O zdraví 1. 11. 2021 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Dobrou náladu a skvělé soustředění získáte i potravinami

Když myslíme na jídlo, často řešíme abychom si pochutnali, zvolili pokrm dobrý pro naše zdraví. Mluví se o potravinách pro zdravé srdce a cévy, pro zdravé kosti a tak dále. Víte jaké potraviny jsou dobré pro náš mozek a pro dobrou náladu? Přečtěte si naše tipy.

Stock Photos: Tatjana Baibakova /Shutterstock.com

Vícenenaysycené mastné kyseliny

Že jsou zejména ty mořské a tučné ryby zdravé, slyšíte asi ze všech stran. Platí to i v případě potravin vhodných pro zdraví mozku. Obsahují totiž velmi zdravé omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro vývoj mozku a zraku u kojenců, ale i pro činnost mozku u dospělých.

  • Dopřejte si tedy pravidelně 2x týdně lososa nebo sledě, sardinky či makrelu. Oblíbený tuňák je také velmi zdravou rybou, ale jeho maso je na tuk poměrně chudé, většina tuku je v jeho těle uložena v podkoží.
  • Ryby nejsou zrovna váš favorit? Neklesejte na mysli – jsou tady ořechy a semena, která jsou také na vícenenasycené mastné kyseliny bohatá.

Mezi nejlepší druhy patří lněné semínko, vlašské ořechy nebo chia semena. Dalšími skvělými zdroji jsou i další druhy ořechů, semen a avokádo. Pokud nepatříte ani k jejich fanouškům, má případně smysl užívat omega-3 mastné kyseliny v kapslích nebo ve formě oleje.

Pro dobrou náladu

serotoninZnáte látku štěstí a dobré nálady? Je to serotonin, který se v organismu tvoří z aminokyseliny L-tryptofan.

Proto je dobré tuto látku organismu dodávat v podobě potravin, které jsou na něj bohaté. Maso tuňáka, krůtí maso, mléko a mléčné výrobky, arašídy nebo kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaové hmoty.

  • Takže honí-li vás chuť na sladké, kousek kvalitní čokolády si dopřejte. Je také bohatá na antioxidanty.
  • Pro mozek jsou skvělé jsou i celozrnné cereálie, bohaté na vitamíny skupiny B, které také pomáhají podporovat dobrou náladu.

Dopřejte si bobule

  • Drobné bobulové ovoce jako jsou maliny, osturužiny, borůvky a jahody je velmi bohaté na antioxidanty a flavonoidy, rostlinná barviva.
  • Tyto látky působí preventivně proti stárnutí a prokázaly svou pozitivní roli i v prevenci výskytu Alzheimerovy choroby.

Navíc díky vysokému podílu vody nás osvěží a dávka ovocného cukru také povzbudí mozek k činnosti. Dopřejte si tak 1-2 porce ovoce každý den – i když to nejsou třeba zrovna bobule. Meruňky nebo banán jsou také velmi pozitivní.

Potřebujete se soustředit?

paměťKdyž přijde na soustředění a podporu funkce paměti, skvěle může pomoci šálek kávy nebo kvalitního čaje. Stimulujete funkce mozku a navíc i zvyšují produkci látek, které přispívají k dobré náladě.

Ale pozor – ne každému to může vyhovovat, někomu může kofein zhoršovat pocity úzkosti či podráždění. Navíc tady rozhodně neplatí „čím více, tím lépe“.

  • Když to s kávou nebo silným čajem přeženeme, objeví se naopak problém se soustředit, neklid nebo dokonce i třes a bušení srdce.

Bílkoviny a železo

  • Aby mozek mohl dobře pracovat, potřebuje být i dostatečně zásobený kyslíkem. Ten  přenáší naše červené krvinky, které obsahují červené krevní barvivo – hemoglobin, obsahující železo.

Dlouhodobý nedostatečný příjem železa vede k anémii, jejímž projevem je únava, nevýkonnost a bledost. Proto bychom měli do své stravy zařazovat potraviny bohaté na tento důležitý prvek. Libové hovězí, jehněčí, telecí nebo krůtí maso, ryby, vaječný žloutek, dále listová zelenina, brokolice – snažte se, aby vaše strava byla pestrá. Rostlinné zdroje ideálně kombinujte s ovocem, trochou šťávy z citronu nebo jiným zdrojem vitaminu C, který pomáhá zvýšit vstřebávání železa. 

Zapomenout bychom neměli ani na kvalitní bílkoviny – ze zdrojů jako je libové maso, vejce, polotučné kysané mléčné výrobky a luštěniny, kvalitní obiloviny. Základní stavební kameny – aminokyseliny – jsou důležité pro celou řadu dějů v organismu, není to jen o imunitě nebo svalech.

Autorka je nutriční terapeutka.
Zdroj obrázků v textu - shutterstock.com





Mohlo by vás také zajímat: