Během vyšetření trvajícího zhruba 10 minut vám zjistí tělesné parametry Body Mass Index, prověří rizikové faktory a genetické dispozice a změří krevní tlak. K určení hladiny glykémie pak lékaři postačí jedna kapička vaši krve a jen o něco více moči k určení podrobné chemické analýzy. Výsledek se dozvíte ihned po vyšetření. Celkem 19 nefrologických ambulancí bude otevřeno v tento den od 8 do 15 hodin.

Prevence je základ

Tato preventivní akce má hlavně odhalit nemocné ledviny a informovat o projevech poškození. Zúčastnit by se jí měli především kuřáci, lidé s nadváhou, cukrovkou či pacienti léčící se s onemocněním kardiovaskulárního systému a hypertenze.

Ukazuje se totiž, že většina populace leckdy vůbec netuší, že má ledviny poškozeny. Ty totiž nebolí ani na sebe nijak jinak neupozorňují, i když mohou být někdy i závažně poškozeny. Jsou přitom ale životně důležité, neboť filtrací krve odstraňují z těla odpadní látky a udržují stabilitu vnitřního prostředí. Každý den očistí 180 litrů krve, to znamená, že pročistí všechnu krev až padesátkrát.

Akutní poškození je spojeno s náhlým poklesem nebo úplnou ztrátou funkce ledvin, jedním z prvních projevů je pokles tvorby moči. U pacientů, kteří přecházejí tyto a podobné signály, může vzniknout až chronické selhání ledvin. Řešením pak je pravidelné docházení na dialýzu, nebo v krajním případě transplantace.

A jak by se lidé měli o své ledviny starat?

Abychom se náhlým příhodám s ledvinami vyvarovali, je důležité dodržovat pitný režim a zásady zdravé výživy. Obecné pojmy, které ovšem znamenají pro zdraví vašich ledvin hodně. V praxi to znamená:

  • vypít dva až dva a půl litru tekutin za den,
  • stravovat se pestře a kvalitními potravinami obsahující všechny důležité vitamíny, minerály, tuky, cukry i bílkovinami,
  • věnovat se pravidelně pohybové aktivitě,
  • pít alkohol s rozumem a v únosné míře pro organismus,
  • nekouřit,
  • a také minimalizovat užívání volně prodejných léků.