O zdraví 2. 9. 2019 | MUDr. Petr Hlavatý Ph.D.MUDr. Petr Hlavatý Ph.D.

Nedostatky ve výživě? Vlasy, nehty i pleť reagují a jsou brzy viditelné

Kvalita vlasů, nehtů a případné změny na kůži mohou o svém nositeli mnohé prozradit. Na jejich kráse se může nehezky podepsat nejen závažnější onemocnění, ale i podvýživa nebo nedostatek určitých vitaminů a minerálních látek.

Výživa pro krásné vlasy, pleť i nehty
Stock Photos: Sofia Zhuravetc /Shutterstock.com

Nedostatek vitaminů a minerálních látek?

  • Nedostatek vitaminu A

Projevem je suchá, bledá, pigmentovaná kůže se sklonem k loupání. Nedostatek vitaminu A zhoršuje akné a způsobuje i suchost vlasů a lomivost nehtů. Vitamin A se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu (játra, žloutek). Provitaminy, z kterých se vytváří aktivní forma vitaminu A, se nazývají karotenoidy a najdeme je v potravinách rostlinného původu.

  • Nedostatek vitaminu C

Je důležitý pro tvorbu kolagenu a při jeho nedostatku se špatně hojí rány a objevuje se tzv. hyperkeratóza. Při hyperkeratóze způsobuje nadměrné množství keratinu ucpávání vlasových folikul, což vede k tvorbě malých hrbolků připomínajících „husí kůži“. Vyskytuje se hlavně na rukou, nohou nebo na tvářích. Nedostatek vitaminu C se může projevit i na nehtech, které jsou křehké se sklonem ke štěpení. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou citrusy, brokolice, růžičková kapusta, drobné červené a fialové plody a květák. Zvýšenou potřebu vitaminu C mají kuřáci.

  • Nedostatek vitaminu B2

Zvláštním projevem nedostatku je pálení a svědění rtů, úst nebo i plosek nohou, na kůži se objevuje dermatitida.

  • Nedostatek zinku

Zinek podobně jako vitamin C podporuje hojení, proto je jeho deficit spojen se zhoršeným hojením ran. Dalším projevem je vypadávání vlasů a zánět jazyka a očních spojivek.

  • Nedostatek biotinu

Nebo také vitaminu B7 se projevuje padáním vlasů, lomivostí nehtů a záněty kůže. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, játra, ledviny a hovězí maso, dále žloutek, sója, ořechy a obiloviny.

  • Kyselina pantothenová

Její nedostatek způsobuje vypadávání vlasů a zvýšenou lomivost nehtů.

Výživa při kožních onemocněních?

AknéAkné: je dobře známé dospívajícím, protože vzniká jako následek hormonálních změn. V literatuře lze dohledat celé seznamy „zakázaných“ potravin, ale tyto údaje vycházejí spíše z individuálních zkušeností než výsledků větších klinických studií.

Za problematické potraviny je považována hlavně čokoláda, mořské ryby, ořechy, ostré koření a sladkosti. Doporučován je oproti tomu především dostatečný příjem vitaminu A a zinku. Pomoci může i pití kvalitního zeleného čaje.

Systémový lupus erythematodes: je závažné autoimunitní onemocnění s velmi pestrým klinickým obrazem. Přestože projevy nemoci mohou být různorodé, značné procento nemocných má i kožní potíže.

V nutriční terapii je doporučován důraz na dostatečný příjem energie a bílkovin. V případě poškození ledvin, které se objevuje prakticky u všech pacientů, je důležité uzpůsobit stupni poškození ledvin příjem sodíku, fosforu, draslíku, v těžších případech tekutin a bílkovin.

  • S výhodou se využívá suplementace multivitaminovými přípravky a vyšší dávky vitaminu C, především v akutním stadiu nemoci.

Z dalších nutričních faktorů se jedná o příjem n-3 a mononenasycených mastných kyselin z ryb, ořechů, semen, olivového a řepkového oleje. Vzhledem k často přítomné anémii je třeba zajistit dostatečný příjem vitaminu B12, železa a kyseliny listové.

Jak výživou podpořit krásu vlasů, nehtů a kůže?

Výživa vlasůJak již vyplynulo z textu, důležitý je nejen dostatečný příjem všech vitaminů a minerálních látek, ale i adekvátní příjem energie a hlavních živin.

Z hlavních živin mají zvláštní význam bílkoviny a vícenenasycené mastné kyseliny. Například ve vztahu ke zlepšení atopického ekzému je zmiňována především kyselina γ-linolenová, která se vyskytuje v hojném množství v oleji ze semen brutnáku, pupalky a černého rybízu.

logo





Mohlo by vás také zajímat: