O zdraví 26. 6. 2017 | tla

Léčebné konopí na předpis. Kdy a pro koho je určeno?

Většina odborníků je proti legalizaci, ačkoli nepopírají některé léčebné účinky konopí. Varují, před preventivním užíváním - antibiotika se také neužívají preventivně. Kdy a kdo může konopí předepsat? Proč je její pěstování a držení většího než malého množství trestné?

Léčebné konopí na předpis
Léčebné konopí na předpis ze Shutterstock.com

„Léčebné konopí je v Česku dostupné na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS,“ uvádí u příležitosti Mezinárodního dne proti drogám psycholožka a nutriční terapeutka Zuzana Douchová. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

Kdy se používá?

Lékaři léčebné konopí mohou předepsat pacientům s dlouhodobou neutišitelnou bolestí. Jde především o onkologicky nemocné. Dále jde o bolest spojenou s degenerativním onemocněním pohybového systému, onemocněním pojiva a imunopatologickými stavy, neuropatickou bolest. Pacientům trpícím křečemi svalů a jejich ztuhnutím u roztroušené sklerózy nebo při poranění míchy. Při zvracení či nechutenství v souvislosti s léčbou rakoviny nebo s léčbou onemocnění AIDS.

Jak nemocným ulevuje?

Účinnou látkou v léčebném konopí, látkou, která nemocným pomáhá jsou kanabinoidy (jedním z nich je i THC). Na to, jak v těle účinkují přišel profesor chemie Lumír Ondřej Hanuš, Čech působící v Izraeli. Svůj objev popisuje tak, že v mozku jsou vazebná místa, na něž se vážou lidským tělem vyrobené kanabinoidy. Mozek tvoří tyto látky působící jako klíč, když ten zapadne do zámku a pootočí se, nastanou účinky. Jestliže je systém narušen, člověk onemocní. Přidáním látek z konopí se systém opět vyváží a zdravotní stav se zlepší.

Profesor Hanuš sice prosazuje konopí pro léčebné účinky v přísně stanovených indikacích, ale je razantním odpůrcem jeho legalizace k rekreačnímu užití a nesouhlasí s názory, že konopí lze užívat jako prevenci zdravotních obtíží. „Antibiotika se také neužívají preventivně,“ tvrdí Hanuš.

Jak se má používat

Lékaři kteří mají možnost léčebné konopí svým pacientům předepsat odmítají jeho kouření či přidávání do koláčků. „Kouření konopí pro léčebné použití není doporučováno. Doporučovaný způsob podání konopí pro léčebné použití je formou nálevu či inhalace. Inhalování konopí pro léčebné použití je doporučeno výhradně pomocí vaporizéru. Při vaporizaci dochází k zahřívání na danou teplotu, při které se uvolňují aktivní látky,“ uvádí i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Léčebné konopí z lékárny obsahuje sledované množství kanabinoidů, tedy účinných látek.

Psychické onemocnění i infarkty

Proč odborníci nesouhlasí s legalizací marihuany? „Marihuana je psychotropní droga. Může vyvolat stavy podobné schizofrenii. Velmi nebezpečná je především u dospívajících a psychicky labilních osob, ale ani dospělí zdraví lidé nemají záruku, že vykouření marihuanové cigarety jejich zdraví nepoškodí. Může nastartovat, stát se spouštěčem, psychického onemocnění. Vyvolat například úzkostné stavy, panickou poruchu,“ varuje psycholožka Zuzana Douchová.

Ani další data z řady studií, které byly ve světě zpracovány, nejsou zrovna pro zneužívání této lehké dogy lichotivá. Pravidelní uživatelé mívají problémy s pamětí, pozorností, učením... „Velmi varující je i studie, která popisuje, že hodinu po vykouření jointa se až čtyřikrát zvyšuje riziko srdečního infarktu. EKG pravidelných uživatelů marihuany vykazuje odchylky od normy,“ přidává Zuzana Douchová.

Je potřeba také upozornit, že pro dýchací cesty je joint mnohem nebezpečnější než obyčejné cigareta. Obsahuje mnohem větší množství dehtu a rakovinotvorných látek. Uvádí se že jeden až dva jointy rovná se 28 cigaret. Riziko kouření marihuany matkou přechází i na její potomky. Neodepřou-li si drogu v těhotenství, mohou se u dítěte objevit nejen abstinenční příznaky, ale vyskytuje se u nich častěji i onemocnění rakovinou. Mají nižší IQ a trpí poruchami pozornosti.

Trest za jointa v kapse?

Co se stane, když budu mít u sebe jednoho jointa a policie ho u mě najde? „Pokud u sebe máte cigaretu obsahující marihuanu, tedy látku s obsahem THC vyšším než 0,3 %, jedná se o přestupek (§ 30 písm. j) zák. č 200/90 Sb. Policista na místě může uložit blokovou pokutu, nebo postoupí do správního řízení, kde hrozí peněžitá pokuta do 15 000 Kč. Cigaretu odejme,“ uvádí Policejní prezídium ČR.

A co když si pěstuji konopí pro vlastní potřebu? „Pěstování konopí je posuzováno podle § 285 trestního zákoníku (není posuzováno jako držení drogy, kde by se v případě malého množství drogy jednalo pouze o přestupek a v ostatních případech o trestný čin podle § 284, kde je nižší trestní sazba než u § 283). Jak to bude policie řešit, záleží na mnoha okolnostech, zejména na množství vypěstovaného konopí, na obsahu účinné látky v rostlinách, zda je konopí pěstováno za využití speciálních postupů doma, nebo zda je venku a na dalších faktorech. Soudy neakceptují skutečnost, že si obvykle pěstitel zasadí tolik rostlin, aby mu poskytly množství drogy na celý rok dopředu do další sklizně – nepovažují toto množství za malé množství drogy určené pro vlastní spotřebu a při větším počtu rostlin bývá podezření na to, že konopí dotyčný pěstuje z důvodu dalšího prodeje. V těchto případech sice obvykle hrozí podmíněné tresty, pokud se neprokáže další nakládání s drogou (předání, prodej), případně se dá využít alternativní řešení, není běžné, že by se udělovaly nepodmíněné tresty odnětí svobody,“ vysvětluje Policie ČR.





Mohlo by vás také zajímat: