O zdraví 3. 8. 2020 | Tomáš Lebeda

Otužování je stimulátor imunitního systému. Začněte již v létě

Studie provedená v Academic Medical Centre v Amsterdamu uvádí, že každodenní sprchování studenou vodou snižuje nemocnost až o třicet procent. Stačí devadesát sekund denně. Studená sprcha působí jako jedinečný stimulátor našeho imunitního systému.

Otužování zlepšuje imunitu
Foto - autor: Dudarev Mikhail /Shutterstock.com

Nejlepší je hned po ránu

Podle fyzioterapeutky Martiny Karasové je nejlepší začít s vlažnou vodou a postupně ji ochlazovat. „Z počátku stačí omývání mokrou žínkou, a když si tělo zvykne na omývání, lze přistoupit k polévání nebo sprchování,“ radí Martina Karasová.

V létě odborníci doporučují sprchovat se tři až pět minut, v zimě pak stačí minuta až tři. Nezapomeňte se po sprše důkladně otřít suchým ručníkem. Není to formalita.

„Tření ručníkem prokrví organismus a prohřeje kůži,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Proč se otužovat

  • Otužilcům se vyhýbají virová onemocnění.
  • Snižuje se riziko vzniku vysokého krevního tlaku.
  • Zlepšuje se stav alergií.
  • Protože je otužování dlouhodobý proces, posilují se jím vlastnosti, jako je vytrvalost, pevná vůle a trpělivost.
  • Otužilci nejsou tolik náchylní na změny počasí, které dělají běžným lidem často těžkosti.

Důležitá je pravidelnost

Studená sprchaOtužování není jen namáčení se do studené vody. Zvykněte si také po dokonalém osušení provést zahřívací cviky, aby se vaše tělo zahřálo pohybem. Při otužování nepospíchejte a nesnažte se trhat rekordy.

„Důležitá je pravidelnost a přiměřenost. Při delším přerušení otužování je proto třeba začít téměř od začátku,“ upozorňuje Martina Karasová.

Podle ní jde o komplexní proces. Nejde jen o pravidelné sprchování se studenou vodou, ale i přiměřený a pestrý jídelníček a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu v průběhu celého roku.

Alkohol je na překážku

Jsou situace, kdy není otužování tím nejlepším nápadem. Vhodné není například otužovat se okamžitě po sportovním výkonu, když jste nemocní, anebo jste si udělali relax se skelničkou alkoholu.

Přiměřeně se oblékejte

Nejúčinnější je při otužování voda.

„Při styku s tělem totiž odvádí teplo více než dvacetkrát rychleji než vzduch,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Není ale jediným prostředkem. Využít můžete také saunu. A dbejte na to, abyste se neoblékali nadměrně a nepřetápěli místnosti, v nichž se pohybujete. Získanou otužilost byste tak mohli snižovat.

Čím dříve, tím lépe

Otužování není jen pro dospělé. Naopak, když se s ním začne v nižším věku, tím lépe.

„Se sprchováním ve studené vodě mohou začít už děti ve věku od dvou do tří let,“ říká fyzioterapeutka.

Podle ní během výzkumu, který zjišťoval účinek otužování na zdravotní stav dětí v mateřských školkách, se ukázalo, že nemocnost dětí, které se otužovaly, byla ve srovnání s jejich vrstevníky ze školek, kde otužování neprobíhalo, výrazně nižší.

Zlepšuje náladu

Lepší náladaOtužilí lidé jsou veselejší a optimističtější. Podle studie, jejíž výsledky byly publikovány v magazínu Medical Hypotheses v roce 2008, sprchování studenou vodou výrazně zvedne náladu.

„Stimulace receptorů chladu, které se nacházejí v pokožce, totiž vede ke zvýšení hladiny noradrenalinu, jehož nízká hladina je spojována s depresí,“ objasňuje Martina Karasová.

 





Mohlo by vás také zajímat: