O zdraví 29. 9. 2023 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

De Quervainova nemoc: Bolest ruky a zápěstí trápí nejen maminky

Máte doma miminko a krom radosti z něj vás trápí bolesti na zevní straně palce nebo zápěstí? Bolí vás jakékoliv uchopení děťátka nebo předmětu a ruka se zdá být oteklá a na dotek bolestivá? Nejste v tom sama, může se jednat o de Quervainův syndrom, častý stesk čerstvých maminek.

Stock photos: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Jde o zánětlivé postižení šlach krátkého natahovače a dlouhého odtahovače palce. Postižení zmíněných svalů a jejich šlach znemožňuje jejich volný pohyb při určitých pohybech palcem a zápěstím a projevuje se bolestivostí zápěstí na palcové straně, a to zejména při pohybu zápěstí do stran.

Přítomnost postižení šlach může ozřejmit tzv. Finkelsteinův test. Palec vložíme do dlaně a překryjeme ho prsty (vytvoříme pěst s palcem uvnitř). Pohneme zápěstím směrem do strany. Objeví-li se v tomto momentě bolestivost, jedná se pravděpodobně o de Quervainův syndrom, neboli de Quarvainovu nemoc.

Nejen čerstvé maminky, ale i kadeřnice

maminka s miminkem v posteliTato nemoc je často způsobena chronickým přetěžováním zápěstí a ruky stereotypním pohybem. Objevuje se zejména u žen po porodu, které často zvedají a nosí děťátko, ale trpí jím také například kadeřnice nebo lidé, kteří často píší textové zprávy na mobilním telefonu, kde je palec vystavován stále stejné poloze.

S návštěvou lékaře neotálejte

Obtíže mohou trvat mnoho měsíců, než se pacient rozhodne svůj problém řešit a vyhledat odbornou pomoc. Intenzita bolestí postupně narůstá. Zpočátku se dají ignorovat, ale v průběhu týdnů a měsíců se bolesti zvětšují, až nakonec znemožní i uchopit jakýkoliv předmět. Dalším příznakem je omezená síla při stisku ruky. Pacienti přichází k lékaři zpravidla v momentě, kdy jsou ruka a palec oteklé a pohyb je velmi omezený a bolestivý, což je způsobeno zduřením šlach a jejich obalů, které jsou postiženy zánětem.

Po neúčinné konzervativní léčbě následuje operace

žena u fyzioterapeutaLéčba de Quervainovy choroby je nejdříve konzervativní. Zpravidla se doporučuje klidový režim, znehybnění ortézou a fyzioterapie. Tento způsob léčby je často doplněn podáním nesteroidních antirevmatik. Někdy se též přistupuje k lokální aplikaci kortikoidů. Není-li však konzervativní léčba úspěšná, nabízí se operační řešení, které spočívá v uvolnění šlach v kostěně-vazivovém kanálku – respektive v protětí poutka, kterým obtížně procházejí zbytnělé šlachy. Pak opět následuje znehybnění ruky a fyzioterapie.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
www.chirurgie-ruky.info
www.1chirurgie.cz
www.fyzioklinika.cz




Mohlo by vás také zajímat: