O zdraví 3. 8. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Klimakterium a premenopauza v souladu s ájurvédou

Pro mnoho žen je klimakterium strašákem. Už předem očekávají typické návaly, nárůst hmotnosti i snížení libida. Názor ájurvédy na toto období je ale odlišný – pokud se naučíme vyladit svou stravu a denní návyky, nemusíme o klimakteriu ani vědět.

Stock photos: Stock image/Shutterstock.com

Indická ájurvéda, tedy věda o životě, je stará pět tisíc let a její základní léčebné motto říká: Když vezmeme svůj život „včas do rukou“, můžeme pomocí stravy, denních návyků a bylin vyladit své zdraví. Například indické ženy ještě před několika desítiletími pojem klimakterium neznaly. Díky znalosti svého těla a práci s ním a také díky poklidnému životnímu stylu nepociťovaly v tomto období žádné zásadní změny. Jen zkrátka přestaly menstruovat a život šel dál. Podmínkou života „bez klimakteria“ byl ovšem právě onen klid – žena neprožívala stresy, hormonální systém měla hezky vyladěný a návaly, změny v metabolismu a jiné obtíže ji díky tomu minuly. Dnes je samozřejmě jiná doba, ale i v srdci Evropy, s náročným životním rytmem – zahrnujícím práci i péči o děti – můžete být se svým tělem v souladu.

Poznejte své tělo i samotné klimakterium

Ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová, která vede studio Zdraví v harmonii, se ženám ve věku 40 až 50+ hodně věnuje, na toto téma přednáší i píše knihu. A tady jsou její doporučení z ájurvédské praxe, jak v klimakteriu fungovat, aby nám bylo dobře a abychom omezily jeho nepříjemné projevy.

žena s návaly„Základem je určitě něco o klimakteriu vědět, protože na svých přednáškách vidím, že to není až tak samozřejmé… Ženy se začnou zajímat, až když mají problémy. Obecně se klimakterium dělí na tři fáze – tou úvodní je premenopauza, která nastává kolem čtyřicítky a u ženy s relativně zdravým hormonálním systémem se během ní může objevit první nerovnováha, například otoky, výkyvy v menstruaci, zhoršení metabolismu, případně plíživý nárůst hmotnosti, ale také náladovost. Druhou fází je perimenopauza. Ta trvá asi dva roky před a po samotné menopauze a během ní se případné příznaky klimakteria začínají zhoršovat. Třetí fází je pak postmenopauza, která trvá přibližně deset let. Na tom vidíme, že celé klimakterium není záležitostí roku či dvou, ale dlouhého úseku života. Proto je důležité naučit se s tělem pracovat, zejména v premenopauze, kdy je ještě relativně snadné první příznaky hormonální nerovnováhy napravit,“ říká Tereza Lindauerová.

Metabolismus a nervový systém pracují v jednotě

Dobrým začátkem pro změnu je úprava stravování: Zaměřit se na svůj jídelníček, vyladit to, co jíme, ale také jak jíme – je to ve spěchu, nepravidelně či v pozdních nočních hodinách, nebo jíme v klidu, v pravidelných časech, v příjemném prostředí, tedy tak, jak to radí ájurvéda?

„To, jak a co jíte, je v ájurvédě jedním ze základních pilířů zdraví. Ájurvéda si zakládá na individuální diagnostice, kterou terapeut určí pomocí pulsu, ale má i obecně aplikovatelná pravidla. Ženy u nás v Česku a obecně v západním světě žijí pod velkým tlakem. Proto je zásadní uvědomit si, že nervový systém je úzce navázaný na metabolismus a také na imunitu těla. Tedy úprava jídelníčku je důležitá, ale úplně stejně důležitá je práce s nervovým systémem. Zkuste začít tím, že si na jídlo vyhradíte čas, budete jíst vždy zhruba ve stejnou dobu a během jídla odložíte mobil a notebook a nebudete se dívat na televizi,“ doporučuje Tereza Lindauerová.

Některým ženám se v premenopauze začne zpomalovat metabolismus – kila na váze rok od roku nenápadně přibývají a častou reakcí pak bývají diety a půsty.

„Z pohledu ájurvédy je právě toto základní chyba. Tělo by v této životní fázi naopak mělo mít pravidelný přísun potravy, tedy měly bychom jíst nejméně třikrát denně, snídani, oběd, večeři, podle individuálního typu pak nastavit případné svačinky. Jíst rozumné porce, ale pravidelně, protože metabolismus pak nemá potřebu si střádat energetické zásoby.“

V tomto období je důležitý také pohyb, ale pozor, náročné aktivity, jako jsou například každodenní běh či heroické sportovní výkony, hormonálnímu systému příliš neprospívají. Ženy po čtyřicítce by se měly hýbat pravidelně a jemně – jít si zaběhat, ale maximálně dvakrát týdně a vyvážit to jemnou jógou…

„Obecně stačí procházka, každý den 30 minut svižné chůze a tělo je spokojené,“ dodává Tereza Lindauerová.

Podle ní je nezbytné, aby ženy myslely na svou psychiku a naučily se ji zklidňovat a „ladit“. Ne pro každého je vhodná meditace, začít se ale dá hezkými řízenými relaxacemi, nebo nervový systém zklidnit jemnou jógou, tai-či, procházkou v přírodě a klidně „jen“ relaxem na zahradě.

„Pokud se žena naučí věnovat ideálně každý den 20 až 30 minut pouze sobě, psychika se raduje. Takový relax může mít podobu sebepéče – dát si vanu, naolejovat tělo, přizvat na pomoc aromaterapii a esenciální oleje. Taková péče mnoha ženám nahradí i zmíněnou meditaci,“ říká terapeutka.

A co tedy jíst, aby bylo dobře?

zralá žena připravuje zdravé jídloObecně by se dalo říci, že v období hormonálních změn prospívá omezit živočišné tuky. Nutně to neznamená zcela vyloučit maso nebo mléčné výrobky, ale vybírat si ty kvalitní a zdravé. Dobré je co nejvíce omezit uzeniny, smažené maso, plísňové mléčné výrobky, vhodná není ani přemíra vepřového a hovězího masa. Lepší variantu představuje drůbež ve farmářské kvalitě či ryby. Další bílkoviny zkuste hledat v luštěninách, tofu, tempehu, tvarohu a čerstvých sýrech a také v ořeších. Nezapomeňte, že součástí vyvážené stravy jsou kromě bílkovin i tuky a sacharidy a nezastupitelné místo má zelenina. Jak by tedy měla vypadat dobrá skladba jídelníčku u ženy v premenopauze podle ájurvédy?

„Oběd považuje ájurvéda za hlavní jídlo dne, protože v čase mezi 12. až 14. hodinou naše trávení pracuje nejlépe. Nadýmavé potraviny, ať už to jsou luštěniny, nebo nadýmavé druhy zeleniny, je dobré jíst právě na oběd, kdy je tělo schopné je zpracovat. Důležité je vyladit optimální příjem tuků. Mnohé ženy se jich bojí z obavy, aby nepřibraly, ale když se tělu tuků nedostává, „zdroj obživy“ si najde jinde. Doporučuji zaměřit se na zdravé tuky: Ghí (přepuštěné máslo), olivový olej, ořechy (hlavně kešu s vysokým obsahem potřebného hořčíku nebo mandle) nebo zelenou zásobárnu kvalitního tuku avokádo – to si však dejte maximálně jedno denně,“ představuje vhodnou skladbu jídelníčku ájurvédská terapeutka.

dýňová semínka„Bílkoviny, jak už bylo řečeno, zastoupí kvalitní drůbeží, ryba. V létě bychom to s masem ale neměli přehánět, protože patří mezi zahřívající potraviny, a to zejména ženy, které trpí návaly, nepotřebují. Výbornou alternativou jsou proto čerstvé sýry, tvaroh, s rozumem pak tofu, ořechy nebo semínka – například slunečnicová, konopná nebo dýňová.“ Mimochodem velký výběr najdete i v prodejnách a v online shopu drogerie dm.

Nezbytná je také zelenina coby nekalorická zásobárna cenných látek. Také s ní ájurvéda nakládá dle sezóny. V chladnějším období jíme zeleninu tepelně upravenou, aby nenadýmala, a v létě si ji můžeme dopřát syrovou, zejména při obědě. Večer je pro lepší stravitelnost vhodnější zeleninu tepelně upravit.

„Sacharidy jsou nezbytné, ale měli bychom k nim přistupovat opatrně. Pokud je metabolismus hodně pomalý, raději si sacharidy – tedy rýži basmati, brambory, batáty či jáhly – dopřávejte hlavně na oběd a večer už s větší opatrností,“ vysvětluje principy ájurvédy Tereza Lindauerová.

V ajurvédě je prostor i pro české bylinky

Některé ženy mají pocit, že ájurvéda a její koření a byliny se nehodí pro každého, protože naše tělo na cizokrajné ingredience není zvyklé.

„Před lety jsem se ve své ájurvédské praxi vydala takzvanou ájurvédou evropskou cestou, jak jsem to nazvala. Snažím se velmi moudré principy indické ájurvédy praktikovat s ohledem na české ženy, v kombinaci s užíváním indických i českých bylin a aromaterapie, a musím říct, že výsledky jsou velmi působivé, a to nejen u žen v klimakteriu,“ vysvětluje terapeutka, podle níž je po čtyřicítce výborné naučit se v kuchyni pracovat s kurkumou, šafránem či čerstvým zázvorem.

Po každém obědě zkuste trávení povzbudit K2F čajem, tedy čajem složeným ve stejném poměru z koření římský kmín, koriandr a fenykl. Pro ženy v premenopauze je vhodné vyvarovat se ledových nápojů a pít raději vodu pokojové teploty, například s mátou, nebo již vyladěné ájurvédské čaje.

„Pozor také na konzumaci kávy, a to platí zejména u žen s návaly. Káva má zahřívací účinky na naše játra, orgán, který v době hormonální nerovnováhy dost trpí. Naopak pro ženy v našem prostředí je dobré pít každý den dva šálky čaje z kontryhele, který harmonizuje hormonální systém a také pomáhá snižovat váhu,“ doporučuje terapeutka. „Při nepravidelném menstruačním cyklu můžete vyzkoušet bylinku šatavari, která je skvělým děložním tonikem a najdete ji jako součást ájurvédské kávy či v kapslích nebo tinktuře.“

Protože hodně žen po čtyřicítce trpí úzkostmi, smutky či strachy, radí Tereza Lindauerová čaj z bylinky Brahmi (k dostání například v dm drogerii), která jemně pracuje s nervovým systémem. Ženám v premenopauze brahmi velmi prospívá, zejména v kombinaci s bylinou tulsi, což je mimochodem výborný antioxidant.

Tento článek vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.

logo dm 
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com




Mohlo by vás také zajímat: