O zdraví 5. 2. 2021 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Rok 2021 je vyhlášen mezinárodním rokem ovoce a zeleniny

Valné prohlášení OSN určilo rok 2021 mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Je to jedinečná příležitost, jak dostat do povědomí důležitost ovoce a zeleniny ve výživě člověka, potravinovou bezpečnost a zdraví.

Stock Photos: Elena Veselova /Shutterstock.com
  • Záměrem bylo poukázat, jak ovoce a zelenina přispívají ke zlepšení výživy, pestrosti stravy, jaký mají dopad na společnost,  ekonomiku a životní prostředí.
  • Také na to, jak mohou přispět k udržitelnému rozvoji stejně tak jako cíle udržitelného rozvoje OSN.

Co chtějí zlepšit

  • Měly by být podpořeny programy, jakými jsou stravovací plány, činnost školních zahrad, městských a příměstských zahrad, zdravá pracovní místa, plýtvání a ztráty potravin ve společnosti.

Zejména mladým lidem by mělo být umožněno získávat znalosti a dovednosti rozvíjející se při produkci a posklizňové manipulaci, zpracování, přípravě, marketingu a konzumaci ovoce a zeleniny. 

Slova generálního ředitele FAO

trh se zeleninou a ovocemGenerální ředitel FAO (= hlavní orgán OSN pro výživu a zemědělství) popsal iniciativu jako unikátní příležitost ke zvýšení světového povědomí vlivu ovoce a zeleniny na zdraví.

Dále dodává, že celosvětově čelíme zdravotní krizi, a proto je obzvlášť vhodné podporovat zdravé diety, které posílí náš imunitní systém.

  • Zdůraznil, že OSN chce dostat do povědomí výživové a zdravotní výhody  konzumování ovoce a zeleniny. 
  • Upozorňuje na možnosti jejich různorodosti, vyvážené, zdravé diety a životní styl.
  • Poukazuje  na snížení množství vzniklého odpadu a ztrát, vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádně rychle se kazící jídlo.

Proč konzumovat ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina je přidávána jako první z potravin do jídelníčku kojenců a měla by zůstat pravidelnou součástí jídelníčku po celý zbytek života.

  • Obsahuje vlákninu, vitaminy, minerály a prospěšné fytochemikálie.

FAO a WHO doporučují sníst minimálně 400 g ovoce a zeleniny denně jako prevenci před chronickými onemocněními, jakými jsou rakovina, cukrovka, srdeční choroby a obezita. Stejně tak pomůže zajistit, aby nedošlo k nedostatku mikronutrientů. Pandemie covidu-19 zdůrazňuje vyvážení stravy a změnu ve stravování.

„K dosažení 400 g lépe 500 g/den stačí sníst 1 větší jablko, 1 papriku a kus okurky. Kromě zařazování různých druhů ovoce a zeleniny, dbejte také na barevnost na talíři. V neposlední řadě se soustřeďte na obměnu přípravy, tzn., že jsou vítány i různé úpravy ovoce a zeleniny – syrová /blanšírování/, pečení/ restování/, vaření ve vodě či páře /dušení/, kvašení. Výjimečně ji ogrilujte či ji vyzkoušejte udit a ještě méně často osmažte. Smažíte-li ji, konzumujte k ní navíc i jinak upravenou zeleninu. Chybou není ani jejich konzumace ve formě pyré či smoothie nápojů, v tomto případě si však hlídejte snědený objem,“ radí nutriční terapeutka Kristina Šístková

Méně odpadu a ztrát

odpad ze zeleninySníží-li se odpad z ovoce a zeleniny, sníží se tím také skleníkový efekt. Emise, budou nižší, stejně tak jako  nároky na vodu a půdní zdroje.

Až 50 % ovoce a zeleniny produkovaných v rozvojových zemích je ztraceno během zásobovacího řetězce mezi sklizní a spotřebou.

Produkce pomeranče může stát až 50 litrů vody. Ztráty ovoce a zeleniny tedy představují také plýtvání těchto zdrojů, jako je voda či půda.

  • Velkým množstvím ovoce a zeleniny se též zbytečně plýtvá kvůli jejich estetickým a fyzickým nepravidelnostem, kdy takové kusy jsou vyhazovány.

Šetrné zpracování

Minimálně zpracované ovoce a zelenina jsou ty, které projdou pouze čištěním, tříděním, ořezáváním, krájením, loupáním, které neovlivní jejich kvalitu a čerstvost.

  • Minimální zpracování zajistí také zachování fyzických, chemických, senzorických a výživových vlastností.

Podpora udržitelnosti

Cíle udržitelného rozvoje zdůrazňují, že je důležité pomáhat zvyšovat produkci, zlepšovat dostupnost, bezpečnost, cenovou dostupnost a nestranný přístup k ovoci a zelenině. Podporovat ekonomiku, sociální udržitelnost a udržitelnost životního prostředí.

Šístková upozorňuje, že zelenina i ovoce jsou vhodné pro všechny. Pokud trpíte alergií či jiným onemocněním, kvůli kterému máte pocit, že nemůžete ovoce či zeleninu konzumovat, vždy se najde nějaký druh, který zařadit můžete. Zároveň pokud lékař doporučí konzumaci určitého druhu omezit, neznamená to, že ji musíte zcela vyřadit. Jen daného druhu nebudete jíst denně po kilech.





Mohlo by vás také zajímat: