Oblíbili jste si snídat cereálie a mezi vločky či lupínky si jen tak mimochodem přidáváte slunečnicové, dýňové, konopné semínko či třeba mák, protože to psali v časopisu? A když si koupíte pěkně semínky posypanou housku či rohlík, tak první co uděláte, máte potřebu je oďobat? Sice se to nezdá, ale nevědomky děláte hodně pro své zdraví!

Proč? „Semínka jsou prospěšná hlavně díky obsahu zdravých tuků,“ začíná je doporučovat k obohacení jídelníčku dietoložka Karolína Hlavatá.

Většina Čechů má s příjmem tuků problém. Zaprvé ho každý z nás spucne víc, než by měl. Navíc přijímáme větší podíl nasycených, tedy nezdravých tuků, než nenasycených. Optimální poměr je 1/3 nasycených a 2/3 nenasycených tuků. Semínka ho mohou upravit. Ale pozor jen poměr, ne celkový příjem! Většinu tuku totiž sníme ve formě skryté, v nejrůznějších potravinách a pokrmech, ne jako máslo na pečivu, a vůbec si to neuvědomujeme.

Nejíte ryby, zobejte

„Dýňové, lněné, sezamové semínko a další, mají vysoký podíl omega 3 mastných kyselin. Pro lidi kteří nekonzumují z nejrůznějších důvodů pravidelně ryby, jsou právě tyto druhy semínek výhodné,“ uvádí Karolína Hlavatá.

Skvěle zasytí

Semínka obsahují hodnotné bílkoviny, dobře proto zasytí. Obsahují i vlákninu, řadu minerálních látek. Jako je například u dýňových semínek vápník, zinek, ale samozřejmě i vitamíny rozpustné v tucích A, E.

Proti nachlazení

O zinku se říká, že posiluje imunitu, chrání náš organismu před nachlazením. „Zinek je důležitý. Lidé si to však mnohdy pletou a koupí si dýňový olej a myslí si, jak bude plný zinku. Ale je to jenom olej, mastná kyselina. Když zdroj zinku, tak celá dýňová semínka a zároveň celkově navýšit příjem celozrnných obilovin, které zinek také obsahují,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Mají protizánětlivé účinky

„Semínka obsahují také takzvané lignany, což jsou látky, kterým jsou přisuzovány vlastnosti jako protizánětlivé, protiplísňové či protibakteriální. A to hlavně lněnému semínku,“ uvádí Karolína Hlavatá.

Kousat nestačí

Semínka, zejména ta drobná jako je lněné, sezamové či mák je nejideálnější namlít. Zuby je tak dokonale rozmělnit nedokážeme a pokud nejsou nadrcená, projdou zažívacím traktem, aniž by z nich mohl organismus prospěšné látky získat.

„Jejich problém však je, že velmi rády a rychle žluknou. Ideálně je semínka namlít čerstvě. Ne do zásoby, nespoléhat se na to, že si je koupíme namletá v obchodě. „Vždy si várku udělat čerstvou. A jsou náchylné také k plesnivění, proto je uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách. Úplně nejlepší je semínka skladovat ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

A co neloupaná?

V poslední době obchody nabízej i například dýňová či slunečnicová semínka neloupaná. Jsou něčím lepší? „Pokud sáhnete po neloupaných navýšíte podíl nerozpustné vlákniny, která funguje jako takový kartáček na střeva,“ uvádí Karolína Hlavatá.

Kdy si je dát?

Ideálně ke snídani či svačinám jako doplněk k jogurtu, ovoci, posypat jimi zeleninový salát... „Spousta lidí dělá tu chybu, že si do pokrmu nasype semen strašně moc a pak, ještě aby to měli echt zdravé, tak si přidají lžíci medu. Získají sice zdravou snídani, ale je to již kalorická bomba,“ dodává Hlavatá s tím, že ideální množství je 20 gramů semínek na den.