O zdraví 27. 7. 2023 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Ženské zdraví se bez vitamínu D neobejde

Také máte pocit, že o vitamínu D slýcháte stále častěji? Není divu, naši pozornost si právem zaslouží. Tento sluneční vitamín má totiž na celkové zdraví člověka výrazný vliv. Značná část populace má však „déčka“ stále nedostatek a ženy jsou na tom v porovnání s muži bohužel hůře. Přitom pro ženské zdraví je vitamín D nepostradatelný. Pojďme se podívat, v jakých oblastech především.

Stock photos: Iryna Imago/Shutterstock.com

Začněme trochou statistiky. Podle EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin) by zdravý jedinec od věku 1 roku měl přijmout alespoň 15 µg vitamínu D za den. Realita je ale bohužel jiná. Skutečný denní příjem se pohybuje jen mezi 2,5‒3,9 µg a velká část populace má tak hladinu vitamínu D nedostatečnou. Jak jste na tom vy, můžete zjistit z krevních testů.

  • Hladina by měla být vyšší než 50 nmol/l, ideálně pak v rozmezí 75‒125 nmol/l.

Vitamín D pro pevné kosti

Jedním z hlavních přínosů vitamínu D pro ženy je jeho účinek na zdraví kostí. Vitamín D je klíčový pro správnou absorpci vápníku, který je nezbytný pro udržení kostní hmoty a prevenci onemocnění zvaného osteoporóza. U žen dochází k úbytku kostní hmoty dříve než u mužů. Po 50. roce života je u nich proto výskyt osteoporózy 4x vyšší a zlomeniny se vyskytují o 5‒10 let dříve než u mužů. Osteoporóza postihuje zejména ženy v postmenopauzálním období, kdy dochází k poklesu hladiny estrogenu – hormonu, který je důležitý pro udržení pevnosti kostí. Dostatečná hladina vitamínu D ve spojení s adekvátním příjmem vápníku je proto nepostradatelná v prevenci tohoto onemocnění a udržení zdravých kostí.

Silná imunita a boj se záněty

Dalším důležitým aspektem vitamínu D je jeho vliv na imunitní systém. Vitamín D je známý svou schopností regulovat imunitní odpověď těla a jeho hladina v krvi je spojena se zvýšenou odolností vůči infekcím a snížením zánětlivého procesu. Je to způsobeno tím, že vitamín D ovlivňuje aktivity imunitních buněk, jako jsou například makrofágy, T-lymfocyty a B-lymfocyty.

boj proti mikrobůmMakrofágy jsou buňky, které hrají klíčovou roli v imunitním systému při fagocytóze, což je schopnost buněk pohlcovat a ničit patogenní organismy a poškozené buňky. Vitamín D podporuje aktivitu makrofágů a zlepšuje jejich schopnost zabíjet mikroby.

T-lymfocyty jsou další důležitou součástí imunitního systému a jsou zodpovědné za rozpoznání a ničení infikovaných buněk. Vitamín D působí na T-lymfocyty tím, že podporuje produkci peptidů antimikrobiálních látek, které mají schopnost ničit choroboplodné mikroorganismy.

B-lymfocyty jsou odpovědné za tvorbu protilátek, které se vážou na cizorodé látky a pomáhají tak jejich eliminaci. Studie naznačují, že vitamín D může stimulovat produkci protilátek B-lymfocyty, čímž napomáhá ochraně proti infekčním chorobám.

Kromě toho je vitamín D také spojován s regulací zánětlivého procesu v těle. Příznivé účinky vitamínu D na zánět spočívají v jeho schopnosti ovlivnit produkci prozánětlivých cytokinů (informačních a regulačních molekul) a zabránit tak zánětlivým procesům.

Jak vitamín D souvisí s autoimunitními onemocněními?

Pakliže má vitamín D imunomodulační účinky a je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, jeho nedostatek může přispět k porušení regulace imunitního systému a zvýšenému riziku autoimunitních onemocnění. Jde o dysfunkci imunitního systému, který začne napadat buňky a orgány vlastního těla. Nedostatek vitamínu D je dávám do souvislosti především s těmito autoimunitními onemocněními:

  1. Roztroušená skleróza (RS): Studie naznačují, že nedostatek vitamínu D je spojen s vyšším rizikem vzniku RS a zhoršením jejího průběhu. Vitamín D může mít ochranný účinek na nervový systém a snižovat zánětlivou aktivitu spojenou s RS.
  2. Celiakie: Lidé s celiakií, autoimunitním onemocněním způsobeným přecitlivělostí na lepek, často vykazují nedostatek vitamínu D. Tento vitamín může hrát roli v regulaci imunitní odpovědi a přispívat k lepšímu řízení zánětlivých procesů spojených právě s touto nemocí.
  3. Crohnova choroba a ulcerózní kolitida: Tato onemocnění zánětlivého střeva jsou také spojena s nedostatkem vitamínu D. Vitamín D může pomáhat snižovat zánětlivou aktivitu v gastrointestinálním traktu a ovlivňovat imunitní odpověď.

V boji proti demenci

Možná už jste slyšeli o tom, že vitamín D má vliv na vývoj našeho mozku a mozkové funkce. Jeví se, že lidé s nižšími hladinami vitaminu D mají vyšší riziko onemocnění souvisejících s věkem, včetně poklesu kognitivních funkcí a demence. Co vše může nedostatek déčka v této oblasti ovlivnit?

  1. Kognitivní funkce a paměť: Několik studií naznačuje, že nedostatek vitamínu D může být spojen se zhoršenou kognitivní funkcí a pamětí u žen. Vitamín D hraje důležitou roli v nervovém systému a je zapojen do různých procesů, které mohou ovlivnit kognitivní schopnosti.
  2. Nálada a duševní zdraví: Nedostatek vitamínu D je spojován se zvýšeným rizikem vzniku deprese a úzkosti u žen. Vitamín D může ovlivňovat produkci neurotransmiterů a hormonů, které mají vliv na regulaci nálady a duševního zdraví.
  3. Ochrana mozku: Vitamín D může mít neuroprotektivní účinky, což znamená, že může chránit mozek před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Dosavadní studie nastiňují, že dostatečný příjem vitamínu D snižuje riziko vzniku těchto onemocnění.

Plodnost, pravidelný cyklus i ochrana před některými „ženskými“ nemocemi

Vitamín D hraje také důležitou roli v reprodukčním zdraví ženy. Vliv vitamínu D na reprodukční systém je spojen s několika klíčovými aspekty ženského zdraví, včetně plodnosti, menstruačních cyklů a ochrany před některými gynekologickými onemocněními. Je třeba zdůraznit, že přesné mechanismy, kterými vitamín D ovlivňuje reprodukční zdraví ženy, nejsou zatím zcela objasněny a vyžadují další výzkum.

mladá žena na plážiJedním z hlavních faktorů je vliv vitamínu D na plodnost ženy. Ženy s dostatečnou hladinou vitamínu D mají dle výzkumů vyšší pravděpodobnost otěhotnět a dosáhnout úspěšného těhotenství. Vitamín D pozitivně ovlivňuje reprodukční orgány, regulaci hormonů a ovulační procesy. Nedostatek vitamínu D může mít negativní dopad na plodnost a zvýšit riziko potratu.

Vitamín D také hraje důležitou roli při udržování zdravých menstruačních cyklů. Nepravidelná menstruace či poruchy ovulace mohou být mimo jiné způsobeny právě nedostatkem vitamínu D. Regulace hormonálního systému je klíčová pro správnou funkci reprodukčního systému ženy a je to právě vitamín D, který se na této regulaci podílí.

U reprodukčního zdraví ženy ještě chvilku zůstaneme. Opomenout totiž nemůžeme ani ochrannou úlohu vitamínu D před některými gynekologickými onemocněními. Jak studie naznačují, dostatečná hladina vitamínu D může snižovat riziko vzniku problémů, jako je endometrióza, polycystický ovariový syndrom (PCOS) a dokonce i některé typy gynekologických nádorů. Díky svým protizánětlivým vlastnostem může „déčko“ působit jako ochranný faktor proti vzniku těchto onemocnění.

Pevné cévy a srdce jako zvon

Další oblastí ženského zdraví, kde má vitamín D velmi důležitou úlohu, je kardiovaskulární systém. V prvé řadě působí na regulaci krevního tlaku (hypertenze). Právě nedostatek vitamínu D je spojován s vyšším výskytem hypertenze, která je známým rizikovým faktorem pro srdeční choroby. Dostatečná hladina vitamínu D může pomoci udržovat krevní tlak v normálním rozmezí a snížit tak riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podobně příznivý účinek mám déčko i na stav našich cév. Ateroskleróza, neboli kornatění tepen, je onemocnění, k jehož rozvoji a progresi přispívají zánětlivé procesy v těle. Na stěnách tepen se pak tvoří pláty – usazeniny složené z různých materiálů, především cholesterolu, vápníku a zánětlivých buněk. A právě svými protizánětlivými účinky, které jsou mu připisovány, může déčko tyto procesy v cévách ovlivnit a přispět k udržení jejich zdraví.

Nedostatek vitamínu D vs. diabetes

Pokud jde o diabetes, vitamín D má vliv na regulaci hladiny glukózy v krvi. Jeho nedostatek vykazuje vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu. Vitamín D může zlepšit inzulínovou citlivost buněk, což je důležitý faktor pro správné využití glukózy v těle. Dostatečná hladina vitamínu D může tedy pomoci snížit riziko diabetu a podpořit zdravou hladinu cukru v krvi.

Vitamín D v jídelníčku

I když hlavním zdrojem vitamínu D zůstává sluneční záření (uvádí se, že až 90 % vitamínu D je zajištěno právě produkcí v kůži díky UVB záření ze slunce), existuje řada potravin, které mohou k jeho příjmu výrazně přispět. Co by vám proto nemělo v jídelníčku chybět?

  • potraviny bohaté na vitamín DTučné ryby: losos, sleď, sardinky, tuňák či makrela jsou výborným zdrojem vitamínu D. Doporučuje se konzumovat tyto ryby alespoň dvakrát týdně.
  • Vaječné žloutky: vzhledem k obvyklé české stravě jsou vejce nejvýznamnějším zdrojem vitamínu D.
  • Hovězí játra: játra jsou bohatým zdrojem vitamínu D, takže pokud je máte rádi, mohou být dobrou volbou.
  • Houby: některé druhy hub, zejména při vystavení slunečnímu světlu, jsou dobrým zdrojem vitamínu D. Hlíva ústřičná nebo shiitake jsou jedny z nejlepších možností.
  • Mléčné výrobky: mléčné výrobky jako mléko, jogurt nebo sýr obsahují vitamín D přirozeně. Vzhledem k tomu, že je vitamín D mikronutrient rozpustný v tuku, jeho vyšší obsah lze nalézt v tučnějších mléčných produktech. Řada výrobců navíc své produkty o tento vitamín ještě obohacuje. Při nákupu sledujte etiketu, kde je tato informace uvedena.
  • Rostlinné alternativy mléka: některé druhy rostlinných nápojů, např. sójová nebo mandlová alternativa mléka, mohou rovněž obsahovat přidaný vitamín D. Opět zkontrolujte etiketu, abyste si byli jisti.

Pokud máte i přes dostatečný pobyt na slunci (doporučuje se vystavit obličej, nohy a ruce slunci přibližně na 20 minut denně) a konzumaci vhodných potravin vitamínu D nedostatek, konzultujte to se svým lékařem nebo odborníkem na výživu a zvažte doplňování vitamínu D ve formě doplňků stravy. Ty najdete i v nabídce dm, v oblíbené produktové řadě Mivolis, a to jak pro dospělé, tak v podobě žvýkacích tablet pro děti.

Tento článek vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.

logo dm 

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
Bischofová, S., Ruprich, J. Vitamin D a ženské zdraví. Centrum zdraví, výživy a potravin, SZÚ. 2022.
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/161028
https://archiv.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/vitamin-d-v-potravinach




Mohlo by vás také zajímat: