O zdraví 8. 11. 2022 | Kateřina KučerováKateřina Kučerová

Laserové operace očí jsou rychlé a bezpečné. Jednotlivé metody závisí na dioptriích, ale i financích

Technologie jdou neustále kupředu a nejinak je tomu i v případě oční chirurgie. Nejmodernější metody korekce zraku spolu se zkušeným týmem specialistů, pečlivé předoperační vyšetření a precizně provedený zákrok – to vše je zárukou pro vaše lepší vidění.

Stock photos: Ground Picture/Shutterstock.com

Laserové refrakční operace zaznamenaly za poslední dekády obrovský pokrok. V současné době tak existuje několik typů laserových refrakčních operací. Jak tedy zvolit tu úplně nejvhodnější?

„Současných skvělých výsledků dosáhly zejména díky zdokonalování technologií. Skloubením se zkušeným refrakčním chirurgem stojí laserové operace na vrcholu bezpečnosti, kvality, přesnosti a zlepšení kvality života,“ tvrdí MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D. z brněnské oční kliniky.

Zákroky jsou navíc bezbolestné a rychlé.

Přesný čas záleží na použité metodě. Jaké jsou možnosti?

metoda Femto LASIKFemto LASIK patří mezi nejčastěji používanou metodu. Spojuje preciznost a dokonalost dvou laserů použitých současně. Femtosekundový laser vytvoří tenkou rohovkovou lamelu (flap) a excimerový laser dokáže kromě dioptrií řešit současně i jemnější optické vady oka – aberace vyššího řádu. Tento zákrok je velmi šetrný, přesný a pro klienta bezpečný.

Technologie ReLEx Smile umožňuje provádět zákrok šetrný ke tkáním oka a řešit i vysoký počet dioptrií. Zákrok probíhá pouze za asistence femtosekundového laseru bez nutnosti vytvářet a odklápět povrchovou lamelu rohovky. Femtosekundový laser vytvoří refrakční lentikulu (rohovková tkáň), kterou pak chirurg pomocí miniaturního řezu vyjme z rohovky. Velikost lentikuly závisí na velikosti refrakční vady.

Operace i následná rekonvalescence je rychlá a bezbolestná. Zmíněný typ je sice finančně nejnáročnější, ale minimalizuje projevy spojené s problémy poraněním lamely (nařasení, traumatické poranění) a pooperační výskyt suchého oka. Povrch rohovky zůstává vždy neporušený.

„Ostré vidění nastupuje už po několika hodinách a klienti jsou až překvapeni, jak perfektně vidí. Díky profilu refrakční lentikuly a velikosti optické zóny dochází u řady klientů k minimálním problémům s viděním za šera, které pociťovali při nošení kontaktních čoček,“ říká oční lékařka MUDr. Magdaléna Vokrojová, Ph.D.

Plusy a minusy jednotlivých zákroků

ReLEx Smile

  • Šetrný zákrok
  • Nevytváří lamelu, povrch rohovky zůstává neporušený
  • Rychlá a bezbolestná rekonvalescence
  • Rychlý nástup ostrého vidění po zákroku
  • Možnost operace i u vysokého počtu dioptrií
  • Vyšší cena

Femto LASIK Laser

  • Šetrný, přesný a velmi bezpečný zákrok
  • Precizní součinnost dvou přesných laserů při zákroku
  • Velmi rychlý nástup ostrého vidění po zákroku
  • Příznivá cena
  • U velmi malého zlomku klientů se může vyskytnout syndrom suchého oka, nebo komplikace s lamelou
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: oční kliniky Lexum




Mohlo by vás také zajímat: