O zdraví 26. 7. 2021 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Nafouklé břicho dokáže trápit. Příčiny jsou ve stravě, ale i nemoci

Snažíte se jíst zdravě, hýbete se a přitom vás stále trápí nafouklé břicho. Věřte nebo ne, ale „balónové“ břicho řeší skoro každý druhý. Příčin může být skutečně mnoho. Často za ním jsou stravovací chyby, ale i onemocnění. Pojďme se podívat na nejčastější důvody, proč tomu tak je.

Stock Photos: MK photograp55 /Shutterstock.com

Dlouhodobé nadýmání není v pořádku

Může za nimi stát onemocnění nebo jiné zdravotní problémy, či jen nějaké stravovací chyby. Dlouhodobé nadýmání rozhodně není v pořádku, a pokud se tak děje, zkuste zapátrat po možných spouštěčích. Může jimi být stres, potravinová intolerance, špatná skladba jídelníčku nebo i pasivní styl života.

  • Nafouklé břicho je nejen estetický problém, ale především nás může bolet, píchat, omezovat v různých aktivitách. 

Nedostatek, nebo nadbytek vlákniny

zelenina a ovoceV běžné stravě naší populace chybí dostatečné zdroje vlákniny, nekonzumujeme ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky.

Naopak velká část jídelníčku je tvořena polotovary, fastfoody nebo potraviny bohatými na cukry.

  • Vláknina je ale pro správné fungování zažívání naprosto nepostradatelná, a pokud ji máme ve stravě nedostatek, vznikají problémy s nadýmáním nebo zácpou.
  • Vláknina se stará především o tom, aby urychlila pohyb stravy ve střevech, a pomáhá tedy s vyprazdňováním.

Naopak i nadbytek vlákniny sebou nese negativní dopad na naše zažívání. Pokud se tedy vyloženě „cpete“ zeleninou, ovocem nebo celozrnnými výrobky, uberte. Platí zde pravidlo „všeho s mírou“.

  • Nejen, že při nadměrné konzumaci vlákniny dochází právě k nadýmání a pocitům balónového břicha, ale její vysoká konzumace blokuje absorbování některých minerálů a živin.

A kolik vlákniny denně je zdravé?

  • Většina odborníků se shoduje na dávce v rozmezí 18 – 35 g denně[1], přičemž množství nad 40 g již může působit nadýmavě.

  • Pro představu můžeme uvést celozrnné pečivo, které ve 100g obsahuje kolem 5g vlákniny, ovesné vločky ca 7g vlákniny, zelenina v průměru 2g vlákniny/100 g.

Nezdravá strava a hltání jídla také nadýmá

nezdravé potravinyPokud se ve vašem jídelníčku objevují z velké části polotovary a přemíra cukrů, není se čemu divit. Taková strava vašemu bříšku opravdu neprospěje. Složení takových potravin opravdu není žádná sláva, je velmi často plné aditiv, konzervantů, soli, cukru, sladidel a další „chemie“.

  • Mezi takové potraviny můžeme počítat i rajčatové omáčky, balené pečivo, tyčinky a jiné pochutiny, džusy, sladkosti, cereálie, konzervy…atd.
  • Vyhoďte tyto potraviny z jídelníčku a zaměřte se raději na celozrnné pečivo, kvalitní zdroje bílkovin a zeleninu.

Nehltejte - polykáte tak i vzduch

Pokud hltáte, jíte ve stresu a neuděláte si na jídlo dostatek času, máte na následné nafouknuté bříško jistě zaděláno. Při hltání spolykáte i spoustu vzduchu, který ve střevech způsobí nadměrnou produkci plynu a nadýmání.

  • Při hltání své jídlo ani nemáte čas řádně rozžvýkat a tělo tak musí potravu pracně a delší dobu zpracovávat. Při stresu a spěchu sníte i daleko více jídla, jelikož nejste schopni vnímat signál těla, kdy říká, že už máte dost.

Přemíra stresu sama o sobě neprospívá nejen kvalitě našeho života, ale negativně ovlivňuje i naše trávení. Existuje totiž spojitost mezi střevem a mozkem, tudíž veškeré pocity stresu, depresí, úzkostí mohou za problémy se zažíváním.

  • Zkuste si tedy na své jídlo najít dostatek času, jezte vědomě, nerušte se při jídle žádnými stresovými faktory a věnujte se mu naplno, těch pár minut denně, jen požitku z jídla.

Žvýkačky, bublinky, sladidla

sladidlaPři žvýkání žvýkaček a pití sycených nápojů polykáte spoustu přebytečného vzduchu.

Slazené nápoje jsou často plné sladidel, které jsou pro trávící trakt velkou přítěží.

Sladidla jako xylitol, maltiton, erythritol a další, mohou u citlivějších osob způsobovovat nadýmání nebo dokonce průjem. Pozor si tedy dávejte i na ně.

Správná úprava je klíčem úspěchu

Každý ví, že čerstvé pečivo, luštěniny, některé druhy zeleniny jsou zkrátka nadýmavé. V případě, že je konzumujete často, měl by si váš trávící trakt na takové potraviny časem zvyknout. Zkuste se ale zaměřit na jejich přípravu, která může nadýmavost alespoň zčásti eliminovat.

  • Zeleninu je vhodné připravit v páře, jelikož tepelnou úpravou se stává stravitelnější.
  • Luštěniny je dobré předem namočit alespoň na 12 hodin, poté několikrát propláchnout a vařit s bylinkami, jako je například anýz, majoránkou nebo bazalkou.
  • Všeobecně méně nadýmavé luštěniny jsou hrách, červená čočka a cizrna, poté fazole adzuki a mungo.
  • Vhodnější je konzumace naklíčených luštěnin, které jsou ještě lépe stravitelné a obsahují navíc spoustu minerálů a vitamínů.
  • Čerstvé pečivo nekonzumujte teplé.

Pokud je za nadýmáním onemocnění

intolerancePotravinové alergie nebo citlivost na nějakou potravinu jsou častou příčinou nafouklého břicha. Pokud máte pocit, že vám některá potravina nedělá dobře, zkuste ji na chvíli vyřadit z jídelníčku a uvidíte, zda se problémy nezlepší. Poraďte se se svým lékařem a případně si nechte udělat testy, které intolerance a citlivosti na dané potraviny odhalí.

Nadměrné užívání léků a antibiotik mohou být neblahý vliv na náš střevní mikrobiom. Užívejte tedy probiotika, nejlépe formou zakysaných mléčných výrobků nebo fermentované zeleniny.

  • V případě, že máte pocity nafouklého břicha i po tom, co jste vysadili některé potraviny z jídelníčku, snažíte se jíst zdravě, máte dostatek pohybu, může za vašimi obtížemi stát závažné onemocnění trávícího traktu. Raději tedy neváhejte a požádejte svého lékaře o vyšetření

[1] Zdroj: „Tak co mám jíst“ , Petr Fořt, nakladatelství Grada

 



Mohlo by vás také zajímat: