že vyhřezlá ploténka musí nutně skončit operací.

Výhřez meziobratlové ploténky
Stock photos: Albina Gavrilovic/Shutterstock.com

Meziobratlová ploténka, nebo také destička, je elastická chrupavčitá tkáň vystýlající prostor mezi jednotlivými obratli a (nejen) díky ní je naše páteř pružná, ohebná a mobilní.

vyhřezlá ploténkaChorobné změny ploténky pak mohou mít několik stádií: počínaje symetrickým vyklenováním ploténky, dále jejím vyklenutím přes obvod obratle až po nejzávažnější stádium vyhřeznutí samotné ploténky, kdy její hmota působí útlak v oblasti míchy či nervů z míchy odstupujících.

Jaké jsou příznaky provázející výhřez ploténky?

  • bolest zad nebo bolest vyzařující ve spádové oblasti podle postiženého úseku páteře
  • bolest vyzařující do spádové končetiny (bolest hýždě, boku, stehna, kolene, lýtka nebo chodidla v případě postižené ploténky v bederní oblasti)
  • slabost nebo snížená citlivost dané končetiny
  • potíže při chůzi (např. zakopávání o špičku, podlamování kolene)
  • brnění, mravenčení končetiny
  • pocit chůze „v molitanu“ nebo pocit „shrnuté ponožky v botě“

Jak se vyhřezlá ploténka léčí?

Pokud máte současně s bolestmi zad i projevy do končetiny, je dobré navštívit neurologa. Ten vás vyšetří a zjistí, jestli je útlak nervů závažný nebo ne. Může také předepsat vhodnou medikaci, která v akutní fázi velmi uleví.

Nelze však potíže řešit jen analgetiky, ty obtíže sice utlumí, ale neřeší. I zde platí, že je třeba řešit i příčinu, nejen její důsledek. Tedy – jaká odchylka v pohybovém aparátu problém způsobila, čím si ji stále přiživujeme a jak ji odstranit.

fyzioterapeut cvičí s pacientemCíleným cvičením, které musí být velmi šetrné a nesmí provokovat bolest nebo projevy do končetiny, můžeme zmírnit svalové dysbalance a vyladit svalové napětí. Nepříznivé tlaky v okolí ploténky pak mohou mizet, ploténka přestává být tolik drážděná a tlačená špatným směrem.

Nutné je však vyhledat fyzioterapeuta, který klienta nejprve vyšetří a navrhne vhodnou léčbu přímo na míru dotyčnému.

Kdy s návštěvou lékaře neotálet

Pokud vás trápí neustále se zhoršující příznaky, jakými jsou necitlivost nebo slabost končetiny, poruchy funkce močového měchýře nebo vyprazdňování (neschopnost udržet moč nebo potíže s vymočením se), pocit ztráty citlivosti vnitřní strany stehen nebo v oblasti kolem konečníku, vyhledejte lékařskou pomoc neodkladně.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: vlastní praxe a zkušenosti autorky (fyzioterapeutky)
https://www.europainclinics.cz/co-lecime/vyhrezla-plotenka/
https://www.bebalanced.cz/vyhrez-plotenky-bederni-patere/




Mohlo by vás také zajímat: