O zdraví 9. 11. 2021 | Veronika VágnerováVeronika Vágnerová

Saunování a onemocnění žil. V kterých saunách to jde dohromady?

Sauna se těší oblibě u mnoha lidí. Je výborná na imunitu, pomáhá s regenerací svalů, odbourává stres a navozuje příjemnou únavu. Jenže pokud vás trápí metličky, křečové žíly nebo otoky, měli byste vědět, co je pro vás v saunových a wellness světech bezpečné. Které typy saun jsou vhodné?

Stock Photos: Mr. Tempter /Shutterstock.com

Sauny s nižší teplotou jsou vhodné pro všechny

  • Jestli patříte mezi milovníky saunování, vyberte si spíš wellness centra, kde můžete navštívit sauny s nižší teplotou i vlhkostí vzduchu.
  • Na ochlazení vám poté bude stačit vlažnější sprcha, nikdy ne ledová, čímž se vyhnete i extrémnímu teplotními rozdílu.

Jestli jsou sauny i s mírnějšími podmínkami zrovna pro vás vhodné, by měl rozhodnout praktický lékař. Záleží, jak pokročilé je vaše žilní onemocnění a také, jak často sauny navštěvujete.

Vysoká teplota chlopním nedělá dobře

Podstatou chronického žilního onemocnění je totiž nedostatečná funkce žilních chlopní, které ženou krev od nohou zpět do srdce. Pokud se pohybují příliš pomalu, část krve protéká zpět a hromadí se v žilách dolních končetin.

  • Žilní stěny takový tlak nezvládají, napnou se a žíly poté na pokožce vyvstanou nejprve jako drobné metličky, později jako nevzhledné křečové žíly.
  • Pokud přijde člověk s chronickým žilním onemocněním do místností, kde je teplota i 90 °C, žilní chlopně bojují s tím, že jsou pomalejší a kvůli horku jsou navíc daleko od sebe.

Ani extrémní chlad nepomáhá

saunaNa druhou stranu nižší teploty žíly naopak stahují a tak by se mohlo zdát, že skočením do ochlazovacího bazénku se všechno zase spraví. Vždyť projevy žilního onemocnění jsou nejméně výrazné právě v zimních měsících.

Jenomže zatímco mezi létem a zimou je několik měsíců, mezi přechodem ze sauny do ledové vody je řádově pár vteřin. Pro oslabené žilní stěny je to teplotní šok, který jim vůbec nedělá dobře.

Otoky mají více příčin. Poraďte se s lékařem

saunaJedním z projevů žilního onemocnění, se kterým byste se měli saunám s vysokými teplotami obloukem vyhnout, jsou otoky nohou. Jenomže ty mohou také značit problém s lymfatickým systémem.

Střídání extrémních teplotních rozdílů pomáhá rozproudit lymfu, zlepšuje cirkulaci krve. V tomto případě je saunování naopak velmi prospěšné.

Bohužel sami od sebe nedokážete rozlišit, z jaké příčiny vám otékají nohy. Proto je nejlepší navštívit lékaře, který vám stanoví diagnózu. Pokud půjde o projev žilního onemocnění, může vám doporučit a předepsat venofarmaka – léky na posílení žilních stěn. 

Doma raději sprchu než vanu

Pokud vám lékař výrazně nedoporučil navštěvovat jakoukoliv saunu, protože už jste ve vyšším stadiu žilního onemocnění, udělejte si wellness doma. Bohužel naložit se na hodiny do horké vany je pro vás nepřijatelné. Daleko lepší bude krátká teplá sprcha, ve které se pěkně prohřejete. Dopřát si můžete třeba domácí peeling.

  • Tip: Peelingovou sůl si připravíte třeba smícháním soli, kokosového oleje a banánu. Velmi voňavá je i kombinace soli, mleté kávy a oleje. Pro vůni květin nebo ovoce využijte aromatické olejíčky.

 TYP SAUNY *

Vzduch

Vlhkost   

Vhodná při žilním onemocnění

Finská sauna

Tradiční sauna, s níž se setkáte nejčastěji.

85 až 95 °C

10 až 20 %

Ne

Sauna s parním nárazem

V pravidelných intervalech dochází k rozfoukání horké páry.

80 až 90 °C

20 až 30 %

Ne

Parní komora

Místnost s extrémní vlhkostí je prospěšná při léčbě dýchacího onemocnění a zbavování se odumřelých buněk.

40 až 90 °C

90 až 100 %

Ne

Tropická sauna

Prospěšná jako podpůrná léčba dýchacího onemocnění.

65 až 75 °C

50 až 60 %

Po dohodě s lékařem

Biosauna

Nový typ sauny, kde mohou návštěvníci inhalovat esenciální oleje.

50 až 65 °C

30 až 60 %

Po dohodě s lékařem

Infrasauna

Dřevem vyskládaný prostor, kde teplo vyzařuje z infračervených paprsků.

45 až 55 °C

0 až 10 %

Ano

Bylinková sauna

Velmi příjemná sauna často vyzdobená trsy bylinek, které provoní vzduch.

40 až 50 °C

10 až 20 %

Ano

Solná sauna

Mírná sauna vhodná pro začátečníky nebo jen na prohřátí těla.

40 až 55 °C

15 až 30 %

Ano

* - názvy saun se mohou v jednotlivých zařízeních lišit

Zdroj obrázků v textu: freepik.com, žilní poradna





Mohlo by vás také zajímat: