O zdraví 27. 3. 2020 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Snížená imunita u diabetiků zvyšuje riziko komplikací

Ordinaci lékaře musí kvůli diagnóze „diabetes mellitus“ pravidelně navštěvovat více než milion z nás. U dalších 2–3 % populace zůstává diabetes zatím nediagnostikován. Celkový počet diabetiků se přitom v České republice každoročně zvyšuje přibližně o 20 tisíc a dle odhadů by tak v roce 2030 mohlo diabetem trpět dokonce 1,3 milionu z nás.

Koronavirus ohrožuje i diabetiky
Depositphoto.com

Virová onemocnění ohrožuji diabetiky více

  • Z dat vyplývá, že diabetici mají oproti ostatním 2x vyšší riziko rozvoje komplikací v případě nákazy chřipkou a až 3x větší pravděpodobnost, že následkům chřipky podlehnou.

Stejné je to i v případě koronaviru. Zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdila, že riziko úmrtí pacientů nakažených koronavirem se liší nejen v závislosti na věku, ale také na aktuálním zdravotním stavu. Dle zprávy byla úmrtnost nejvyšší u pacientů trpících srdečně-cévními onemocněními (13,2 %) a dále diabetem (9,2 %).

Při dobré kompenzaci diabetu a nepřítomnosti komplikací je dle českých odborníků průběh infekčních onemocnění srovnatelný s nediabetiky. V léčbě diabetu je proto důležité zaměřit se nejen na hladinu cukru v krvi, ale také na snížení rizika souvisejících zdravotních komplikací, jako jsou právě srdečně-cévní onemocnění a dále snižování hmotnosti.

Snížená imunita diabetiků

  • U diabetiků se častěji setkáváme se sníženou imunitou, která vede k větší náchylnosti k infekčním chorobám a jejich těžšímu průběhu.

U diabetiků jsou postiženy a oslabeny hlavně tzv. vrozené složky imunity, na čemž se podílí hyperglykemie, nedostatek inzulinu a okyselení vnitřního prostředí – jedná se o komplikace, které se objevují při špatné kompenzaci diabetu. Diabetes má také značný vliv na složení bílých krvinek, které jsou zásadní pro boj s nákazou. Mění je takovým způsobem, že je pro ně obtížné vyhledat a zlikvidovat původce infekce. Nemoc se tak může nerušeně rozvinout.

Co s tím?

  • Pokud je diabetes 2. typu dobře kompenzován, mohou pacienti dosahovat hodnot zdravého člověka a dochází celkově ke snížení rizika komplikací.

Proto se moderní léčba zaměřuje nejen na snížení hladiny cukru v krvi, ale také na pozitivní ovlivnění dalších rizikových faktorů souvisejících s cukrovkou. Sem patří například léky založené na účincích GLP-1. Ty kromě účinného zlepšení kompenzace cukrovky také významně snižují hmotnost, vedou k poklesu hladin lipidů v krvi a při dlouhodobém podávání vedou i ke snížení výskytu srdečně-cévních komplikací a ke zpomalení zhoršování funkce ledvin u diabetiků. Více se o nich dozvíte na www.nebudkardiak.cz

I proto jsou dle mezinárodních odborných společností (Evropská asociace pro studium diabetu, EASD; Americká diabetologická asociace, ADA) vhodnou první injekční volbou po selhání tabletové léčby. Cílem českých diabetologů je proto zmírnit limity pojišťoven, které předepisování léčby omezují. Tyto léky jsou podávány injekčně jednou nebo dvakrát denně, některé jenom 1x týdně.





Mohlo by vás také zajímat: