O zdraví 8. 11. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Pravidla pro život s diabetem? 3 důležité zásady platí pro všechny

14. 11. slavíme Světový den diabetu, ale pravdou je, že pro diabetiky je to jeden den z mnoha. Jak se liší život diabetiků 2. typu, kterých je u nás přes 940 tisíc? Možná vás překvapí, že mnohá doporučení pro diabetiky se od těch běžně prosazovaných nutričními terapeuty neliší.

Stock Photos: Kateryna Novikova /Shutterstock.com

Zdravý jídelníček – zásady platí nejen pro diabetiky

„Pravidla pro osoby s diabetem platí i pro osoby bez diabetu, protože při nedodržování zdravého životního stylu se mohou diabetiky stát,“ říká nutriční terapeutka Bc. Vladimíra Havlová.

Pro správnou hladinu cukru v krvi, ale také pro normální hmotnost, jsou důležité tři zásady:

  1. Jíst pravidelně v přiměřeném množství.
  2. Jíst zdravější potraviny s dostatečným zastoupením vlákniny, a naopak omezením uzenin a sladkostí.
  3. Používat zdravější postupy vaření.

Pohybu není nikdy dost

štípání dřevaStejně tak by se dalo říci, že rčení „pohybu není nikdy dost“ je společné jak pro diabetiky, tak pro ostatní. Pohyb pomáhá udržovat pod kontrolou nejen hladinu cukru v krvi, ale také hmotnost.

Vhodné jsou chůze, jízda na kole nebo plavání. Každý pohyb se ale počítá – včetně víkendového úklidu nebo štípání dřeva na chatě.

Chybí vám motivace? 

Pojď do toho s námi!

Stáhni si aplikaci ještě dnes. 

Ne vše je pro diabetiky stejné

kompenzační pomůckyStrčíte si hned prst do pusy, pokud se píchnete o jehlu nebo hřebík? Pro mnoho diabetiků je píchnutí kvůli potřebě měřit hladinu cukru v krvi a injekčním lékům běžnou rutinou.

„Ke klasickým glukometrům přibyly další způsoby kontroly glykémie a u léků nahradila běžné injekce předplněná injekční pera, která se velmi jednoduše používají. Injekční forma přitom neznamená pouze inzulin. V aplikačních perech jsou i jiné léky, například inkretiny, které nasazujeme po selhání tabletové léčby. Některé se užívají 1x denně, jiné pouze 1x týdně,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.

  • Novinky v oblasti léků se teď už zaměřují nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na další komplikace, které s cukrovkou souvisí. Do této skupiny patří i léčba nahrazující přirozeně se vyskytující hormon GLP-1.

GLP-1 agonisté nejen že upravují hladinu cukru v krvi, ale zároveň pomáhají chránit srdce, cévy a ledviny i snižovat hmotnost,“ upřesňuje prof. Haluzík.

  • Stále ale platí, že k léčbě je třeba přidat zdravý životní styl. Více informací najdete například na www.nebudkarDIAk.cz.




Mohlo by vás také zajímat: