O zdraví 11. 7. 2019 | Daniel MarešDaniel Mareš

Na diety typu hladovění si dejte pozor - k poškození organismu stačí krůček

O nejrůznějších typech půstů toho bylo napsáno hodně. Jsou pro naše zdraví nějak přínosné, nebo bychom se jich měli naopak vyvarovat? Jak půsty hodnotí odborníci?

Od hladovění je jen krůček k poškození organismu
Stock Photos: Lesya89 /Shutterstock.com

Hladovka a půst – není rozhodně to samé

„Při hladovce úplně přestáváme jíst, odmítáme jakoukoliv stravu a přijímáme pouze tekutiny. To samozřejmě jednoznačně zavrhuji. Tělo v tomto případě totiž postrádá jakýkoliv zdroj energie,“ podotýká MUDr. Lucie Nováková a pokračuje: „Tělo v prvních pár dnech spotřebuje všechny zásoby glykogenu, který ovlivňuje výkon našeho organismu, čím méně ho máme, tím je náš pohyb i myšlení pomalejší.“

Následně dochází k tomu, že naše tělo přechází do takzvané ketózy, při které je přepnuté do náhradního režimu. Díky oblíbené ketogenní dietě dojde až do této fáze značné procento lidí.

„Tělo během ketózy totiž spotřebovává tuky. Problém ale nastává, pokud to s ketogenní dietou přeženeme a dostaneme se do další fáze, pak už se jedná jednoznačně o hladovku,“ vysvětluje paní doktorka.

K poškození organismu stačí krůček

Pokud tělo začne jako zdroj energie využívat tělesné bílkoviny, k poškození není daleko
Hladovění

„Obecně se uvádí, že člověk vydrží průměrně bez jídla dva dny. To by ale musel být zcela zdravý jedinec, nemocného člověka by to naopak mohlo totálně zničit,“ zmiňuje lékařka s tím, že pokud se přece jednom pro nějakou formu detoxu rozhodneme, rozhodně bychom to s ním neměli přehánět a vždy bychom se o tom měli poradit se svým lékařem.

„I pokud bychom ale byli zdraví a na dietu dostatečně připravení, nejsem jejím zastáncem. Vytoužený cíl se totiž může změnit v noční můru,“ říká paní doktorka Nováková. 

„Naproti tomu půst znamená odříkání pouze některých druhů potravin, jedná se v podstatě o formu diety. I při tomto omezení stravy ale mohou nastat zdravotní komplikace,“ připomíná praktická lékařka Lucie Nováková. 

Každý jsme jiný, zaručená rada, neexistuje

Faktem samozřejmě je, že někteří lidé snášejí půsty a diety lépe než jiní.

„Vybraní jedinci totiž mají uloženo ve svalech a játrech větší zásobu sacharidů. Pokud se vám ale odpoledne v práci, poté, co jste si kvůli pracovním povinnostem nedošli na oběd, začne dělat špatně, rozhodně byste se do žádné diety pouštět neměli,“ nabádá doktorka.

„Stav těchto lidí v podstatě připomíná takzvanou hypoglykemii – jednoduše řečeno mají tito lidé nízkou hladinu krevního cukru. Problémem pak je, že po „hladovce“ sní vše, co mohou a tělesná váha u nich naopak přibývá v nebývalé míře. Pro takové lidi je jakékoliv hladovění nebo dieta nesmyslná,“ vysvětluje Nováková.

S výše napsaným souvisí i riziko nebezpečné bulimie, která nás může totálně zničit.

Dopřejte si maso, ovoce, zeleninu a přílišně se neomezujte

Naším cílem by tak měla být vyvážená strava, ve které najdeme důležité živiny, ale i bílkoviny a vitamíny. Nebude to znít nějak objevně, ale v našem jídelníčku by nemělo chybět maso, luštěniny a samozřejmě i ovoce a zelenina.

„Platí zde jednoduché pravidlo, že všeho moc škodí, proto bychom to neměli s žádnou Vyvážená stravapotravinou přehánět. Špatné tak je konzumovat pouze maso nebo naopak jen banány,“ říká Nováková.

Nejlepší je podle ní po dohodě s lékařem či nutričním specialistou sestavit jídelníček, který vám bude vyhovovat. Takže aspoň párkrát za týden si dejte dušené, ale klidně i smažené maso. Konzumujte také ovocné a zeleninové saláty.

„Pokud toužíte po nějaké odlehčovací kůře, zkuste třeba jeden den pít pouze kefírová neochucená mléka nebo pojídat bílé jogurty – to vše bez pečiva. Získáte tak bílkoviny ale i nějaké ty tuky, dále v těchto potravinách najdete i vápník a také probiotické bakterie, které prospívají správnému fungování našich střev,“ sděluje oslovená odbornice.

5:2 - nepravidelné stravování

Nováková připomíná, že existuje řada nejrůznějších diet, mezi ty nebezpečné patří i nevinně vypadající dieta 5:2. Při ní se během pěti dnů, kdy se budeme omezovat, neměl denní příjem přesáhnout 500 kilokalorií. V jiných dnech se ale naopak budeme přejídat, a to opravdu není cesta ke zdravému životnímu stylu.

„Naopak, při nepravidelném stravování se nám zpomaluje metabolismus a následuje mnohdy neovládatelné přejídání. U takovýchto jedinců se často objevují bolesti hlavy a časté stresové situace. Následovat pak mohou až mentální poruchy příjmu potravy."

  • Jaká je naše rada na závěr?

Předtím, než se pro nějakou dietu rozhodnete, byste se o ní měli poradit s lékařem.

„Myslím si, že ve většině případů vám jí vymluví, neboť tohle skutečně není ta správná cesta. Lepší je si jít dvakrát týdně zacvičit do fitness centra, zbavíte se stresu, budete spalovat tuky a zlepšíte si i fyzičku,“ doporučuje na závěr Nováková.

logo

 





Mohlo by vás také zajímat: