O zdraví 9. 10. 2023 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Jak se zbavit úzkosti? Pomoci mohou dechová cvičení i pohyb

Na 10. října připadá každoročně Světový den duševního zdraví. Duševní poruchy a nemoci jsou v posledních desetiletích stále častější a tento trend se i vlivem události posledních let a nejistoty ve společnosti prudce zrychluje. Velmi častým problémem jsou i úzkosti a úzkostné stavy.

Stock photos: fizkes/Shutterstock.com

Úzkost je do jisté míry přirozeným stavem. Pomáhá nám lépe se soustředit nebo čelit nebezpečné situaci, která nám hrozí. Je to stav, který nám umožňuje přežít.

Skutečným problémem se stává, pokud se objevuje stále častěji a nemá žádný konkrétní důvod nebo reálný základ. Dotyčný se předem bojí situací, které nemusí nastat a v naprosté většině ani nenastanou. Úzkost je nepříjemný emoční stav, jehož příčinu není možné definovat, zatímco strach je určitou odpovědí na konkrétní nebezpečí.

Z lékařského pohledu je úzkost složitá kombinace emocí, zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Často je doprovázena fyzickými příznaky, jako je:

  • úzkostný mužbušení srdce,
  • pocit nevolnosti,
  • bolest nebo tlak na hrudi,
  • zkrácené dýchání,
  • třes rukou,
  • vnitřní chvění,
  • mravenčení končetin nebo obličeje,
  • únava.

Úzkost může být akutní, trvat krátce, nebo dlouhodobá. Intenzita úzkosti je různá, od lehkého neklidu až po stav paniky.

Úzkost může vyvolat cokoli

Úzkosti  a úzkostné stavy často pramení z konfliktů v rodině, v zaměstnání, ale také ze snahy být perfektní, úspěšný, nic nezmeškat, vypadat a působit skvěle. Úzkost může vyvolat v podstatě cokoliv, často je spouštěčem nepříjemné místo, situace, obavy, vzpomínky, představy, ale třeba také tělesné příznaky.

Vznik těchto myšlenek, které naskakují automaticky, ovlivnit nelze, ale lze ovlivnit to, jak o celé situaci přemýšlíme a jak ji můžeme zvládnout. Myšlenka na to, že by se mohlo něco vážného či nepříjemného přihodit, navodí nějakou emoční reakci. V tomto případě nejspíše obavu – úzkost. Čím více je situace ohrožující, nepříjemná, tím výraznější bude emoce a tím bude také úzkost větší.

žena se záchvatem úzkostiČlověk trpící úzkostí si většinou chce pomoci tím, že se situacím, které mohou vyvolat úzkost, vyhýbá. Tím ovšem ztrácí jistotu, že tuto situaci může zvládnout. Důsledky úzkostných stavů mohou být různé, od nezvládání běžných činností jako jsou např. nákupy, pobyt v uzavřeném prostoru, až po ztrátu zaměstnání nebo problémy ve vztazích.

Jak se zbavit úzkosti?

Na zmírnění úzkosti pomáhají různá relaxační a/nebo dechová cvičení (naučte se pracovat s dechem), meditace nebo naopak pohybové aktivity ke snížení napětí a k celkovému uvolnění. Léky jsou jen doplňkem celkové terapie, samotné příčiny úzkosti vás nezbaví.

  • Důležité je najít si něco, na co se budete těšit, co vám udělá radost, například setkat se s přáteli, naplánovat si dovolenou, zvolit si vhodnou zájmovou aktivitu, která vás bude těšit a dodávat novou energii.

Pokud vás začnou úzkostné stavy či obavy z určitých situací nějakým způsobem limitovat, omezovat nebo narušovat vaše běžné fungování doma či v práci, pak je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://stestinaproti.cz/
https://www.zzmv.cz/




Mohlo by vás také zajímat: