O zdraví 1. 7. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Otázky a odpovědi - zažívací potíže pod drobnohledem

Trpíte syndromem dráždivého tračníku, průjmy, zácpou či nadýmáním? Zeptali jsme se odborníka na rady a doporučení, které mohou velmi zlepšit průběh onemocnění. Ciťte se lépe a ať jste brzy fit.

Střevní problémy ze Shutterstock.com

Dobrý den, zkuste si zapisovat delší dobu jídelníček a sledujte, které potraviny Vám způsobují potíže.

Obecné rady: v jídelníčku omezte mléko, mimo akutní fázi ale můžete zařazovat zakysané mléčné výrobky. Pozor na ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Pečivo raději jezte až 2. den po nákupu. Naopak se nebojte mátového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotika a probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii.

Při průjmech zvyšte příjem tekutin. Pijte přitom raději menší množství v průběhu celého dne, a omezte perlivé nápoje a nápoje s kofeinem.

Dobrý den, je správně, že dbáte na pitný režim (min. 2l neslazených nápojů) a dostatek ovoce, které je zdrojem vlákniny. Ta je při vašich střevních komplikacích velmi důležitá.

Vhodné je také zařadit semínka, která obsahují zdraví prospěšné omega 3. Při zácpě se často zapomíná, že důležité je omezit také sladkosti, kávu a perlivé nápoje.

Oživte jídelníček - zařazujte "živé" potraviny, jako jsou zakysané mléčné výrobky a mléčně kvašená zelenina. Kromě stravy jsou také důležité pravidelný pohyb (alespoň 30 minut chůze denně) a psychická pohoda, protože psychika silně ovlivňuje i zažívání.

Dobrý den, kromě toho, že se nepřejídáte, je také důležité, abyste jedla pravidelně, pomalu a v klidu. Zkuste omezit pšenici (klasické pečivo, těstoviny) a nahraďte ji rýží, pohankou, jáhly nebo quinoiou. Vyhýbejte se potravinám bohatým na cukr (sladkosti, slazené nápoje, sladké druhy ovoce) a na sůl (uzeniny, slané pochutiny).

Proti nadýmání Vám mohou pomoci probiotika s trávicími enzymy nebo bylinné čaje (vlažný heřmánkový, mátový, zázvorový nebo fenyklový). Pokud trpíte obtížemi dlouhodobě, doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře či gastroenterologa, aby vyloučil jiné onemocnění.

Dobrý den, pro každého se pod „běžně známými věcmi“ skrývá něco jiného. Každopádně obecně je vhodné zařadit do jídelníčku kromě zakysaných mléčných výrobků celozrnné pečivo a těstoviny, ovesné vločky a další neloupané ovoce. Důvodem je vysoký obsah vlákniny, která je při zácpě velmi důležitá. Pokud máte problém se zařazením těchto potravin (nechutnají Vám), vhodná jsou např. probiotika s vlákninou, která jsou určena přímo na zácpu.

Nezapomínejte pít alespoň 2 litry denně, přirozený defekační proces přitom můžete podpořit tak, že ráno vypijte nalačno sklenku vody a do 20 minut se pokuste jít na stolici. 





Mohlo by vás také zajímat: