O zdraví 26. 5. 2022 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Rozpoznat nemocné ledviny nemusí být snadné. Jak odhalit problém a jak o ledviny pečovat?

Chronickým onemocněním ledvin trpí na světě 10–15 % dospělé populace. Protože obvykle nemocnému nečiní žádné subjektivní obtíže, bývá často diagnostikováno pozdě. Jak o ledviny pečovat, co jim škodí a co naopak pomáhá jejich správnému fungování?

Stock photos: Davizro Photography/Shutterstock.com

Ledviny jsou párový orgán, jsou součástí močového ústrojí, nachází se v bederní oblasti a svým tvarem připomínají fazole. V našem těle plní velmi důležité funkce.

„Především slouží k čištění krve od nežádoucích zplodin a produkci moči. Ledvinami každý den proteče asi 1500 l krve. Podílejí se na regulaci krevního tlaku, objemu vody a množství solí v těle, podporují tvorbu červených krvinek a přispívají k pevnosti kostí. Jejich dobrý stav je proto pro naše zdraví zásadní,“ říká PharmDr. Ivana Lánová.

Ani Česká republika bohužel nestojí stranou tohoto onemocnění. Minimálně půl milionu lidí se potýká s již významným snížením funkce ledvin. Ke vzniku a rozvoji chronického onemocnění ledvin vedou suverénně nejčastěji:

  • diabetes mellitus 2. typu (cca 30 %),
  • vaskulární příčiny (arteriální hypertenze, arterioskleróza – v cca 22 %).

Jak poznat, že s našimi ledvinami není něco v pořádku?

lékař s modelem ledvinPrvní příznaky onemocnění ledvin mohou být natolik nenápadné, že jim mnoho pacientů nevěnuje dostatečnou pozornost. Člověk může ztratit dokonce až 90 % jejich funkce, aniž by měl jakékoliv symptomy. Ledviny totiž mají velkou rezervu pro svoji činnost. Proto může člověk žít jen s jednou ledvinou. Diagnózu se tak často dozví až ve chvíli, kdy mu ledviny zcela selžou a řešením je již pouze dialýza, neboli umělá ledvina (zařízení umožňující nahradit některé funkce selhávajících ledvin), případně transplantace.

Proto je třeba být obzvláště ostražitý, pokud se objeví příznaky jako: 

  • vysoký krevní tlak,
  • otoky dolních končetin,
  • zvýšená únava,
  • úbytek hmotnosti,
  • svědění kůže,
  • změna barvy moči a charakteru močení.

Problémy s ledvinami mohou být akutní i chronické

akutní zánět ledvinAkutní potíže jsou náhlé a intenzivní a obvykle s sebou přinášejí výrazné příznaky, jako je horečka, zimnice, bolest v bedrech nebo podbřišku, nevolnost, zvracení a bolestivé močení spojené i s nepříjemnými pocity pálení. Barva moči je tmavá až zakalená, může obsahovat i krev nebo hnis. Zánět většinou začíná v močové trubici nebo močovém měchýři a postupně se močovými cestami dostává až do ledvin. Nejčastějším viníkem tohoto zánětu bývá bakterie E. coli, která se běžně vyskytuje ve střevech. Pokud se však dostane do močových cest, putuje dále do močového měchýře, kde způsobuje zánět a tato infekce se následně může dostat až do ledvin. Léčba zánětu ledvin zcela jistě patří do rukou lékaře a nesmí se v žádném případě podceňovat.

„Většímu riziku jsou vystaveny ženy. Je to dáno jejich anatomií močových cest. Ženy mají velmi krátkou močovou trubici, jejíž ústí se nachází v blízkosti konečníku, takže je pro bakterii jednodušší dostat se do močových cest a jejich vyšších oddílů,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.

Mnohem závažnější je pak chronický zánět. Ten totiž může být dlouhodobý, zpočátku nenápadný, pacient o něm neví, a proto není léčen. Nepravidelně se projevuje zvýšením krevního tlaku nebo nepříjemnými pocity v bedrech, v pokročilejších stádiích se může objevit celková únava nebo bolesti hlavy. Ani to však mnoho pacientů nepřiměje k návštěvě lékaře, a může tak dojít až k celkovému selhání ledvin.

Jak pečovat o ledviny

testování močiExistuje několik jednoduchých pravidel, která mohou pomoci snížit riziko onemocnění ledvin, přičemž důležitou roli hraje prevence. Lidé s vyšším rizikem by se neměli vyhýbat pravidelným preventivním prohlídkám, při kterých se zjišťuje přítomnost bílkoviny v moči a hladina kreatininu – odpadní látky, která se může při poškozených ledvinách hromadit v krvi.
Správnou funkci ledvin lze podpořit také zdravým životním stylem a správným pitným režimem. Vhodný je také pravidelný detox.

„Pokud pijeme dostatek tekutin – asi dva litry denně, pravidelně v menších dávkách, ledviny se pročistí a budou moci fungovat tak, jak mají. Ideální je obyčejná voda, případně v kombinaci například s kopřivovým čajem. Naopak je lepší vyhnout se kávě, alkoholu a dráždivým potravinám. Při pití alkoholu dochází k vylučování většího množství moči. Alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, což může vést ke vzniku nebo zhoršení infekce v močových cestách," připomíná PharmDr. Ivana Lánová a dodává: „Výtažky z brusinek a zlatobýlu obecného také napomáhají dobré funkci ledvin, takže při potížích je vhodné užívat doplňky stravy s jejich obsahem.“

V případě podezření na zánět ledvin ale samoléčba není na místě. Neléčený zánět totiž může způsobit nevratné poškození tohoto důležitého orgánu. Proto je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Vachek, J., Zakiyanov, O., Tesař, V. Chronické onemocnění ledvin. Interní medicína v praxi. Dostupné online. Praha, 2012
tiskové materiály BENU




Mohlo by vás také zajímat: