O zdraví 1. 2. 2021 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Jsme první v Evropě. Covid není jediné onemocnění

Covid-19 není jediným onemocněním, kvůli kterému jsme v Evropě nechvalně proslulí. Prvenství držíme také v nádorovém onemocnění ledvin a v klíšťové encefalitidě. A při tom předejít klíšťovce je tak jednoduché.

Stock Photos: davidhirjak /Shutterstock.com

Nádory ledvin – včasná diagnóza díky náhodě

Nádorovým onemocněním ledvin ročně onemocní přes 3 000 z nás. Jak již název článku napovídá, nejvíc v celé Evropské unii. Nádor ledvin nejprve nemá žádné viditelné příznaky, až později se u pacientů objeví krev v moči nebo bolest v oblasti beder. Nádory ledvin se týkají častěji mužů než žen, lidí starších 50 let a kuřáků.

  • Prevencí je zdravý životní styl, tedy nekouření, přiměřená tělesná hmotnosti a pohyb.

Klíšťová encefalitida – prevence jednodušší už být nemůže

Dalším onemocněním, ve které máme evropskou zlatou, je klíšťová encefalitida. Jako „památku“ na toto onemocnění nám mohou zůstat obrny končetin, psychické poruchy, bolesti hlavy i problémy se sluchem. Pokud si myslíte, že se vás riziko klíšťové encefalitidy netýká, tak nemáte pravdu. Klíšťata jsou už rozšířená na celém našem území (snad s výjimkou vrcholu Sněžky), a to jak v přírodě, tak městských parcích, zahradách a dětských hřištích.

klíšťová encefalitidaNa rozdíl od rakoviny je prevence u klíšťové encefalitidy jednoduchá – očkování.

U nás na něj přispívají pojišťovny v rámci preventivních programů, a to až 1 500 Kč. K začátku s očkováním je vhodné využít zimní měsíce, riziko nákazy se totiž spolu s jarem a stoupající aktivitou klíšťat zvyšuje.

  • Základní očkování probíhá ve 3 dávkách s tím, že ochranu je možné očekávat 14 dní po 2. dávce.

Pokud už očkovaní jste, nezapomeňte si zkontrolovat očkovací průkaz kvůli přeočkování. Na něj už vám bude stačit jen jedna návštěva lékaře a na tu je čas po 3 až 5 letech v závislosti na věku i tom, jestli jde o první přeočkování.

Obezita – týká se každého čtvrtého

A jsme opět u zdravého životního stylu. Česká republika patří spolu s Maďarskem a Litvou mezi nejobéznější země Evropy. Možná vás překvapí, že obezitu mají jen o 3 % častěji ženy než muži, celkově to pak je v průměru každý 4. z nás. Předstupněm obezity je nadváha, která se týká další 25 % dospělých Čechů a Češek.

obezitaObezita je nebezpečná hlavně proto, že je rizikovým faktorem mnoha nemocí, například cukrovky 2. typu, vysokého tlaku, srdečně-cévních onemocnění nebo vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Stejně jako u nádorových onemocnění je nejlepší prevencí zdravý životní styl.

  • Rozhodli jste se udělat v roce 2021 něco pro své zdraví?

Přejeme, ať vám předsevzetí dlouho vydrží. A začít můžete hned. Objednejte se k praktickému lékaři nebo do očkovacího centra na očkování proti klíšťové encefalitidě. Najděte si každý den alespoň půl hodiny na pohyb a jídelníček více přizpůsobte radám nutričních terapeutů. Třeba tak pomůžete naše smutná prvenství změnit.





Mohlo by vás také zajímat: