O zdraví 15. 4. 2024 | Mgr. Bc. Lucie GuilleminotMgr. Bc. Lucie Guilleminot

Řešení těhotenských nevolností

Těhotenství by mělo být ideálně krásným obdobím naplněným těšením se na miminko. Bohužel ale řada žen v těhotenství bojuje se zdravotními obtížemi, které jim tuto životní etapu znesnadňují. Některé ženy dlouho ani neví, že jsou těhotné, jiné si projdou všemi komplikacemi od nevolností přes pálení žáhy až po nadýmání a zácpu.

Stock photos: Dean Drobot/Shutterstock.com

První trimestr – tzv. ranní nevolnosti

Těhotenství není nemoc. Když však těhotná každé ráno místo odchodu do práce tráví čas snahou o potlačení nevolností, nemá pro tuto frázi příliš pochopení. Obzvlášť, když ji nevolnosti trápí nejen ráno, ale i celý den. Pokud je to i váš případ, můžete se pokusit pomoci si několika způsoby:

  • zázvorový čajNachystejte si něco malého a trvanlivého k jídlu (suchary, pečivo…) na noční stolek a snězte to ještě vleže v posteli. Může vám pomoci, že pak nebudete vstávat s prázdným žaludkem.
  • Pokud vás trápí nevolnosti během dne, jezte malé porce ne příliš aromatických jídel.
  • Zeptejte se v lékárně na produkty ze zázvoru – bonbony, lízátka, čaje a jiné nealkoholické nápoje. Zázvor je v těhotenství vhodný v malém množství a u některých žen proti nevolnostem skutečně pomáhá.
  • Proberte se svým lékařem možnost suplementace vitaminu B6 (pyridoxinu). Jeho nedostatek může nevolnosti způsobovat. Neordinujte si ale doplňky stravy samy. Podobně, i když s méně častým úspěchem, může někdy pomoci suplementace vitaminu B1 (thiaminu), a to v případě velkého deficitu.

Druhý trimestr – zácpa a nadýmání

I když se zácpa a nadýmání v těhotenství neomezují pouze na druhý trimestr, mohou vás potrápit v tomto období hlavně ze tří důvodů:

  • V těhotenství se přirozeně zpomaluje pohyb střev, aby tělo co nejlépe využilo živiny ze stravy pro potřeby matky i dítěte.
  • Když přestanou ranní nevolnosti a vy máte pocit, že se konečně můžete najíst a ovládnou vás různé chutě.
  • Když se při odběrech v prvním trimestru zjistí, že máte nedostatek železa v krvi a potřebujete jej suplementovat. Doplňky stravy se železem totiž často zácpu způsobují.

Pokud potřebujete užívat doplňky s železem, určitě se jim kvůli možné zácpě nevyhýbejte. Pro podpoření trávení jezte produkty s obsahem vlákniny - hodně zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků. Pomoci mohou také zakysané mléčné výrobky a případně probiotika.

Potraviny s větším obsahem vlákniny vás mohou nadýmat, zvyšujte tedy jejich příjem postupně. Nemusíte se vyhýbat ani luštěninám, jen je předem opakovaně namočte a vodu několikrát slijte, než je budete vařit. Pokud byste se rozhodli využít pro navýšení příjmu vlákniny produkty jako je například psyllium, nezapomeňte na dostatečný pitný režim. Ostatně intenzivnější pitný režim je také jedním z pomocníků pro boj se zácpou.

Třetí trimestr – nechutenství

Ve třetím trimestru začíná na váš zažívací trakt více tlačit velikost vašeho dítěte. Především žaludek pod útiskem často zmenší svůj objem a nejste schopné sníst tolik jídla, kolik byste chtěly. Hormonální změny a prostorové uspořádání v břiše mohou také vést k častějšímu pálení žáhy.

těhotná žena cvičící jóguPoddejte se změnám, jezte spíše malé porce častěji a vyhýbejte se potravinám, které vám pálení žáhy způsobují. V lékárně můžete poptat preparáty proti pálení žáhy, jejich efekt je ale často pouze částečný a dočasný. Vyzkoušet můžete již zmíněné zázvorové produkty. Pokud nemáte žádné pohybové zdravotní omezení, může vám pomoci právě pohyb – těhotenská jóga, plavání nebo procházky.

Rada na závěr k otokům

Otoky sice nejsou zažívací potíže, ale spadají do kategorie potíží částečně ovlivnitelných stravou. V první řadě otoky vždy řešte se svým gynekologem, aby se vyloučily možné zdravotní komplikace. Z nutričního hlediska můžete zkusit omezit příjem soli a konzumaci slaných potravin. Nikdy neomezujte příjem tekutin, takový postup spíš otoky zhoršuje, protože tělo má větší tendenci zadržovat tekutiny. Ač je tedy časté chození na toaletu nepříjemné, podpořte své tělo ve vylučování tekutin jejich dostatečným příjmem.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací:
Hronek, M. – Výživa ženy v období těhotenství a kojení
Hronek, M., Barešová H. – Strava těhotných a kojících
Vašut, K. a kolektiv – Léčiva v těhotenství
Kasper. H. – Výživa v medicíně a dietetika




Mohlo by vás také zajímat: