O zdraví 27. 4. 2019 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Nebojte se ukázat nohy v trendy sukních

Mezi módní trendy pro léto 2019 patří nejen oblečení bez rukávů, ale také odhalující krajky, roztrhané džíny a asymetrické sukně. Tedy materiály a střihy, které ukazují více, než zahalují. Mnoho z nás se ale raději módních trendů vzdá kvůli nevzhledným metličkám či křečovým žílám. Jiné se už rozhodly pro jejich odstranění na podzim či v zimě. Pro všechny ale platí – metličky a křečové žíly jsou nejen kosmetický, ale hlavně zdravotní problém. Jejich základem je zánět žil. Proto je důležité dodržovat 3 kroky, díky kterým zabráníte zhoršování příznaků, nebo objevení nových modrých žilek po již podstoupené operaci.

Stock Photos: Moustache Girl /Shutterstock.com

1. životní styl

  • v létě pofrčí sukně nebo šaty s kapsami, to nohy ocení

Sukně a šaty nahrávají tomu, že při chronickém žilním onemocnění (křečové žíly a metličky jsou jeho příznakem) je důležité volné oblečení. Je přirozené, že v létě se hýbeme více, ať již na dovolené nebo když jezdíme po výletech a plaveme na koupališti. Tím je splněna další důležitá zásada – dostatek pohybu. Místo typických letních balerínek a sandálků ale dejte přednost botám na 3mm podpatku.

2. odborná léčba

  • nejlepší je křečové žíly a metličky vůbec nemít – pouhá operace ale pomůže jen na chvíli

Metličky a křečové žíly nejsou většinou prvním signálem, jak nám nohy říkají, že něco není v pořádku.

  • Otékají vám v létě nohy nebo cítíte bolest a mravenčení?Máte potřebu dát si je nahoru?

Tak to je ono, volání o pomoc - „jdi k doktorovi a zeptej se ho, co s tím můžete společně udělat“. Praktický lékař vám může pomoci jak radou (cvičení, masáže…), tak léky posilujícími žilní stěnu a zmírňujícími zánět. Tyto léky jsou přitom vhodné už od samotného začátku a jejich užívání je důležité i po operaci.

„Mnoho lidí ví, že oteklé nohy, možný první příznak chronického žilního onemocnění, hrozí při dlouhé cestě letadlem. Pravdou ale je, že velké riziko je i při dlouhé cestě autem nebo autobusem, kdy dochází k nehybnosti a svěšené poloze končetin,“ upozorňuje dermatoveneroložka MUDr. Sabina Sellner Švestková z MEDICOM Clinic v Brně.

„Mezi opatření, která nám cestování mohou zpříjemnit, patří nošení volného oděvu, pohodlné uzavřené boty s nízkým podpatkem, kompresivní punčochy, případně venoaktivní léky, a režimová opatření během cesty. Vhodné jsou pravidelné zastávky či procházka po letadle po dvou hodinách, cvičení například přešlapováním pata-špička, masírování lýtek i dechová cvičení,“ radí paní doktorka, jak se na cestu připravit.

3. snížení žilního tlaku

  • punčochy už dávno nejsou to, co dříve

Různé barvy kompresních ponožekTzv. kompresní punčochy znamenají jak okamžitou úlevu, tak prevenci dalšího zhoršování. Proto by měly být ve skříni hned, jak začnou nohy otékat a bolet. Naštěstí výrobcům došlo, že tělová není barva, proto je z čeho si vybírat. Výhodou přitom je, že nikdo nemusí nic poznat.

Věřte, že dodržování těchto kroků je levnější než moderní metody odstranění křečových žil. I když se cena zákroku liší podle pracoviště a způsobu, připravit si musíte minimálně dvacet tisíc – u ClariVein metody se jedná o 25–30 000 Kč, stejně jako u laseru nebo radiofrekvenční techniky. Biologické lepidlo vyjde dokonce na dvojnásobek. Jen pro doplnění: velmi známá je také skleroterapie. Ta se ale využívá hlavně pro léčbu metliček a zbytků po operaci křečových žil.

Tipy pro krásné nohy

  • Při nákupu nových bot si vyberte ty, které mají podpatek asi 3 cm vysoký (balerínky jsou z pohledu žil stejně nevhodné jako vysoké podpatky).
  • Sprchujte si nohy studenou vodou nebo využijte speciální prvky v aquacentrech.
  • Málokdo chodí na preventivní prohlídky. Pokud ale míváte oteklé nohy, návštěvu praktického lékaře si naplánujte – poradí vám se změnami, které nohám uleví, případně předepíše preventivně léky posilující žilní stěnu. Čím dříve, tím lépe.
  • Až budete mít chvilku, stáhněte si do mobilu bezplatnou aplikaci „Bolí Vás nohy?“, nebo se podívejte na www.zilniporadna.cz. Najdete tam například speciální cviky.
  • Komprese je stále in – zatímco naši prarodiče se museli spoléhat na obinadla, my si můžeme vybrat z různých kompresních pomůcek (najdete i ty barevně odpovídající aktuálním trendům).
  • Rozhlédněte se kolem – podívejte se, jak jsou na tom s metličkami a křečovými žílami kamarádky. Rychle zjistíte, že v tom nejste sama. U kávy nebo sklenky můžete probrat, jak se rozhodly řešit ony.




Mohlo by vás také zajímat: